26.12.2016

Teatterissa: Komisario Palmun erehdys

Nyt meinasi tapahtua bloggaajan erehdys tai unohdus. Kävin jo syyskuun lopulla katsomassa Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä Komisario Palmun erehdyksen, enkä näemmä sitten ollutkaan postannut aiheesta. Syynä lienee se, että samoihin aikoihin oikean käden sormi murtui ja kaikki mahdolliset vastoinkäymiset iskivät päin näköä, jos nyt jotain tarvitsee selitellä. No, mutta nyt asian onneksi muistin, koska Yle Teemalta tuli tänään kunnon Palmu-potpuri. On se hyvä, että joku tai jokin muistuttelee minuakin.

Helsingin Kaupunginteatteri sai ensimmäisenä oikeuden tuoda Mika Waltarin Komisario Palmu erehdyksen teatterin näyttämölle. Näytelmän Komisario Palmun erehdys on sovittanut ja ohjannut Waltarin tyttärenpoika Joel Elstelä. Ja miltä sitten Palmu lavalla näytti? Hyvältä.

Risto Kaskilahti, Iikka Forss ja Mikko Kivinen
Kuva © Henrik Schütt, Helsingin KaupunginteatteriKomisario Palmu (Mikko Kivinen) saa tehtävän lähteä selvittämään, mitä eiralaisessa asunnossa on tapahtunut, kun upporikas ja omalaatuinen Bruno Rygseck (Jari Pehkonen) on löytynyt hukkuneena kylpyammeesta. Palmun avustajat Kokki (Risto Kaskilahti) ja Virta (Iikka Forss) lähtevät komisarion mukaan selvittämään tapahtumien kulkua. Jotain kummallista tapahtuneessa tosiaan on, kun koko Rygseckin lähipiiri ja ehkä joku muukin on päättänyt vierailla samana aamuna Brunon luona. Vähitellen selviää, että myös edellisenä iltana Rygseckillä on vieraillut lähes sama kokoonpano. Komisario Palmu saa kuitenkin käskyn lopettaa tapahtumien tutkinta, joka puolestaan johtaa siihen, että Komisario Palmu avustajineen löytävät itsensä hyvin kostealta lounaalta Kämpistä. Täällä Palmulle alkaa valjeta asioiden todellinen laita, oliko Brunon kuolema lopulta tapaturma vai surmatyö?

Mikko Kivinen komisario Palmuna on aiheuttanut paljon keskustelua, mutta se nyt vain on kaikella kunnioituksella sellainen tosiasia, ettei elokuvien komisario Palmuna tunnettua Joel Rinnettä enää ole, joten mielestäni asiaa on turha sen enempää pohtia. Jos näyttämölle viedään komisario Palmu, niin jonkunhan herraa on näyteltävä. Itse pidin Kivisen roolityötä loistavana. Kivinen istui rooliinsa loistavasti. Hieman oli ehkä välillä vaikea saada puheesta selvää, mutta onneksi vain välillä, joten se ei häirinnyt katseluelämystä. Ja voi Risto Kaskilahti! En ehkä tiedä mitään roolia, jossa Kaskilahti ei olisi saanut suupieliäni nousemaan ylöspäin. Mies on mainio. Myös Iikka Forssin kasvojen vääntely aiheutti kummallista hilpeyden tunnetta.

Aino Seppo, Leena Uotila ja Vappu Nalbantoglu
Kuva © Henriks Schütt, Helsingin Kaupunginteatteri


Komisario Palmun erehdyksen muu näyttelijäkaarti istuu hienosti näytelmään. Brunoa esittävä Jari Pehkonen on todellinen väriläiskä kohtauksissa, joissa pääsee näyttämölle. Melkoisen hurja tapaus. Eero Saarinen palvelija Batlerina oli surkuhupaisaa seurattavaa. Hyvin vakuuttavasti mies rooliaan vei eteenpäin. Amalia Rygseckin rooliasuun oli pukeutunut Leena Uotila. Kuinka nainen saikaan tehtyä itsestään niin ahneen ja ilkeämielisen kuvan? Antti Peltola näytteli Brunon serkun Aimo Rykämön roolin. Hienosti mies esitti hieman hassua ja viinalle persoa nuorta miestä. Toisaalta miehestä paistoi myös koko ajan tietty hermostuneisuus, joka sopi Aimon rooliin vallan mainiosti.

Joel Elstelä on tehnyt hyvää työtä ohjaajana. Näytelmän osaset olivat loksahtaneet näyttämöllä kohdilleen. Katariina Kirjavainen oli vastannut lavastuksesta ja mielestäni onnistunut siinä varsin hyvin. Näytelmässä tapahtumapaikat ja myös ajat vaihtuvat sujuvasti pienillä lavastekikkailuilla. Oikein toimivaa.

Vuokko Hovatta, Jari Pehkonen ja Antti Peltola
Kuva © Henrik Schütt, Helsingin Kaupunginteatteri


Se, mistä pidin näytelmässä erityisesti, oli, että komisario Palmun selvittäessä tapahtumien kulkua, näyttämöllä siirryttiin yks kaks yllättäen menneeseen ja nähtiin otteita esimerkiksi siitä, mitä kylpyhuoneessa oli tapahtunut tai mitä edellisen illan juhlissa oli sanottu ja tehty. Otettiin tavallaan takautumia olleeseen ja elettyyn ja siitä hypättiin takaisin nykyisyyteen. Toteutus oli tehty taidokkaasti, eikä katsojalla ollut vaaraa tippua kärryiltä.

Ja nyt jos kiinnostuit näytelmästä, niin ainakin vielä pariin näytökseen on lippuja saatavilla. Komisario Palmun erehdystä esitetään tämän vuoden loppuun saakka.

Komisario Palmun erehdys sai kantaesityksensä Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä 24.8.2016.

Rooleissa: Mikko Kivinen, Risto Kaskilahti, Iikka Forss, Pekka Huotari, Vuokko Hovatta, Vappu Nalbantoglu, Jari Pehkonen, Antti Peltola, Kalle Pylvänäinen, Eero Saarinen, Aino Seppo, Leena Uotila ja Tom Wentzel.

Alkuperäissovitus ja ohjaus: Joel Elstelä
Dramaturgia: Raila Leppäkoski
Lavastus: Katariina Kirjavainen
Puvut: Sari Salmela
Valosuunnittelu: Kari Leppänen
Äänisuunnittelu: Mauri Siirala
Naamiointi ja kampaukset: Henri Karjalainen ja Taina Tervo

Näin esityksen pressilipulla. Kiitos Helsingin Kaupunginteatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.


2 kommenttia:

 1. Oli varmaan hyvä, voi vitsi miten lapsena rakastin sekä lukea, että katsoa Komisario Palmu leffoja. :) Kivaa päivää Mannilainen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin ihanaa viikon jatkoa!
   Oli kyllä kiva teatterikappale. Komisario Palmu on jotain niin suomalaista, että siitä taitavat kaikki pitää.

   Poista