11.2.2017

Teatterissa: Avioliitto on ikuista

Aleksanterin teatteri oli torstai-illan nautintopaikkani. Olin katsomassa farssia Avioliitto on ikuista (Tour de Farce), joka kilvoitti sellaiset naurunremakat, että ikävimmätkin asiat varmasti sai sysättyä taka-alalle. Lisäksi pitää tietysti maininta, että Aleksanterin teatteri on kaunis. Kannattaa käydä Aleksanterin teatterissa ihan jo sen yksityiskohtia täynnä olevan kauneuden vuoksi.

Kirjailija Heikki Ilonen (Mika Nuojua) ja hänen vaimonsa Helena (Tuija Nuojua) ovat lähteneet markkinointikiertueelle edistääkseen Heikin juuri julkaistun kirjan Avioliitto on ikuista myyntiä. Kirjan nimestä huolimatta pariskunnan avioliitto tuntuu rakoilevan. Vaimo haikailee rahan perään ja kirjailija itse keskittyy vain kirjaansa. Kiertue-elämä on hotellista toiseen vaihtamista. Jälleen on asettauduttu yhteen lukuisista hotellihuoneista. On kuitenkin tapahtunut jonkinlainen virhe ja huone on tuplabuukattu. Samaan huoneeseen on päätynyt myös ministeri Kyösti Kataja (Mika Nuojua) ja hänen salarakkaansa Linda (Tuija Nuojua). Tästähän se soppa onkin valmis syntymään, mutta mitä tapahtuu, kun huoneessa vierailevat myös talk show -juontaja Anu Saukko, julkkiksia bongaava pikkolo, varasteleva siivooja sekä haitaria soittava nunna? Mahdottomat mausteet soppa saa ja menoa riittää.

Tuija Nuojua ja Mika Nuojua
Kuva © Miska SiikaluomaNuojuan pariskunta näyttelee esityksen kaikki kymmenen eri roolia. Aikamoista menoa näyttämöllä nähdäänkin. Ovista poistutaan ja seuraavassa hetkessä jostain ovesta tuleekin uusi henkilö näyttämölle. Mika Nuojua kirjailijan asussa on jollain tavoin hyvin rauhaa rakastava ja tasainen. Ministeri Kyösti Katajana mies on puolestaan huvittava, vaikka pitäisikin sanoa inhottava limanuljaska. Talk show -kuvaajana mies vaihtaa hetkessä puheensa venyttäväksi ja ikääntyneeksi. Mieletöntä ammattitaitoa. Viisi eri roolia ja kaikki täysin erilaisia. Entä sitten Tuija Nuojuan roolitukset? Kirjailijan vaimona Tuija Nuojua on tiukkis, joka tuntuu vain ajattelevan itseään. Aina on jokin asia vialla ja päätä särkee. Ministerin salarakkaana Tuija Nuojua ampuu yli roimasti, mutta hyvällä tavalla. Blondi mikä blondi ja julkisuuteen on päästävä hinnalla millä hyvänsä. Mielestäni esityksen ylivoimaisesti paras rooli oli Tuija Nuojuan esittämä talk show -juontaja Anu Saukko. Aivan hullu nainen. Ja kuinka voi saada suupielet venymään niin alaspäin kuin Anu Saukolla oli? Hulvatonta. Ja se kävelytyyli! Viisi eri roolisuoritusta Tuijakin näyttämöllä vetää ja täytyy antaa täydet kiitokset. Molempien näyttelijöiden roolien vaihto on onnistunutta ja oikeasti vaikuttaisi siltä, että esityksessä olisi kymmenen eri henkilöä.

Tuija Nuojua ja Mika Nuojua
Kuva © Miska Siikaluoma

Näytelmän lavastus on yksinkertainen, mutta toimiva. Hotellihuone, jossa on pari kaapin ovea, ovi kylpyhuoneeseen, kummallinen Suite-ovi sekä tietenkin normaali ovi hotellikäytävään. Ovet ovat tietenkin tällaisen farssin ehdoton edellytys. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, kuinka ihminen voi niin nopeasti vaihtaa vaatteita kuin Nuojuan pariskunta esityksessä vaihtoi. Esimerkiksi Helena-rouva saattoi mennä kylpyhuoneeseen jakkupuvussaan ja seuraavassa hetkessä Anu Saukko tuli hotellihuoneen ovesta sisälle hopeanhohtoisissa käärmekuosisissa vaatteissaan. Itse en pystyisi moiseen. Olen hidas pukeutuja.

Tuija Nuojua ja Mika Nuojua
Kuva © Miska Siikaluoma

Avioliitto on ikuista esitetään Aleksanterin teatterissa vielä kahteen kertaan 24. ja 25. helmikuuta. Kannattaa ehdottomasti mennä katsastamaan. Hulvatonta menoa tiedossa. Ja jos et Aleksanterin teatteriin pääse, pidä silmät avoimina, koska Nuojuan pariskunta on esittänyt näytelmää muillakin paikkakunnilla eli kyseessä on ainakin tähän saakka ollut kiertävä näytelmä. Tätä ei kannata missata.

Rooleissa: Mika Nuojua ja Tuija Nuojua.

Käsikirjoitus: Philip LaZebnik ja Kingsley Day
Suomennos: Timo Mikkola
Sovitus ja ohjaus: Mika Nuojua

Näin esityksen kutsuvieraslipulla. Kiitos Aleksanterin teatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.


2 kommenttia:

 1. Vaikka tarkoitukseni on tämän kevään aikana käydä teatterisa Helsingissä niin tätä en varmaankaan ehdi katsomaan. Valitettavasti, sillä Mika Nuojua on kyllä mahtava! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mika Nuojua on kyllä todella taitava. Onneksi Helsingissä on tarjontaa, niin varmasti kuitenkin löytyy joku kappale, mitä mennä katsomaan.
   Katsoin muuten, että Avioliitto on ikuista pyörii maalis-huhtikuussa Mikkelin teatterissa, jos sinne päin tulee asiaa.

   Poista