13.2.2018

Teatterissa: Exän uus & vanha


Viime viikonloppu alkoi viihtyisästi. Kerava-salissa oli Keski-Uudenmaan Teatterin (KUT) kantaesitys Minna Koskelan käsikirjoittamasta komediasta Exän uus & vanha. Sinnehän sitä oli suunnattava. Matkakaan ei ollut esteenä, koska meiltä on Kerava-salille vain muutaman minuutin kävelymatka. Lisäksi olin saanut houkuteltua mukaani kaksi ihanaa työkaveriani, joten hauskaa oli tiedossa siltäkin suunnalta.

Mutta sitten asiaan eli näytelmään. Terhi (Anu Sinisalo) ja Jari (Seppo Halttunen) ovat eronneet, mutta vielä on asioita selvitettävänä. Jarilla on uusi suhde ja ikäeroa pariskunnalla on peräti kaksikymmentä vuotta. Tämäkös Terhiä sapettaa. Miten hän voisi kilpailla nuoren ja kauniin naisen kanssa? Terhi pyytänyt tuekseen ystävättärensä Hillen (Anna-Leena Sipilä), koska Jari on tulossa kyläilemään uuden tyttöystävänsä kanssa. Kun Jarin uusi naisystävä vihdoin saapuu paikalle, pääsevät Terhi ja Hille vauhtiin, ja kuinka siinä sitten oikeastaan käykään?

Seppo Halttunen ja Anu Sinisalo
Kuva © Kapina Productions


Anu Sinisalo ex-vaimona on riitaisa ja puheissaan hyvin suorasukainen. Terävistä sanoista saa osansa jokainen, joka asettautuu häntä vastaan. Hyvin luontevaa ja uskottavaa. Seppo Halttunen puolestaan näyttelee tyypillistä miestä. Miestä, joka huutaa puhelimeen, eikä tunnu ymmärtävän, että jokin voisi olla pielessä naissuhteissa. Terhin ystävätär Hille eli Anna-Leena Sipilä on hauskaa seurattavaa. Nainen yrittää aluksi pysytellä hieman taustalla, mutta kun mitta täyttyy, täyttyy se ääriään myöten ja ylikin. Siinä vaiheessa Sipilä menee jo farssin puolelle. Entä sitten iki-ihana Leena Uotila? Aivan mahtava tapaus. Kuinka joku voi näytellä noin tosissaan hieman enemmän kuin boheemia naista? Sekopäistä touhua positiivisella mielellä. Inka Kallén Marian roolissa ja keltaisessa hupparissaan puolestaan on kuin jokin pahainen teini. Kännykkä kiinnostaa enemmän kuin vanhojen muijien jutut. Erittäin realistista kuvausta.

Leena Uotila, Anna-Leena Sipilä ja Anu Sinisalo
Kuva © Kapina Productions


Exän uus & vanha kirvoitti monet naurut. Tämä on juuri sellainen näytelmä, joka jaksaa naurattaa, vaikkakin toinen työkavereistani sanoi väliajalla, että sinkulle kuviot ovat hieman vieraita, eivätkä kaikki jutut naurattaneet. Toisen näytöksen jälkeen ääni oli sinkullakin muuttunut. Näytelmä oli alkanut naurattaa häntäkin ja ilo oli ylimmillään. Täytyy itsekin myöntää, että vaikka pidin molemmista näytöksistä, alkoi toisessa näytöksessä varsinainen hullunmylly. Asiat kehkeytyivät aivan käsittämättömään suuntaan. Ei voinut muuta kuin nauraa. Tykkäsin myös siitä yksityiskohdasta, kuinka Hille käsitteli Marian huivia, ja kuinka jäi siitä kiinni. Hulvatonta ja kauheaa samanaikaisesti.

Minna Koskela on käsikirjoituksen lisäksi ohjannut näytelmän. Huomasi kyllä taas kerran, että Koskela on taitava tuottamaan parisuhdekomedioita. Vaikka aihe saattaisi olla jonkun mielestä kulunut ja vanha, saa siitä aina revittyä irti uusia huvittavia puolia. Näytelmän lavastuksesta on vastannut Mikko Rantanen. Pidin siitä, kuinka näyttämölle oli saatu tehtyä läpileikkaus Terhin huoneistosta olohuoneineen ja eteisineen.

Inka Kallén
Kuva © Kapina ProductionsExän uus & vanha on näytelmä, joka kannattaa nähdä, jos pitää parisuhdekomedioista ja haluaa hieman viihdyttää itseään. Plussaa on tietysti se, että nämä näyttelijät todellakin osaavat näytellä ja hauskuuttaa yleisöä.

Keski-Uudenmaan Teatterin esittämä Exän uus & vanha sai kantaesityksensä perjantaina 9.2.2018 Kerava-salissa.

Rooleissa: Seppo Halttunen, Inka Kallén, Anu Sinisalo, Anna-Leena Sipilä ja Leena Uotila

Käsikirjoitus ja ohjaus: Minna Koskela
Musiikki: Altti Uhlenius
Lavastus: Mikko Rantanen
Puvustus: Sinikka Zannoni
Valosuunnittelu: Juha Kaatrasalo
Äänet: Mika Hakkarainen

Näin esityksen kutsuvieraslipulla. Kiitos Keski-Uudenmaan Teatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti