Kesäteatterikausi on korkattu! Keski-Uudenmaan Teatterin Krapin Kesäteatterissa pyörii tänä kesänä Ray ja Michael Cooneyn käsikirjoittama farssi Voi veljet! Täytyy myöntää, että tästä näytelmästä ei puutu kiivaita ja sekasortoisia kohtauksia. Kaikkihan menee juuri niin kuin kunnon farssissa pitääkin mennä.
Antero Nieminen, Jari Vainionkukka ja Kalle Tahkolahti Keski-Uudenmaan Teatteri: Voi veljet! (2022) Kuva © Kapina Oy |
Ake (Antero Nieminen) ja Liisa (Anni-Maija Koskinen) ovat odotusta täynnä. Heille on tulossa sosiaalityöntekijä Rouva Porvali (Sanna Saarijärvi) tekemään arviota pariskunnan kelpoisuudesta adoptoida lapsi. Kaiken pitää olla kotona viimeisen päälle kunnossa, mutta mitä tapahtuu, kun paikalle pöllähtää Aken veli Make (Jari Vainionkukka). Makella sattuu olemaan pakettiauto täynnä salaa maahantuotua viinaa ja tupakkaa. Eikä siinä tietysti vielä kaikki. Paikalle pamahtaa myös Pera (Kalle Tahkolahti), joka kuuluu samaan veljeskaartiin. Pera vaikuttaa näennäisesti kunnon mieheltä, vaikkakin ehkä hieman yksinkertaiselta, kunnes selviää, että hänellä on mukanaan jälleenmyyntiä odottava ruumis! Ei hyvät hyssykät! Tämä ei tule näyttämään hyvältä Rouva Porvalin silmissä. Alkaa mieletön järjestely kulissien ylläpitämiseksi, jota sekoittamaan saapuvat pakolaiset Andreas (Seppo Halttunen) ja Katerina (Veera Väisänen). Tietenkin paikalle tulee myös lainvalvoja konstaapeli Salo (Juha Suihko).
Veljeskullat varastivat näytelmän totaalisesti ja niinhän se tietysti pitää ollakin, koska näytelmän keskiössä ovat veljet. Pidin siitä, kuinka veljesten kemia pelasi yhteen näytelmässä. Antero Nieminen Akena yrittää pitää kaiken kasassa, etteivät vaimo ja vielä vähemmän Rouva Porvali, saisi tietää, mitä taustalla tapahtuu. Jari Vainionkukka puolestaan on loistava Make. Mies tihkuu jotain pikkurikollista konnaa, vaikka rinnassa lyö lämmin sydän. Kalle Tahkolahti veljestrion nuorimpana on selvästi pahnan pohjimmainen, jota ei ikinä oteta vakavasti, ja jolle on helppo huutaa ärtymyksensä. Ake yrittää ohjailla veljiään, mutta pieleenhän kaikki menee.
Anni-Maija Koskinen, Sanna Saarijärvi ja Antero Nieminen Keski-Uudenmaan Teatteri: Voi veljet! (2022) Kuva © Kapina Oy |
Näytelmän sovituksesta ja ohjauksesta on vastannut Mika Nuojua. Kohtaukset etenevät sujuvasti, eikä nopeatempoisessa farssissa tule katkoksia. Näyttelijöiden on täytynyt hioa liikkeensä viimeisimmilleen, jotta näytelmä toimii niin hienosti kuin Krapin Kesäteatterissa nähtiin. Näytelmän lavastuksesta on vastannut Teemu Loikas. Lavastuksessa on tietysti useampi ovi, kuten kunnon farsseissa täytyy ollakin. Rakastin näyttämöllä olevaa sohvaa, joka varsinaisen yllätysmomentin näytelmän kulkuun järjestikin. Upeaa!
Voi veljet! on näytelmä, josta on moneksi. Mielestäni näytelmä sopii niin aikuisten kuin kouluikäisten lastenkin katsottavaksi. Aikuisille näytelmän anti on tietysti laajempi. Vaikka näytelmä onkin farssi, löytyy siitä paljon puhuttelevia aiheita: vanhemmuus ja lapsen adoptointi, lähisukulaisuus, pakolaispolitiikka, kunnalliset ja valtiolliset viranhaltijat sekä rikollisuus. Suuria aiheita, joista löytyy niin monta mielipidettä kuin on keskustelijaa. Lasta näytelmässä kiehtovat taatusti hullunhauskat kohtaukset, joissa Pera joutuu melko usein kaltoin kohdelluksi, tai kun Andreas avaa kielenkantimensa ja yrittää saada sanomansa perille, vaikka vastapuoli ei ymmärrä sanaakaan miehen puheesta.
