20.5.2018

Matka tuntemattomaan


Keskiviikkona lähdin työpäivän jälkeen kohti tuntematonta. Suuntasin Helsinkiin ja Maunulaan, koska olin saanut kutsun Kerrostumia-peliin. Kansallisteatteri on aloittanut vuonna 2016 kolmivuotisen alueellisen yleisötyöhankkeen Maunulassa. Tämän vuoden teemana on maunulalaiset paikat ja Maunulaan sijoittuvat tarinat. Kerrostumia-pelissä pelaaja tutustuu Maunulaan ja sen tarinoihin. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja hauskalta.


Itselläni ei ollut Maunulasta mitään ennakkokäsitystä. Ei minulla ole koskaan ollut syytä käydä Maunulassa, enkä ole sieltä ketään tuntenutkaan. Peliin otin mukaani ystäväni, joka kertoi aikoinaan istuneensa tuntikausia autossa yhden Maunulassa sijaitsevan kerrostalon parkkipaikalla. Poikaystävä oli ollut rukaamassa autoja isovanhempiensa asuintalon autotallissa. Olimme siis varsin ummikkoja Maunulan suhteen, mutta onneksi olemme avomielisiä, joten ilmassa oli oikeastaan vain pientä jännityksen tuntua.

Pelimerkki päälle ja valmiina lähtöön. Tukka ei todellakaan hyvin, mutta muuten kaikki hyvin.

Ennen kuin peli alkaa, on pelaajan tutustuttava Kerrostumia-pelin ohjeisiin. Kun ohjeet on sisäistetty, siirrytään ohjeissa annettuun paikkaan tiettynä kellonaikana, puetaan pelimerkki päälle ja luetaan ensimmäinen tehtäväsivu. Peli on alkanut. Pelaajan on tarkoitus imeä maunulalaista tunnelmaa ihan omin aistein, joten vaikka olisit ystäväsi kanssa liikenteessä, on tärkeää, että molemmat kuuntelevat sisintään ja tekevät pelin siirtoliikkeet oman mielensä mukaisesti. Täytyy myöntää, että tässä fuskasimme. Liikuimme duona, mutta uskon, että kokemuksemme on yhtä hyvä, ellei parempi kuin yksin pelattaessa. Saimme jakaa havaintojamme ja keskustella niistä.


Mitä pelissä sitten tapahtui? Siirryimme tehtäväohjeiden mukaan paikasta toiseen ja suoritimme erilaisia tehtäviä. Ei mitään vaikeita eli kellään ei tämän suhteen pitäisi olla mitään paineita. Joissakin tehtäväkohdissa löysimme violettiin pukeutuneita henkilöitä, joilla oli meille kerrottavaa. Mahtavaa. Saimme kuunnella oikeita tarinoita Maunulasta. Jossain muistilokerossani oli kuva öljyvuodosta jossain päin Helsinkiä, mutta en muistanut, että se oli Maunulassa. Violettiasuiset henkilöt avasivat öljyvuototarinaa enemmän. Järkyttävä tarina, mutta mieletöntä, että maunulalaiset ovat olleet aktiivisia ja yrittäneet heti öljyvuodon havaittuaan, tehdä parhaansa, ettei suurempia tuhoja tulisi aikaiseksi. Hienoa yhteishenkeä.

Pelitehtävien satoa

Peliin mennessä mukaan piti ottaa jokin itselle kuuluva esine. Peliohjeissa kerrottiin, mitä esineen kanssa piti tehdä, mutta tämä meni meiltä jollain lailla ohi. Unohdimme lukea tähän liittyvät ohjeet ennen pelin alkua. Tämä olisi ollut ensiarvoisen tärkeä juttu, koska olimme hieman pihalla, kun toiset pelaajat alkoivat lähestyä meitä esineidensä kanssa. Onneksi oli ystävällisiä henkilöitä, jotka opastivat meitä. Toisaalta ainahan peleissä on niin, ettei kaikille ole aivan selvää, miten pitää toimia.


Kerrostumia-peli onnistuu etenkin hyvillä ilmoilla, koska pelaajat liikkuvat paljon ulkona. Meillä sattui tuuri. Oli lämmin ja aurinkoinen ilta. Oli ihana kävellä pitkin vieraita maisemia, ihastella kauniita perennoja ja imeä itseensä rauhallista ja levollista tunnelmaa. Maunula avautui ainakin itselleni rauhallisen oloisena lähiönä. Näin paljon vanhoja ja viehättäviä kerrostaloja, mutta myös uudempaa asumusta mahtui mukaan. Rivitaloasutusta on ihan Keskuspuiston reunamilla, johon Maunulan rajaviivaakin on vedetty. Peli päättyy erikoiseen paikkaan, jossa voit lopuksi rentoutua pelin jäljiltä. Kaiken kaikkiaan oli todella onnistunut ilta. Tällaisia soisin muuallekin ihan jo sen vuoksi, että tämä on erittäin mielenkiintoinen tapa tutustua vieraisiin paikkoihin.


Maunulaan sijoittuvaan Kerrostumia-peliin kannattaa ehdottomasti osallistua, koska tämä hupi ei maksa muuta kuin sen, että sinun pitää ennakkoilmoittautua peliin, hakea pelimerkki ja ohjevihko ennen peliä sekä raahautua paikalle. Toukokuussa on vielä pari peliä ja elokuussa ja syyskuussa useampi. Ota ihmeessä askel tuntemattomaan tai vaikka tuttuunkin. Tästä tulee varmasti kiva kokemus.

Kerrostumia-pelin ensi-ilta oli keskiviikkona 16.5.2018, jolloin itsekin olin pelinappulana paikan päällä.

Rooleissa: Tuulia Luttinen, Onni Männistö, Maarit Oskarsson, Markku Rahkamaa, Sakari Topi sekä Kirsi-Marja Lähteenoja/Sanna Oskarsson

Ohjaus: Eveliina Heinonen
Dramaturgia: Juho Gröndahl
Pukusuunnittelun konsultaatio: Tomi Flyckt
Äänisuunnittelu: Veli-Pekka Lahtela


Kiitos Kansallisteatterille ja Maunulan Maisemalle hienosta tilaisuudesta osallistua johonkin erilaiseen, mutta varmasti muistettavaan tapahtumaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti