4.5.2019

Emma Puikkonen: Lupaus


Yksi tämän kevään ajankohtaisimpia kirjauutuuksia on Emma Puikkosen Lupaus (WSOY, 2019). Itse olisin saattanut ohittaa kirjan, mutta onneksi on Bloggariklubi. Maaliskuisella Bloggariklubilla kirjailijavieraana oli Emma Puikkonen, jota haastatteli WSOY:n kustannustoimittaja Silja Koivisto. Saimme kirjan tilaisuudesta mukaamme, joten olihan se luettava.

Emma Puikkonen ja Silja Koivisto

Rinna on Seela-tyttären yksinhuoltaja. Rinnan isä on antanut aikoinaan Rinnalle lupauksen pelastaa tytär mistä tahansa ja aina. Lupaus kaihertaa Rinnan mieltä, koska tätä nykyä isä on muistisairas, eikä näin ollen voi enää lunastaa lupaustaan. Kun Seelaa puree punkki, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumeen, alkaa Rinnaa ahdistaa maailma ympärillään todella paljon. Maailma on muuttunut. Mikään ei ole enää niin kuin ennen. Pystyykö hän pelastamaan Seelan kaikelta pahalta? Ainakin on yritettävä.

Rinnan veli Robert on rakastunut. Hän lähtee rakastettunsa työn perässä Grönlantiin kuvaamaan sulavaa jäätikköä. Robert on myös vihainen. Hän on vihainen Rinnalle. Rinna on tehnyt jotain peruuttamatonta, joka on hävittänyt hetkessä sisarusten lapsuuden maiseman. Elämä ja työ rakastetun rinnalla on kuitenkin voimavara, joka helpottaa pahaa oloa.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen. Ei luultavasti kovin kauaksi eteenpäin, mutta ei ihan tähän päiväänkään. Ilmastonmuutos on edennyt hurjaa vauhtia eteenpäin. Tekoälyä on joka paikassa. Lahkot, yhdistykset ja osuuskunnat lisääntyvät. Hallitus vaihtuu jatkuvasti. EU vetelee viimeisiään. Energiankäyttöä on rajattu. Ruokaa ostetaan varastoihin, koska toisinaan jokin tuote loppuu kaupan hyllyltä. Kauhealta tuntuvasta tulevaisuudesta huolimatta kirja on lämminhenkinen. Rinna haluaa pitää huolta rakkaistaan. Ei pelkästään Seelasta, vaan myös Robertista ja isästä.

Emma Puikkosen tekstiä on helppo lukea ja se on ilmavaa. Ilmastonmuutos on aiheena rankka, mutta Puikkonen on taitavalla tavalla osannut luoda tarinan, joka kantaa. Kirjasta löytyy myös kauneutta kauheiden asioiden keskellä. Kirjan tarina ei saarnaa, mutta se on ilman muuta kannanotto ilmastonmuutoksen johdosta. Kirja laittaa pakostikin miettimään tulevaisuutta.

Emma Puikkonen kertoi Bloggariklubilla, että Suomessa on nyt vasta herätty kunnolla ajattelemaan ilmastonmuutosta. Hänellä oli ollut pieni jännitys siitä, onko hän kirjan aiheen kanssa myöhässä yhteiskunnallista keskustelua ajatellen, mutta ei. Hän on juuri niin tässä hetkessä kuin olla ja voi. Kirjoitustyö oli kuitenkin vienyt 2-3 vuotta, joten olisi voinut käydä toisinkin. Emma Puikkosella on selvästi kyky pureutua aiheisiin, jotka ovat kuumia perunoita.

