4.2.2017

Joyce Maynard: Haavoitettu

Facebookissa tulee usein vastaan eri kustantamoiden julkaisuja tai mainoksia. Tietysti sen takia, että olen niistä siellä tykännyt. Usein on myös kilpailuja, joihin on tietysti aivan pakko osallistua, jos vaikka onnenkantamoinen osuisi kohdalle. Tällä kertaa osui. Voitin tammikuun alussa Joyce Maynardin uutuuskirjan Haavoitettu (HarperCollins Nordic, 2017). Muistaakseni kilpailussa piti valita HarperCollins Nordicin kevään uutuuskirjoista kiinnostavin. Tulin valinneeksi Maynardin teoksen, koska kirjailijan edellinen teos Vuori talon takana oli vielä tuoreessa muistissa. Täytyy sanoa, että valintani osui nappiin. Kirja on todella hyvä. Haavoitetun englanninkielinen alkuteos Under the Influence on ilmestynyt vuonna 2016. Kirjan on suomentanut Pirjo Lintuniemi.

Helenin aviomies on lähtenyt lätkimään miehen uuden rakkauden takia. Helenin ja hänen exänsä yhteinen poika Oliver on aluksi asunut äitinsä kanssa, mutta lapsi on riistetty Heleniltä oikeuden päätöksellä Helenin jäädessä kiinni rattijuopumuksesta. Helen joutuu käymään AA-kerhossa ja tapaamiset pojan kanssa ovat satunnaisia. Lähinnä silloin, kun pojan isä suostuu kaikilta sukujuhlilta pojan Helenille muutamaksi tunniksi antamaan. Helen yrittää kerätä lisätienestejä suuriin oikeudenkäyntivelkoihinsa tekemällä satunnaisia tarjoilijan keikkoja, jos niitä on tarjolla. Eräänä iltana hän on tarjoilemassa gallerian avajaisissa, jossa hän tapaa varakkaan pariskunnan Ava ja Swift Havillandin. Kyseessä on kohtalokas kohtaaminen. Pariskunta ottaa Helenin siipiensä suojaan ja ennen kuin Helen huomaakaan, on hän osa ystäviensä ylellistä elämäntapaa. Helen tapaa myös miehen, Elliotin, joka on aivan eri kaliiberia kuin Havillandit. Havillandit halveksuvat Elliotin tavanomaisuutta, eikä Elliotkaan millään lailla osoita ihastustaan pariskuntaa kohtaan. Helenillä on kuitenkin ongelma. Hän on saanut pitää Oliveria luonaan hieman pidempiä aikoja ja Oliver on ihastunut Swiftiin. Mies, kun sattuu olemaan iso lapsi itsekin. Mutta mitä tapahtuu, kun sattuu onnettomuus, jossa on mukana Swift ja Oliver sekä kaksi muuta henkilöä?

Kirjan alussa tuli heti selväksi, että Helenin elämää ovat aina ohjanneet muut ihmiset. Pidin siitä, kuinka Maynard sai pidettyä Helenin tahattoman naiiviuden yhtenä Helenin luonteenpiirteenä läpi kirjan. Vaikka joku saattoi hänelle välillä sanoakin jostain asiasta totuuden, uskoi Helen aina lähimmäisiinsä, vaikka sanottuja sanoja punnitsikin mielessään.

Haavoitettu on loistava kirja, joka jää mieleen varmasti pitkäksi aikaa. Kirjan juoni on uskomattoman koukuttava ja taitavasti rakennettu. Sivut kääntyvät kuin itsestään, eikä kirjaa malttaisi laskea käsistään. Voisi jopa sanoa, että tässä on kirja, jonka haluaisi lukea kertaistumalta, jos vain aika antaisi myöten. Tekstiä on helppo lukea ja tarina etenee koko ajan. Täytyy antaa kiitos myös suomentajalle, joka on saanut tekstin elämään suomenkielellä.

Maynard kertoo kiitossanoissaan, että idea kirjaan tuli, kun hän mietti ystävyyden suurta lahjaa. Haavoitettu onkin nimenomaan kirja ystävyydestä. Ystävyys on hieno asia, mutta se voi katketa hyvin herkästi, jos sitä ei vaali oikealla tavalla. Todellisen ystävyyden voi menettää, jos ei näe metsää puilta. Ystävyys on vuorovaikutteista. Se antaa mahdottoman paljon, jos siihen uskaltaa vain heittäytyä ja on myös valmis antamaan itsestään jotain. On myös osattava nähdä, mikä ystävyys on todellista ja mikä perustuu valheille. Itse ainakin mietin ystävyyttä melkoisen pitkään, kun sain kirjan luettua. 

Joyce Maynardin Haavoitettua voin suositella oikeastaan kaikille. Kerrassaan kiehtova kirja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti