24.10.2017

Teatterissa: Mestari ja Margarita

Juuri, kun pääsin kehumasta Mihail Bulgakovin klassikkoteosta Saatana saapuu Moskovaan, koin uuden mielettömän elämyksen. Kansallisteatterin Mestari ja Margarita on uskomaton näytelmä. Näytelmä, joka pohjautuu nimenomaan Bulgakovin teokseen Saatana saapuu Moskovaan. Tässä on näytelmä, jota voin lämpimästi suositella kaikille ei heikkohermoisille. Ainoa mutta lienee se, että lähes kaikki tämän syksyn esitykset ovat loppuunmyytyjä. Nopeat ovat syöneet hitaat. Käsittääkseni esitykset kylläkin jatkuvat keväällä.

Marc Gassot
Kuva © Tuomo Manninen, Kansallisteatteri


Näytelmän lähtökohta on jotakuinkin sama kuin kirjan. Runoilija Ivan Bezdomnyi (Juhani Laitala) ja kustantaja Mihail Berlioz (Ilja Peltonen) istuvat puistonpenkillä keskustelemassa ja saavat yllättäen seuraa. Eikä mitä tahansa seuraa, vaan oudon miehen, liekö ulkomaalainen vai mikä. Hyvin pian käy ilmi, että vieras on Woland (Marc Gassot), joka saa ihmeitä aikaan. Kustantaja Berlioz kuolee äkillisesti juuri sillä tavoin kuin Woland ennalta kertoo. Bezdomnyi joutuu tapahtumien johdosta mielisairaalaan, jossa tapaa Mestarin (Ilja Peltonen). Mestaria ja Bezdomnyita yhdistää Pontius Pilatus. Mestari on kirjoittanut kirjan Pontius Pilatuksesta, ja Woland puolestaan oli väittänyt runoilijalle ja kustantajalle olleensa paikalla, kun Pontius Pilatus (Juhani Laitala) antoi kuolemanjulistuksensa Jesua Ha-Notsrille (Ilja Peltonen). Eihän tällainen voi olla mahdollista vai voiko? Näiden tarinoiden rinnalla kulkee vielä Mestarin ja Margaritan (Annika Poijärvi) rakkaustarina.

Vaikuttaa ehkä sekavalta, mutta sitä se ei ole. Ystävättäreni, joka ei ole kirjaa lukenut, sanoi, ettei näytelmän seuraaminen ollut lainkaan hankalaa. Näytelmässä on selkeä punainen lanka ja eri tarinoiden juonikuviot on taitavasti kudottu yhteen. Mestari ja Margarita myös kunnioittaa Bulgakovin tekstiä hyvin pitkälti. Tietenkään kaikkea ei ole voitu saada näyttämölle, mutta esimerkiksi Hella (Maria Kuusiluoma) on nostettu suurempaan rooliin kuin kirjassa oli.

Annika Poijärvi, Ilja Peltonen ja Marc Gassot
Kuva © Tuomo Manninen, Kansallisteatteri


Wolandin seurue, johon kuuluvat Wolandin lisäksi vampyyrinainen Hella ja Begemot-kissa (Juha Varis) on kuin suoraan Halloweenin yöstä. Pelottavia ilmestyksiä, joita en haluaisi pimeällä kujalla kohdata. Marc Gassot osaa olla oikeasti kauhistuttava ja Maria Kuusiluoman nauru on kammottavan ilkeä. Huippuna voi kuitenkin sanoa Juha Variksen huikeat liikehdinnät lavalla ja se gramofonin kanssa ilveily. Uskomatonta! Juhani Laitala tekee niin ikään hienoa ja omannäköistä työtä. Annika Poijärvi muuntautuu hetkessä yltiöpäisen rakastuneesta naisesta voimakkaasti käyttäytyväksi naiseksi. Ja on naisella muuten upea lauluääni. Ilja Peltonen eläytyy hyvin kaiken menettäneen ja hämmentyneen miehen rooliin. Kaiken kaikkiaan näyttelijät pelaavat hyvin yhteen. Ei ole ylilyöntejä. Jokaisella on tärkeä ja iso tehtävä näyttämöllä.

Jos joku vielä väittää, ettei Suomessa osata tehdä teatteria, niin on jälleen kerran väärässä hän. Mestari ja Margarita on näytelmä, jossa on todellakin osattu taitavasti hyödyntää valaistusta, videoita, ääntä. Elementit on saatu toimimaan niin hyvin yhdessä, että katsojan on vain pakko hämmästellä näkymää. Loistavaa työtä. Kiitokset lähtevät Pietu Pietiäiselle ja Jani Peltolalle. Näytelmässä on hyödynnetty myös nukketeatterin voimaa, joka toimii yllättävän hyvin. Kiitokset ideasta lähtevät ohjaaja Anne Rautiaiselle, joka kävi elokuussa bloggariklubilla kertomassa Mestarista ja Margaritasta. Rautiainen kertoi bloggariklubilla, että Mestari ja Margarita on ollut hänelle tärkeä teos jo teini-ikäisestä lähtien. Tämä näkyy näytelmän lopputuloksessa. Mestari ja Margarita on enemmän kuin näytelmä. Se on elämys.

Juha Varis
Kuva © Tuomo Manninen, Kansallisteatteri


Mestari ja Margarita on intensiivinen näytelmä, joka sisältää fantasian piirteitä. Pidin myös siitä, kuinka visuaalisesti voimakas esitys oli. Esitys kesti kaksi ja puoli tuntia, mutta missään vaiheessa ei tullut mieleenkään katsoa kelloa. Sen sijaan kävin hieman ylikierroksilla illalla päästyäni kotiin, ettei uni meinannut aivan helposti tulla. Esitys jäi todellakin kummittelemaan mieleeni. Tällaisista vahvoista teatterieläytymistä on mahtava nauttia.

Mestari ja Margarita sai ensi-iltansa Kansallisteatterin Willensaunassa 6.9.2017.

Rooleissa: Marc Gassot, Maria Kuusiluoma, Juhani Laitala, Ilja Peltonen, Annika Poijärvi ja Juha Varis

Ohjaus ja dramatisointi: Anne Rautiainen
Suomennos: Ulla-Liisa Heino
Lavastus, nuket ja pukusuunnittelu: Janne Siltavuori
Valo- ja videosuunnittelu: Pietu Pietiäinen
Äänisuunnittelu: Jani Peltola
Koreografia: Sonya Lindfors
Naamioinnin suunnittelu: Krista Karppinen
Dramaturgi: Eva Buchwald

Näin esityksen medialipulla. Kiitos Kansallisteatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti