24.10.2021

Rachel Wells: Alfie – kissa kynnyksellä


Kyllähän te tiedätte, että hurmaannun kissakirjoista. Ihan kaikenlaisista kissakirjoista. Siksi ei ollut mikään ihme, että tartuin myös Rachel Wellsin kirjoittaman kirjasarjan ensimmäiseen suomennokseen Alfie -kissa kynnyksellä (Otava, 2021). Kerrassaan ihastuttava kirja, jota lukiessa oli pakko olla nenäliinapaketti lähettyvillä, vaikka Alfie-kissa olisi kuinka kehrännyt kirjan sivuilla. Hyrr hyrr… 

Alfie on kohdannut elämänsä suurimman tragedian. Alfien emäntä on kuollut ja emännän tytär aikoo laittaa kissan löytöeläintaloon. Löytöeläintaloon! Alfiesta mikään ei kuulosta kamalammalta paikalta, joten on pakko toimia. Alfie ottaa tassut allensa ja karkaa. Hän aikoo löytää uuden ihanan perheen itselleen. Parasta olisi rakastava koti, jossa olisi lapsia. 

Alfien karkumatka on pitkä ja vaikea. Alfie ei välty selkkauksilta. Pelko ja nälkä on alati läsnä. Sydämessä on myös suru emännän kuolemasta. Kuinka kummassa tällainen pieni kissa voisi löytyy uuden rakastavan kodin? Kaikki on kuitenkin mahdollista. Alfie saa vihiä sopivasta kohteesta etsiä uusi koti. Pitkän vaelluksen jälkeen Alfie sellaisen löytääkin, eikä mitä tahansa kotia. Koska Alfie on viisas kissa, hän ei halua jättäytyä yhden kodin varaan, vaan on oltava useampi koti. Jos jossakin kodissa tapahtuu ikäviä, ovat muut kodit edelleen käytettävissä. 

Ensiksi Alfie löytää asunnon, johon muuttaa nuori, surullinen nainen. Alfien on saatava nainen piristymään. Lähistöllä on myös toinen paikka, johon Alfie asettautuu, vaikka omistajamies onkin aluksi kissavastainen, mutta Alfie uskoo, että kovan pinnan alta paljastuu lämmin ja rakastava sydän. On myös paritalo, jossa asuu kaksi perhettä. Toisen perheen ongelmat hyökyvät suoraan Alfien kasvoille. Toinen perhe on kissarakas, mutta myös heidän pintansa alla kuplii. Alfie haluaa kaikille perheilleen pelkkää hyvää, joten hän ryhtyy työhön. 

Aivan huikea kirja, jonka kertojaäänenä on kissa. Alfie osaa kuunnella ihmisiä ja viisaudessaan osaa asettua myös heidän asemaansa. Hän ei halua kenellekään pahaa mieltä, vaan hänen tehtävänsä on tuoda hyvää. Tämä voi kuulostaa naivilta, mutta mielestäni Rachel Wells on osannut luoda lumoavan kirjan tai kirjasarjan, mikäli seuraavat osat ovat yhtä vakuuttavia. Tällaisia kirjoja on välillä pakko lukea, jotta voi edes hetkeksi tiputtautua pois oravanpyörästä. 

Kirjan luvut ovat melko lyhyitä, joten kirja voisi sopia hyvin myös iltalukemiseksi lapsille. Kirjan tarina etenee myös loogisesti, eikä lukijan tarvitse ihmetellä, missä nyt mennään. Pidin myös siitä, kuinka kirjailija on saanut kirjaan sopivasti jännitettä. Kissan elämä ei ole yksinkertaista, eikä varsinkaan Alfien, jolla on monta kotia. 

Kirjan englanninkielinen alkuteos Alfie the Doorstep Cat on ilmestynyt vuonna 2014. Kirjan on suomentanut Elina Lustig. Alfie-sarja on jo seitsenosainen ja täytyy sanoa, että toivon, että sarjan muutkin osat ilmestyvät suomeksi. 

Rachel Wellsin Alfie -kissa kynnyksellä on hyvänmielen kirja, jota ei kannata sivuuttaa, jos pidät kissoista ja kaipaat välillä keveänpehmeää luettavaa. Tämä on myös hyvä lahjaidea pukinkonttiin.Lämmin kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.


 


6 kommenttia:

 1. Tämä oli hyvä! Me tykättiin lukea emännän kanssa kirja. Onneksi kaikki päättyi hyvin ja nyt arvostaa taas omaa rakastavaa kotia. Eikö niin Hra Karvajalka? - Pepsi ja Max

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Rakastava koti on paras. Tosin palvelijatar meinasi joutua vaihtoon, koska raahasi minut kampaajalle, rokotukseen ja hammaskiven poistoon. Huh.
   -Herra Karvajalka-

   Poista
 2. Voi, tässä olisi varmasti täsmäkirja minulle! Rakastan kissoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin suositus. Ihana kirja, jolle odotan jatkoa. :)

   Poista
 3. Tämä on kyllä ehdottomasti luettava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuluu kissanrakastajan lukemistoon. Ehdottomasti. :)

   Poista