4.3.2017

Jemina – The Great American Show – avoimia harjoituksia

Viimeiset neljä perjantaita ovat olleet aamusta lähtien huikeaa odotusta. Odotusta nähdä superdiiva Jemina ja hieman siinä sivussa myös Helsinki Dance Companyn ja Uuden tanssin keskus Zodiakin taitavia tanssijoita. Team Jemina nimittäin lunasti paikkansa kaikissa neljässä Jemina – The Great American Shown avoimissa harjoituksissa Leipätehtaalla. Itse en kylläkään lopulta nähnyt kuin kolmet avoimet harjoitukset. Ensimmäisellä kerralla avoimiin harjoituksiin mennessäni istuinkin  vain junassa. Pääradan junaliikenne seisahtui sen verran pitkäksi aikaa, että myöhästyin harjoituksista. Syynä oli jonkun surullisen yksilön päätyminen raiteille. Onneksi Team Jeminalaiset täyttivät some-kanavat ja sain osani häikäisystä.


Mitä avoimissa harjoituksissa tapahtuu? Siellä yksinkertaisesti harjoitellaan tulevaa esitystä tai oikeastaan kohtauksia siitä ja pieni joukko yleisöä saa nauttia näkemästään. Kohtauksia harjoitellaan ja hiotaan kerta toisensa jälkeen uudestaan ja uudestaan. Jemina – The Great American Shown avoimissa harjoituksissa koreografi Jyrki Karttunen ohjeisti tanssijoita ja ohjaaja ja käsikirjoittaja Heidi Räsänen antoi välillä lisäohjeita. Avoimissa harjoituksissa tanssijat olivat verkkareissa ja t-paidoissa eli mitään sen suurempaa glamouria ei ollut nähtävillä. Paitsi, että kun omistaa rikkaan mielikuvituksen, saattoi tanssijat nähdä milloin missäkin asussa ja meikissä. Myös sädehtivä Jemina saattoi välillä päätyä harjoitustilaan, jos oikein antoi mielikuvituksen lentää. Avoimet harjoitukset ovat siis normaalit harjoitukset, mutta mukana on oikeaa yleisöä.


Oli mukava käydä viikon välein seuraamassa kolmet avoimet harjoitukset, koska samalla näki, kuinka esitys kehittyy. Ja vaikka kyse olikin yksittäisistä kohtauksista, eikä samaa kohtausta edes välttämättä nähnyt kuin yksissä ainoissa avoimissa harjoituksissa, huomasi tanssijoista, kuinka heille tuli viikko viikolta enemmän varmuutta esityksen suhteen. Avointen harjoitusten lopussa Jyrki Karttuselle ja tanssijoille on saanut esittää kysymyksiä. Kuulimme esimerkiksi sen, että kaikki ei aina ole itsestään selvää koreografille, mutta tanssijaryhmältä saa ideoita, joita yhdessä jalostetaan toimiviksi kokonaisuuksiksi. Toisella kertaa, kun itse olin mukana seuraamassa harjoituksia, yksi tanssija kertoi, että parin viimeisen viikon sisällä on kirkastunut paljon asioita. Asiat ovat ikään kuin loksahtanut paikoilleen. Toinen tanssija puolestaan kertoi, että harjoituksissa on naurettu paljon. Kuulostaa loistavalta työyhteisöltä.


Avoimissa harjoituksissa tuli nähtyä vaikka mitä. Ammustehtaan tyttöjä, puu, satusiivousta (itsekin sitä osaan), muotinäytös ja saluunakohtaus ihan vain muutamia mainitakseni. Kaikki kohtaukset eivät välttämättä päädy valmiiseen teokseen, mutta voi kuinka toivoisin näkeväni puun. Jotenkin toivon, että puu olisi kimallusta täynnä. Se olisi upea, koska puu oli jo pelkästään harjoitustilanteessa todella hieno. Edelleen jaksan ihmetellä sitä, kuinka helposti tanssijat osaavat tehdä sen, mitä heiltä pyydetään tai ainakin se näyttää helpolta ja kaiken lisäksi hienolta.


Mennessäni viimeisiin avoimiin harjoituksiin Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyövastaava Mirja Neuvonen kertoi, että kyseisenä päivänä oli ollut teaser-kuvaukset ja saattaisimme nähdä esiintyjät täysissä tällingeissä. Siis wow! Enemmän kuin kurkistus tulevaan. Kamera valmiiksi ja kuvaamaan. Mutta mitä tapahtuikaan? Jemina tuli kertomaan ennen avoimia harjoituksia, ettei kyseisenä päivänä saisi kuvata. Siis mitä? Voiko superdiiva, itseään täynnä oleva Jemina kieltää itsensä kuvaamisen? Olen pohtinut asiaa, eikä kyseessä voinut olla Jemina, vaan Jyrki Karttunen. Jemina ei ikinä menettäisi mahdollisuutta saada paistatella kameroiden valokeilassa. Täytyy kyllä myöntää, että kurkistus tulevaan lupasi paljon. Arvatkaa odotanko itse esitystä? Bling blingiä ja pitkiä silmäripsiä.


Jemina – The Great American Shown ensi-ilta on 22.3.2016 Kaapelitehtaan Pannuhallilla. Jyrki Karttusen lisäksi esityksessä ovat mukana tanssijat Auri Ahola, Anne Hiekkaranta, Jyrki Kasper, Aksinja Lommi, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne, Kalle Pulkkinen ja Kaisa Torkkel. Se on muuten niin, että Jemina saattaa vaihtua esityksessä lennossa, koska Jemina on ilmiö. Ja koska ilmiöt ovat aina mielenkiintoisia, kannattaa harkita esityksen katsomista. Toisaalta, jos ilmiöt pelottavat ja Jeminan häikäisy ärsyttää, on syytä pysyä neljän seinän sisällä. Minä en aio pysyä kotona.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti