4.2.2018

Teatterissa: Älä pukeudu päivälliselle


Kyllä voi uupuneen ihmisen perjantai-ilta muuttua hetkessä elämää täynnä olevaksi ilotteluksi. Torstain lumisateiden jälkeen olin läpeensä kyllästynyt koko talveen ja pimeyteen. Tulisi jo kevät. Perjantain työpäivä meni miettiessä, kuinka selviytyisin illalla Helsinkiin ja kuinka jaksaisin keskittyä illan ensi-iltaan Älä pukeudu päivälliselle Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä. Teatteriin selviydyin hyvin, ja esitys piti todellakin ihmislapsen hereillä. Aivan mahdotonta menoa. Ei voinut muuta kuin nauraa.

Mistä siis on kyse? Matti (Pertti Sveholm) on tyrkkäämässä vaimoaan Lindaa (Jonna Järnefelt) äitinsä luo viikonlopuksi, koska on kutsunut avioparin kesäasunnolle rakastajattarensa Janitan (Sanna-June Hyde). Matin ystävä Harri (Pekka Strang) on myös tulossa mökille. Tämän kuultuaan Linda peruu lähtönsä, koska hänellä on suhde Harrin kanssa. Ei tällaista tilaisuutta voi jättää käyttämättä. Tästähän on tulossa varsinainen soppa, jota hämmentämään tulee vielä toinenkin Janita (Katja Küttner), pitopalvelun kokki. Kun tällaiset ainekset ovat kasassa, on tiedossa sähläystä, peittelyä, epätietoisuutta ja kaaosta.

Pertti Sveholm ja Jonna Järnefelt
Kuva © Tom Röllich, Helsingin KaupunginteatteriNyt oli näyttämöllä sellaisia naurattajia, ettei mitään rajaa. Ne kaikki ilmeet ja eleet sekä heittäytyminen. Ensinnäkin Katja Küttner, kiitos sinulle. Olet aivan uskomattoman loistava ja taitava näyttelijä. Miten ihmeessä näyttelijäkään voi taipua niin moneksi? Vieläkin alkaa naurattaa Helsingin seurapiirien ja yökerhojen muotidrinkki numero yksi. Ja Pertti Sveholm, mies, joka naurattaa jo ihan muutenkin, mutta kyllähän se lisähupia tuo, kun mies saa tuollaisen sotkun aikaiseksi. Pekka Strang puolestaan on ollut loistava valinta Harrin roolin. Mies, joka ei halua sekaantua Matin juonittelemiin suhdekuvioihin, mutta yhtäkkiä huomaakin olevansa suhdeverkkojen ytimessä. Vielä hupaisammaksi tämän tekee, kun Strang yrittää selvittää kaikkia suhteita muille kesäasunnolla olijoille. Jonna Järnefelt vaimon roolissa yrittää tuoda näyttämölle hieman vakavampaa puolta, ja onnistuukin siinä, mutta siitä huolimatta yleisö saa nauraa vedet silmissä. Kermana tämän kaiken päällä suloisen kaunis Sanna-June Hyde, jonka piti saada viettää syntymäpäiviään rakastettunsa kanssa, joutuukin johonkin aivan toiseen rooliin. Hullua ja hulvatonta!

Pekka Strang, Katja Küttner ja Pertti Sveholm
Kuva © Tom Röllich, Helsingin KaupunginteatteriÄlä pukeudu päivälliselle on farssi, joka jaksoi naurattaa alusta loppuun saakka. Kunnon sekasotkua suhdekiemuroineen. Välillä yleisön kontakti oli pelkkää huutonaurua, koska ei voinut muutakaan. Näytelmä kuitenkin eli koko ajan, eikä missään vaiheessa jämähdetty paikoilleen. Pidin myös siitä, kuinka lavastuksessa oli ilmeisesti hyödynnetty vanhaa tai ainakin oletan näin. Palkkamurhaajan painajaisessa oli hyvin samantyyppinen lavastus. Ovia ja huoneita, jotka takaavat sen, että näytelmän henkilöt poistuvat jostain ovesta sopivassa kohdassa, jotta uusi kohtaus voi jatkua.