Kalle Tahkolahti ja Jari Vainionkukka Keski-Uudenmaan Teatteri: Voi veljet! (2022) Kuva © Kapina Oy |
Loppuaplodien ja kukitusten päätteeksi Sanna Saarijärvi huudahtaa koko yleisölle tervehdyksensä: ”Aurinkoista kesää!” Ah, miten rakastettavaa sarkasmia. Ensi-illan sää oli kaikkea muuta kuin aurinkoinen. Vettä satoi ja oli kylmä. Kesäteatteriin kannattaakin siis ehdottomasti pukeutua kelin mukaisesti. Itselläni oli kevyttoppatakki, farkkujen alla sukkahousut, kengissä villasukat, pipo päässä ja käsineet käsissä, eikä siltikään ollut liian kuuma. Huopakin lisäksi lämmitti jalkojani. Kaikesta huolimatta rakastan Suomen kesän monimuotoisuutta. Näyttelijöitä jaksan silti ihmetellä, kuinka ammattitaitoisesti jaksavat näytellä, vaikka taivaalta sataisi pieniä mummoja.
Voi veljet! on juuri sopiva kesäteatteri-irrottelu. Näytelmä sopii etenkin sellaisille, jotka harvemmin teatterissa käyvät. Tätä näytelmää katsoessa ei tarvitse vilkuilla kelloa, koska meno näyttämöllä on sen verran kiihkeää, että mukana pysyäkseen on koko ajan seurattava, mitä seuraavaksi tapahtuu.
Keski-Uudenmaan teatterin esittämä Voi veljet! sai ensi-iltansa Krapin Kesäteatterissa torstaina 2.6.2022.
Rooleissa: Antero Nieminen, Anni-Maija Koskinen, Jari Vainionkukka, Kalle Tahkolahti, Juha Suihko, Sanna Saarijärvi, Seppo Halttunen, Veera Väisänen ja Seppo Pirskanen
Käsikirjoitus: Ray
& Michael Cooney
Suomennos: Pekka Kesälahti
Sovitus ja ohjaus: Mika Nuojua
Lavastus: Teemu Loikas
Puvustus: Merja Thil
Äänet ja tekniikka: Olli Tamminen
Järjestäjä: Willjam Fagerström
Valokuvat: Kapina Oy
Lämmin kiitos Keski-Uudenmaan teatterille
kutsuvieraslipusta.
Tuo paikallaan istuminen hieman viileässä ulkona, on aina vähän ongelmallista. Olimme aikoinaan lähdössä vaimon kanssa katsomaan kesäteatteria. Vaimo totesi siinä, että hän laittaa sukkahousut housujen alle, kun on sen verran viileää. Totesin siihen, että minä lähden lyhkäsillä kalsareilla ja farkuilla, kun eihän kesällä nyt mitään pitkiä kalsareita pysty käyttämään. Vaimo totesi siihen, että laita sitten sukkahousut. Ja minä tietysti, etten ,miehenä voi. Vaimo taas, mikset? No kun öö.. Miehet ei käytä sellasia. Vaimo taas, näkeekös joku ne sieltä farkkujen alta.
VastaaPoistaJonkin aikaa kestäneen keskustelun jälkeen vaimo sitten opasti minua pukemaan ne sukkahousut jalkaan. Teatterin jälkeen oli kyllä pakko todeta vaimon kyselyihin, että oli todella hyvä vaihtoehto lämmikkeeksi. Sen jälkeenkin on noita sukkahousuja tullut käytettyä lisälämmikkeenä silloin tällöin.
Tämä oli hauska juttu, mutta niin oikeassa vaimosi on ollut. Sukkahousut todellakin lämmittävät, eikä niitä kukaan pitkien housujen alta erota. :)
PoistaSe tällaisissa pinttyneissä käsityksissä on jännää, että mistä ne syntyvät. Miksi naisille on lyhyitä ja pitkiä kalsareita ja sukkahousuja, vaikka minkä paksuisina ja monissa eri materiaaleissa. Miehelle taas vain lyhyitä ja pitkiä kalsareita paksuina puuvillaisina. Mitään järkevää syytä ei ole, mutta vahvasti tällaiset asenteet on alitajuntaan iskostuneet jokaiselle.
PoistaIlmeisesti naiset haluavat erilaisia materiaaleja ja on vain kuviteltu, että miehille riittää pelkkä puuvilla. :D Toki nykyään, kun ei saisi edes miehiä ja naisia erotella, taitaa jatkossa olla niin, että kaikki vaatteet ja materiaalit ovat unisexmallistoa.
Poista