30.10.2020

Agnes Loonstra & Ester Scholten: Kreisi kissaleidi


Olen kärsinyt jonkinasteista lukujumia, vaikka koko ajan on parikin kirjaa kesken. Toki olen lukenut, mutta esimerkiksi kissaulkoilujen lukemiset ovat menneet lähiaikoina pitkälti syntyjä syviä miettien. Mutta, kun näen jonkin kiinnostavan kirjan, on se pakko saada käsiin ja mieluiten mahdollisimman nopeasti. Tällä kertaa tunne iski päälle, kun luin Hupsu ja tosi höpsö -blogin postausta Agnes Loonstran ja Ester Scholtenin kirjasta Kreisi kissaleidi (Kirjapaja, 2020). Menin jopa niin sekaisin, että tilasin kalliimman kirjan, vaikka Adlibriksellä olisi ollut hyvä tarjous.Vain toinen kissanainen tai kissaleidi voi tietää, millaista on omistaa kissa tai kaksi tai jopa useampi. Tuo täydellisen pöyhkeä ja omahyväinen sulotassu, joka vähät välittää kissaleidin tunteista, osaa pelkällä olemuksellaan valloittaa kissanaisen sydämen. Ei siihen sen kummempaa tarvita. Kissanainen on aina vahva. Hän ei tarvitse osakseen lemmikin suunnatonta kiintymystä ja hössötystä. Hän tietää, että kissa on se, joka talossa määrää ja siihen hän on aina valmis. 

Agnes Loonstra ja Ester Scholten ovat osuneet kuvakirjassaan Kreisi kissaleidi asioiden ytimeen. Kirjan lyhyet tekstit ja värikkäät kuvat kertovat kaiken olennaisen. 

 • Kissan lelut: yksinkertaisimmat ovat parhaimpia tai mikä estäisi repimästä esimerkiksi wc-paperirullaa.
 • Kissan notkeus tekee helpoksi mahtua koloon kuin koloon. Laatikot ovat ehdottomasti parhaimpia. Koolla ei ole väliä.
 • Kissaleidi arkistoi kaikki pienen ja vähän isomman kissan teot. Ensimmäinen naukaisu, ensimmäiset syntymäpäivät, ensimmäinen ulkokakka. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.
 • Kissanainen kerää itselleen kaiken kissa-aiheisen asian tai joku voisi sanoa krääsän. Listalle mahtuvat vaatteet, mukit, kassit, koriste-esineet jne. Pääasia on kissa.

Tiesittekö muuten, että Florence Nightingalella oli 60 kissan omistaja? Aikamoista modernin sairaanhoidon kehittäjältä. Kreisi kissaleidi esittelee joukon muitakin kuuluisia kissaleidejä.Pidän siitä, kuinka lyhyesti ja ytimekkäästi kirjan tekijät ovat löytäneet kissojen ja kissaleidien syvimmän olemuksen. Kirjaa lukiessa ymmärtää sen, ettei ole yksinään hullaantunut kissanainen, vaan tällaisia henkilöitä löytyy ympäri maailman. Kissaleidit taitavat olla oma ihmislajin luokkansa. 

Kirjan englanninkielinen alkuteos Crazy Cat Lady on ilmestynyt vuonna 2019. Kirjan on suomentanut Vilhelmiina Koho.Agnes Loonstran ja Ester Scholtenin Kreisi kissaleidi on ihastuttava kirja kaikille kissaihmisille. Ei tarvitse olla nainen, eikä leidi. Tämä kirja on sinulle, joka rakastat kissoja yli kaiken. Tämä kirja on myös oiva joululahja ihmiselle, joka ei voi elää ilman kissaa tai kissoja.Tiedät olevasi kreisi kissaleidi, kun kotisi on täynnä tyhjiä pahvilaatikoita. (Agnes Loonstra & Ester Scholten: Kreisi kissaleidi) 

 

8 kommenttia:

 1. Tämä on vain niin pakko hommata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa hommata tai kirjoittaa joulupukille. Tämä kirja kuuluu kaikille kissaleideille. Todella osuvia juttuja.

   Poista
 2. Ihanaa iltaa. Kiitos kirjaesittelystä ja kyllä mulla on kissa (Viikate, joka on neiti ja perintökissa) ja kissatavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana nimi kissalla! <3 Tuossa kirjassa muuten kerrottiin, kuinka kissoille annetaan nimiä eli mistä nimet kumpuavat. Lämmin suositus tälle kirjalle.

   Poista
 3. Kiva tietää, että tällainen kissaihmisille soveltuva kirja on olemassa, niin mamma voi hankkia semmoisen, vaikka lahjaksi. Eipä minulla muuta, kun lenkille pitäisi saada tuo mamma.
  t. Ozzy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on juuri sopiva lahja kissaihmisille, jolla on jo kaikkea. Kerrassaan ihastuttava teos. :) T.Palevelijatar

   Palveluskuntaa joutuu aina kovistelemaan, että lähtevät lenkille silloin, kun on lenkin aika. Se on niin nähty juttu. T. Herra Karvajalka

   Poista
 4. Ihanaa, että meidän postauksen ansiosta kuulit tästä kirjasta ja nyt vielä useampikin saa tietää siitä. Nyt oli tosiaan tavoitettu hellyttävällä tavalla kissakreisiyden ydin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos teille hienosta postauksesta. Löytyi upea kirja, johon voi aina palata, kun elämä lyö kasvoille. Silloin ainakin tietää, ettei ole yksin, vaan on muitakin samalaisia. :)

   Poista