Älä pukeudu päivälliselle (Pyjama pour six) on Marc Camolettin kirjoittama suosittu näytelmä, jota on Suomessakin esitetty monella näyttämöllä ja myös parilla muullakin nimellä. Helsingin Kaupunginteatterin version on ohjannut Jarkko Saariluoma ja hyvää työtä mies on tehnytkin. Näytelmä on hyvin valmis jo ensi-illassa, eikä katsojan tarvitse jännittää näyttelijöiden puolesta. Lavastuksesta jo mainitsinkin. Se on Alisha Davidowin käsialaa. Jos tässä on tosiaan hyödynnetty toisen näytelmän lavastusta pienillä muutoksilla, täytyy sanoa, että hienoa kierrättämistä. Jos näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, on lavastus joka tapauksessa toimiva ja farssille sopiva.

Sanna-June Hyde
Kuva © Tom Röllich, Helsingin Kaupunginteatteri

Tässä on farssi, joka sopii loistavasti työ- tai kaveriporukoille tai ihan vain omalle itselle. Näytelmä vie arkiset ajatukset mennessään ja kerrankin on lupa nauraa ja kovaa. Tällaisia näytelmiä tarvitaan, koska ei elämän tarvitse aina olla vakavaa.

Helsingin Kaupunginteatterin esittämän Älä pukeudu päivälliselle -näytelmän ensi-ilta oli perjantaina 2.2.2018 Arena-näyttämöllä.

Rooleissa: Sanna-June Hyde, Jonna Järnefelt, Katja Küttner, Pekka Strang, Pertti Sveholm ja Joachim Wigelius

Suomennos: Henri Kapulainen ja Pentti Kotkaniemi
Suomennoksen sovitus: Jaakko Saariluoma ja Sanna Niemeläinen
Ohjaus: Jaakko Saariluoma
Lavastus ja puvut: Alisha Davidow
Valosuunnittelu: Kari Leppälä
Äänisuunnittelu: Lauri Koivisto
Naamiointi ja kampaukset: Maija Sillanpää

Näin esityksen pressilipulla. Kiitos Helsingin Kaupunginteatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.
6 kommenttia:

 1. Vitsi vitsi tuli taas teatterikaiho. Sitä vaan ollaan täällä Porvoossa ja lapsia ei oikein vielä jätetä illoiksi yksin, mutta pari kolme vuotta ja sitten. Näyttää kivalta ja itse asiassa ehkä eniten tykkäänkin teattereissa komedioista, että saa nauraa.

  Ihanaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teatterissa on kyllä ihana käydä, mutta totta on, että teatteri-illat venyvät pitkiksi. Ei ehkä aivan järkevää, jos on kouluikäisiä lapsia perheessä.

   Sinulle myös ihanaa uutta viikkoa <3

   Poista
 2. Mielenkiintoisen kuuloinen näytelmä! Kiva, että pääsit sitä katsomaan. Mukavia talvipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teatteri on yksi intohimoni. Vie mukavasti ajatukset työasioista, ja on aina pieni hetki itselle.

   Ihania, aurinkoisia talvipäiviä sinullekin <3

   Poista
 3. Ai hitsi, pitäisi itsekin lähteä pitkästä aikaa teatteriin. Ollaan mieheni kanssa jo kuukausia puhuttu, että jos varaisi liput johonkin, mutta niin on vain jäänyt puheen tasolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti suosittelen teatteriin menemistä. Komediat ovat yleensä sellaisia, jotka sopivat kaikille, mutta toisaalta esimerkiksi Helsingin Kaupunginteatterin Rakastunut Shakespeare oli myös aivan ihana näytelmä. :)

   Poista