1.6.2021

Dean Nicholson: Nalan maailma

 

Olen kaivannut luettavaa, joka tuo hymyn huulilleni, eikä sekään kauheasti haittaa, jos pitää hieman nenäliinaa kaivaa esiin. Dean Nicholsonin Nalan maailma (WSOY, 2021) on tällaiseen fiilikseen todella hyvä valinta. Ihana, ihana kirja, jossa mies ja kissa seikkailevat ympäri maailmaa. 

Nalan maailma perustuu tositapahtumiin. Skotlantilainen Dean Nicholsonin elämä on suuntaa vailla. Hän lähtee syksyllä 2018 valloittamaan maailmaa hyvän ystävänsä kanssa. Ystävän kanssa menee kuitenkin helposti liian kovaa ja se tapahtuu myös näille miehille. Matkanteosta ei meinaa tulla mitään, joten ystävykset päättävät jatkaa matkaansa yksinään. Muutaman kuukauden kuluttua Dean löytää itsensä Bosnian vuoristosta. On vain hän ja polkupyörä, mutta yhtäkkiä on jotain muutakin. Resuinen ja maukuva kissanpentu. Dean ei voi jättää kissaa yksinään vuoriston armoille. Eläinrakkaus voittaa. 

Tästä alkaa varsinainen seikkailu. Kuinka saada paperiton kissa salakuljetetuksi rajan yli Montenegroon? Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä ja niin myös tässä tapauksessa. Melko pian Dean vie kissanpennun eläinlääkärin tutkittavaksi. Selviää erinäisiä yllättäviä asioita ja matkantekoon meinaa tulla pitkiä viivästyksiä. On kuitenkin selvää, että kissalla täytyy olla viralliset paperit, passi ja rokotukset kunnossa, kun se ylittää maiden rajoja. 

Dean ristii tyttökissan Nalaksi. Heistä tulee erottamaton parivaljakko. Dean ei voi keskittyä enää itseensä, vaan hänen on huolehdittava myös Nalan tarpeista. Melkoinen parivaljakko kyseessä onkin. Nalan sairastuessa Dean valvoo kissan vierellä, mutta kun Dean sairastuu, on Nalan aika ottaa hoitovastuu. Parivaljakon matka etenee pääasiassa polkupyörällä, mutta välillä on turvauduttava linja-autoon tai junaan. Dean ja Nala tapaavat matkansa aikana uskomattomia ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan ja jakamaan vähästään parivaljakolle. 

Deanin Instagram-tili alkaa vähitellen saada hurjia seuraajamääriä. Dean ymmärtää, että hän voi Nalan kanssa auttaa kaikenkarvaisia eläimiä tekemällä sometempauksia. Nalalle lähetellään lahjoja ympäri maailmaa, mutta nopeasti Dean pyytää, että lahjarahat lahjoitettaisiin hyväntekeväisyyteen. Nalalla on kaikkea, mutta joillakin ei ole mitään. 

Tällainen tarina on kuin satu. Voiko kellekään sattua tällaista, että törmää elämänsä eläimeen jossain aivan oudossa paikassa? Onneksi Dean huomasi kissanpennun, koska muuten pienellä maukujalla ei olisi kauheasti ollut toivoa elämän jatkumisesta. Deanille ja Nalalle sattuu ja tapahtuu. Välillä sai jännittyneenä lukea, kuinka tarina etenee ja vuodattaa kyyneleitä, kun siltä tuntui. Miehen ja kissan tarina on joka tapauksessa kertomisen arvoinen. Deanistä kasvaa vastuuntuntoinen mies, joka haluaa auttaa myös muita. Nala puolestaan on uskomaton tapaus. Kissa, joka varmasti sulattaa kovimmankin sydämen. 

Pidin myös siitä, kuinka pyyteettömiä monet ihmiset ovat. Toki suurin osa ihmisistä oli kiinnostuneita Nalasta, Instagram-tähdestä, mutta moni halusi oikeasti auttaa Deaniä ja Nalaa, jos he tarvitsivat apua. Tämä kertoo siitä, kuinka hyviä ihmisiä maailmassa vielä on. Ollaan valmiita auttamaan tuntemattomia ihmisiä, eikä vaadita mitään vastinetta. 

Garry Jenkin on ollut Dreanin apuna kirjan kirjoittamisessa. Kirjan englanninkielinen alkuteos Nala’s world – One man, his rescue cat and a bike ride around the globe on ilmestynyt vuonna 2020. Kirjan on suomentanut Veera Kaski. Kirjan välissä on kaksi kuvaliitettä. Upeita värikuvia Nalan ja Deanin matkasta. Lisäksi kirjaa kuvittaa Kelly Ulrichin upeat piirroskuvat Deanistä ja Nalasta. 

Deanin ja Nalan matka jatkuu edelleen. Nalan maailma on alkuraapaisua suurelle matkalle, joka toivottavasti joskus toteutuu kokonaisuudessaan, kunhan korona saadaan kuriin. Parivaljakon matkaa voi seurata Instagramissa ja YouTubessa @1bike1world -nimillä. Sanomattakin selvää on, että minä olen yksi seuraajista.Lämmin kiitos kustantajalle hienosta kirjasta.

 

12 kommenttia:

 1. Nala ❤️ Kirja on mahtava, insta ihana ja youtube video joka viikon kohokohta (onneksi saa tekstityksen päälle että ymmärtää skottilaista englantia 🤣)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nala on <3
   Kirja on todella huikea ja YouTubessa on tosiaan laitettava tekstitys päälle. Muuten ei ymmärrä mitään. :D

   Poista
 2. Tämän kirjan tahdon lukea! Olen kissafani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nalan maailma on kirja kaikille kissafaneille! <3

   Poista
 3. Kuulostaapa jännittävältä matkakirjalta. Polkupyöräily vaatii aikamoista kuntoa, joka kyllä kasvaa polkiessa. Tykkään itse kävellä, mutta olen kyllä ajellut pyörälläkin aikamoisia matkoja. Oulussa työmatkani oli 6km ja poljin sen kesät talvet. Oulussa kaikki pyöräilevät. Täällä Turussa ei ole niin hyviä pyöräteitä. Nyt niitä on tehty jonkun verran keskustaan. Ozzy odottaa kävelylenkkiä kuntopolulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyöräily vaatii tosiaan kuntoa, mutta mikäs siinä, jos on aikaa koko maailman kiertämiseen. :) Täällä on sekä pyöräilyt että kävelyt olleet vähissä. Herra Karvajalka alkaa ilmeisesti nyt vasta ymmärtää, että on kesä ja voidaan taas ulkoilla.

   Poista
 4. Tämä oli tosiaan ihastuttava lukuelämys! Minut saa aina hurmattua kaikella kissa-aiheisella. Oli myös kiva nähdä, miten paljon auttamishalua ihmisillä oli ja on. Minäkin aloin heti seurata Nalaa instassa, kun olin lukenut tämän kirjan. Toivottavasti Nalan ja Deanin seikkailuille tulee jatkoa ja uusi kirjakin sitten joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon jatkoa kirjalle, koska tämähän oli vasta alkusoittoa. Ihana kirja, joka tuo hyvän mielen lukijalle.

   Poista
 5. Tätä kaksikkoa on kiva seurata Twitterissä! Ihana kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Twitter ei olekaan seurannassa, mutta Insta ja YouTube kylläkin. Ihana parivaljakko.

   Poista
 6. Kuulostaa kiinnostavalta opukselta
  T. Nelliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nalan maailma on ihana kirja. Kertoo jotain siitä, että maailmassa on vielä paljon hyvää ja pyyteetöntä.

   Poista