Itse mietin kirjan luettuani sitä, kuinka ilmastonmuutoksesta ei olla puhuttu työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa. Päädyin siihen, että aihe on vaikea ja se nähdään ehkä kaukaisena, mutta sitten tapahtui jotain. Perjantaina lounaspöydässä tuli puhetta lapsista ja siitä, kuinka lapsia tehdään nykyään yhä myöhemmin ja myöhemmin tai ei tehdä ollenkaan. Eräs nuori rouva otti puheeksi ilmastonmuutoksen. Sanoi, että osa ihmisistä saattaa ajatella asiaa ilmastonmuutoksen kautta, etteivät halua lapsia maailmaan, jossa ei ole tulevaisuutta. Hän ei itse henkilökohtaisesti kolmen lapsen äitinä nähnyt asiaa tältä kannalta, mutta oikeassa hän varmasti oli monen muun mietteiden kannalta. Tästä keskustelu sai uuden suunnan. Alettiin ihan oikeasti keskustella ilmastonmuutoksesta. Kaikki keskustelijat eivät nähneet asian suuruutta, mutta osa oli selvästi valveutuneita ja tiesivät asiasta paljon. Ilmastonmuutos on jo tässä hetkessä ja jotain on tehtävä, jotta maailma olisi myös tulevaisuudessa turvallinen paikka elää ja olla.

Emma Puikkosen Lupaus on kirja, joka kannattaa lukea. Siinä on kauneutta ja herkkyyttä, mutta se on myös hyvin vahvasti tässä ajassa siitäkin huolimatta, että tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen.

Lämmin kiitos kirjasta ja hienosta tilaisuudesta lähtee kirjailijalle, kustantajalle ja Bloggariklubille. Ilta oli todella hieno.8 kommenttia:

 1. Paljon olet löytänyt kirjasta eri puolia! Itse en tätä osannut näin monitasoisesti ajatella. Kirja on todella ajankohtainen, nyt kun ilmastonmuutoksen lisäksi puhutaan myös sen aiheuttamasta ahdistuksesta. Kahvikeskustelussa esitetty heitto ilmastonmuutoksen aiheuttamasta tulevaisuuden toivottomuudesta on itselleni tuttu. Aiemmat sukupolvet ovat yleisesti voineet ajatella, että maailma muuttuu paremmaksi paikaksi. Mielestäni nykynuorilla ei välttämättä tähän ole aina, hyvin valitettavasti, mahdollisuutta. Onneksi tekniikka kehittyy ja uskon ja toivon, että sitä kautta myös ilmastonmuutosta saadaan vielä merkittävästi hidastettua. Ei pidä lannistua :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ajattelen myös, että jokin keino löytyy, jotta tulevaisuuskin olisi jollain lailla turvattu. Oli kyllä mielenkiintoinen ajatus se, että lapsia ei ehkä tehtäisi ilmastonmuutoksen takia. Monet nuoret ovat todella valveutuneita ja huolissaan tulevaisuudesta. Se kertoo paljon myös siitä, kuinka fiksuja nuoria maailmassa on. :)

   Poista
 2. Nuoret ovat aina olleet fiksuja ja kritisoineet vanhempia heidän tekemistä virheistä. Ilmastonmuutos on iso virhe, johon olisi pitänyt tarttua kiinni jo kymmeniä vuosia sitten. Olen iloinen, että nuoret uskaltavat ottaa kantaa ja vastuuta tulevaisuudesta.
  Hieno ja ajankohtainen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Nuoret ovat fiksuja ja ajattelevat monista asioista aivan eri tavoin kuin me vanhemmat. Toki ilmastonmuutos on asia, johon olisi todellakin pitänyt herätä aiemmin. Suomi tulee tässä asiassa ikävä kyllä jälkijunassa.

   Emma Puikkosen kirja on todellinen helmi.

   Poista
 3. Höpö höpö. Eivät nuoret ole sen parempia kuin vanhemmat. Ihminen tulee aina tekemään virheitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että ihminen tulee aina tekemään virheitä, mutta on aivan selvää, että nuoret ovat ottaneet omakseen ympäristöasiat aivan eri tavoin kuin vanhempi sukupolvi.

   Poista
 4. Toki nuoret sukupolvet ovat halunneet muuttaa maailmaa, mutta loppujen lopuksi ihminen on sama ja historia toistaa itseään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ihminen tuhoaa maapalloa tavalla, jos toisella jatkossakin. Toivon silti, että nykyiset nuoret saisivat käännettyä ilmastonmuutoksen voitokseen. Se on sitten eri asia, että mitä siitä jatkoseuraa 100-200 vuoden kuluttua.

   Poista