29.10.2014

James Bowen: Katukatti Bob – Kissa joka muutti elämäni

Sain mieheltä, joka täällä asuu, syntymäpäivälahjaksi kirjan. Kirjan, joka valloitti minut. James Bowenin Katukatti Bob – Kissa joka muutti elämäni (WSOY, 2014). Englanninkielinen alkuteos A Street Cat Named Bob on ilmestynyt vuonna 2012. Suomennoksen on tehnyt Kimmo Paukku.

Katukatti Bob on James Bowenin ja Bobin omaelämäkerta. James on entinen heroinisti, joka yrittää päästä huumeriippuvuudestaan metadonihoidon avulla. Hän elättää itsensä katusoittamisella. Eräänä iltana Jamesin tullessa kotiin, hänen talonsa alakerrassa rappukäytävässä häntä odottaa oranssinpunainen, kärsineen näköinen kissa. James kohtaa kissan muutaman kerran, kunnes päättää ottaa kissan hoitoonsa siksi aikaa, kunnes kissa toipuu vammoistaan. Kissa on kuitenkin päättänyt lyöttäytyä Jamesin kanssa yhteen. Se seuraa Jamesia joka paikkaan – myös katusoittokeikoille. Lopulta Jamesista ja kissasta, jonka James on nimennyt Bobiksi, tulee erottamaton parivaljakko. Bob kulkee Jamesin mukana joka paikkaan, joko kävellen tai Jamesin olkapäällä keikkuen.

Jamesin ja Bobin tarina on hellyttävä ja koskettava. James onnistuu vaihtamaan metadonihoidon Subutex-hoitoon pitkälti Bobin avustuksella. Bobista tulee Jamesin elämän tärkein asia. James ottaa vastuun kissasta ja samalla itsestään. Kissat ovat viisaita, mutta Bob vaikuttaa siltä, että se saattaisi saada paikan kissojen Mensa-järjestöstä. Tuntui uskomattomalta lukea, kuinka herkkävaistoinen Bob on. Kirja oli mahtava lukukokemus, kun sai seurata parivaljakon suhteen syvenemistä.

Vaikka kirjan nimi onkin Katukatti Bob, on se ennen kaikkea James Bowenin selviytymistarina. Kirja antaa hyvin realistisen kuvan kadun kasvateista ja huumeongelmaisista. Oli myös varsin opettavaa ymmärtää, että ensin yritetään huumeista eroon metadonin avulla, jonka jälkeen siirrytään Subutexiin. En tiedä, onko tämä vakiokäytäntö, mutta ainakin Jamesin kohdalla toimittiin näin. Kirjasta löytyy myös mielenkiintoista kissatietoutta. Miksi kissa pesee itseään? Sekin tuli opittua tämän kirjan kautta.

Katukatti Bobista on tullut maailmankuulu. Jamesin ja Bobin elämä kulkee kirjan edetessä vakiintuneita polkuja, joten Jamesille tulee täytenä yllätyksenä se, että heistä on tullut julkkiksia sosiaalisessa mediassa. Ihmiset ovat kuvanneet musisoivaa Jamesia ja Bobia Lontoon kaduilla ja laittaneet videoita You Tubeen. Kirjaidean James sai agentiltaan Mary Pachnosilta, joka oli tavannut parivaljakon Lontoon kaduilla.

Kirja imaisee mukaansa. Suosittelenkin sitä luettavaksi kissaihmisille, mutta myös kaikille, jotka haluavat lukea jotain lohduttavaa ja inhimillistä. 

Tähtiä annan kirjalle 4 (asteikko 1-5).2 kommenttia:

  1. Ihana tarina. <3 Aina yksi huumehelvetistä selviytyneen tarina antaa toivoa muillekin ja antaa perspektiiviä niille joilla ei ongelmia ole : Kiitollinen saa olla kaikesta mitä elämässä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain. Kiitollinen saa olla siitä, mitä elämässä on. Olisi hienoa, jos Bowenin kirja antaisi toivoa myös jollekin huumeriippuvaiselle, jos hän vain jaksaisi lukea kirjan läpi.

      Poista