18.4.2014

Kaveria etsimässä

Pitkäperjantai. Ilma on kaunis, vaikkakin tuulinen. Lähden kissan kanssa aamulenkille. Kissa haistelee ja tutkii ympäristöään. Kiipeää välillä puuhun tarkastellakseen ympäristönsä perspektiiviä korkeammalta. Minä harmittelen kaulasta unohtamaani huivia ja pipon puutetta. Onneksi käymme välillä tarkastamassa tilanteen kotimme sisätiloissa, jolloin saan lisättyä itselleni vaatetusta.

Lähdemme jatkamaan ulkoilua. Naapurirapun cockerspanielin pentu lähtee samaan aikaan lenkille. Kova haukkuminen. Kissa hieman arastelee kovaäänistä menoa. Koira jatkaa menoaan ja me pääsemme liikkeelle myös. Asettaudumme taloyhtiön tontilla olevien puurappusten viereen. Kissa seuraa maailman menoa. Jonkin ajan kuluttua cockerspanieli ja naapuri tulevat kierrokseltaan. Koira touhuaa omiaan. Kissa seuraa koiran menoa. Huomatessaan, että koira on lopulta tulossa puurappuja kohti, juoksee kissa koiraa vastaan. Naapuri on hieman järkyttynyt, koska kissa saattaa raapaista. Ei ole koskaan raapaissut koiraa, mutta kertahan se on ensimmäinenkin. Kissa on ensimmäistä kertaa selvästi kiinnostunut kyseisestä pentukoirasta. Innokas koira on sen sijaan kiinnostunut meistä molemmista. Kissa hyppää vieressä olevalle penkille, mutta ei yritä juosta karkuun, vaan seuraa tilannetta. Olisikohan tässä karvajalalle uusi kaveri? Ilmeisesti ei, koska naapuri jatkaa aika pian menoaan peläten kissan hyökkäystä.

Asettaudumme penkille. Minä istun ja suuntaan kasvoni kohti aurinkoa. Suljen silmäni ja nautin auringon säteistä ja vapaapäivästä. Ei kestä pitkään, kun kuulen selkäni takana olevalta kujalta askelia. En viitsi avata silmiäni. Askeleet pysähtyvät selkäni taakse. Pakko avata silmät ja ryhdistäytyä. Samalla kissa nousee penkin selkänojalle. Kujalla on nainen ruskean kääpiövillakoiran näköisen hauvan kanssa. Nainen sanoo kissan nähdessään: ”Onpa iso kissa.” Kissa maukaisee. Hypähtää penkin selkänojalta nurmikolle ja astelee aidan luo. Aidan välistä kissa maukaisee uudelleen ja katsoo koiraa ja naista. Nainen ihastelee kissaa ja kertoo, ettei koira välitä kissoista ollenkaan. Kissa maukuu edelleen ja yrittää saada koiran huomion puoleensa, mutta tuloksetta. Nainen ja koira jatkavat matkaansa. Ei ollut kääpiövillakoiran näköisestä koirastakaan kissalle kaveria.

Menemme läheiseen metsikköön. Kissa syö heinää ja yrittää pyydystää kimalaista. Kuulemme jälleen kujalta askelia. Mies kulkee kujalla ruskean labradorinnoutajan kanssa. Parivaljakko ei meitä huomaa, mutta koska me huomaamme heidät, lähtee kissa juosten perään. Myöhästymme. Mies ja koira menevät menojaan. Ei onnistunut tämäkään kaverin hakureissu. Kissa jää surullisen näköisenä istumaan rinteeseen. Eikö kukaan halua olla tällaisen kivan kissan kaveri?

Pian kuuluu puurappusilta ääniä. Naapurin rouvat tulevat lenkiltä. Moikkaan naisia. Naiset moikkaavat takaisin ja askeltavat reippaasti kohti rapun ovea. Kissa syöksyy aidan alta naisten perään. Ylitän aidan ja yritän pysyä kissan perässä. Kissa yrittää tavoittaa naisia. Epäonnistunut yritys. Naiset ovat jo rappukäytävässä. Ei ollut näistäkään kaveria kissalle. 

Menemme kotiin. Alan valmistautua kyläreissua varten. Jonkin ajan kuluttua kuuluu kovaäänistä ja vaativaa nau’untaa. Etsin katseellani kissaa. Ei löydy. Naukuminen jatkuu. Lopulta löydän kissan saunan ylälauteilta. Kysyn karvajalalta: ”Mikä on hätänä?” Vastaukseksi saan ison maun ja säälittävän katseen. Kapuan saunan ylälauteille istumaan. Kissa rauhoittuu ja alkaa kehrätä. Siellä me lopulta istumme. Kaksi kaverusta. Kylmän saunan lauteilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti