22.8.2016

Helsingin Kaupunginteatterin syyskauden 2016 avajaiset

Viikko sitten maanantaina oli Linnanmäen Peacockissa Helsingin Kaupunginteatterin syyskauden avajaiset. Sinnehän sitä oli tietenkin suunnattava, jotta saisi näkemyksen syksyn uutuusohjelmistosta. Avajaiset avasi nykyinen ja kohta väistyvä teatterinjohtaja Asko Sarkola. Sarkolan jälkeen avajaisia luotsasi Antti Timonen. Myös tuleva teatterinjohtaja Kari Arffman pääsi avaamaan sanaisen arkkunsa ja kertomaan tulevasta.

Avajaisissa sai ottaa kuvia, mikä on hienoa, koska normaalistihan teatterissa ei ikinä saa ottaa minkäänlaisia tallenteita. Minulle kävi tietysti perinteisesti, että hienon huonon älyluurin kuvista tuli todella surkeita. Onnekseni sain vinkin, että Use Your Illusion And Enter My Dream -blogin Riikalta saisi kuvia. Tässä postauksessa käytetyt kuvat ovat siis Riikalta, joten ethän käytä kuvia ilman Riikan lupaa. Ja Riikalle tietysti suurkiitokset kuvamateriaalista, joka on sanoinkuvaamattoman mahtavaa.

Mitä uutuuksia Helsingin Kaupunginteatteri sitten tarjoaa? Aloitetaan Shrekistä. Tuo sympaattinen, vihreänaamainen ja kammottavan näköinen jätti, Shrek, lähtee pelastamaan kaunista prinsessa Fionaa ja taistelemaan hirmuhallitsija Farquaadia vastaan. Shrekissä riittää väriloistoa ja upeita pukuja ja satuhahmoja. Shrekin roolissa vuorottelevat Petrus Kähkönen ja Jon-Jon Geitel. Musikaalin on suomentanut ja ohjannut Kari Arffman. Itse ajattelin Shrekistä ensin, että kyseessä on lapsille suunnattu musikaali, mutta avajaisissa näytetyt pätkät ihastuttivat, joten Shrek on ehdottomasti syksyn katsottavien listalla. Musikaalikomedian ensi-ilta on 25.8.2016. Näytökset ovat Peacockissa.

Kuva © Riikka Kiviaho, Shrek

Komisario Palmun erehdys on näytelmä, josta itse olin heti aivan fiiliksissä, kun kuulin, että tällainen debyytti olisi tulossa. Näytelmä kertoo rikkaan rattopojan murhasta ja siihen liittyvistä murhatutkimuksista. Mika Waltarin kirjaan perustuva näytelmä on Waltarin tyttärenpojan Joel Elstelän sovittama ja ohjaama. Komisario Palmua esittää Mikko Kivinen. Jos legendaarinen Komisario Palmun erehdys kiinnostaa, kannattaa liput hankkia mahdollisimman nopeasti. Lippuja on myyty jo noin 20.000 kappaletta. Dekkarin ensi-ilta on Arena-näyttämöllä 24.8.2016.

Kuva © Riikka Kiviaho, Komisario Palmun erehdys


Kenraali ja Casanova perustuu tositapahtumiin kenraali Maunu Sprengtportenin ja venetsialaisen seikkailijan Giacomo Casanovan kohtaamisesta. Voin uskoa, että tässä näytelmässä tullaan näkemään perinteistä draamaa ja pukuloistoa. Näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut Pasi Lampela. Santeri Kinnunen nähdään lavalla kenraalina ja Pekka Laiho Casanovana. Draamanäytelmä saa ensi-iltansa Pengerkadun näyttämöllä 31.8.2016.

Kuva © Riikka Kiviaho, Kenraali ja Casanova


Naurua on tiedossa 40-vuotistaiteilijajuhlaa viettävän Ulla Tapanisen tähdittämässä Lava-ammuntaa V. Kyseessä on Tapanisen vetämä come back -komedia, jossa nauretaan kaikelle ihmeelliselle ja huvittavalle maan ja taivaan välillä. Komedian on ohjannut Raila Leppäkoski. Ulla Tapanisella on ollut aiemminkin Lava-ammuntaa -esityksiä. Itse en ole näitä nähnyt, mutta tällä kertaa korjaan virheen ja käyn huvituttamassa itseäni yhtenä syksyn pimeistä illoista. Ensi-ilta on Pengerkadun näyttämöllä 7.9.2016.

Kuva © Riikka Kiviaho, Lava-ammuntaa VEi makseta, ei makseta on Dario Fon farssiklassikko, joka on tuotu tämän päivän Suomeen. Ruoan hinta vie perheet taloudelliseen ahdinkoon. Kansalaisten kapinahenki aktivoituu ja pienen vilungin ja rikoksen välinen raja hämärtyy. Tällaisilla aineksilla saadaan varmasti aikaiseksi kunnon farssi. Näytelmän on suomentanut ja sovittanut Pentti Järvinen. Ohjaajana on Pentti Kotkaniemi. Näytelmän ensi-ilta on Studio Pasilassa 1.9.2016.

Kuva © Riikka Kiviaho, Ei makseta, ei makseta


Sitten on näytelmä, joka hieman kutkuttaisi nähdä, mutta aavistuksen pelkään omaa ymmärryksen tasoani. Nimittäin ruotsin kielen ymmärryksen. Avajaisissa näytetyssä pätkässä artikulointi kylläkin oli erittäin selkeää ja hyvinkin ymmärrettävää. Lilla Teaternissa esitetään Moliéren Tartuffe, joka on tuotu nykyaikaan. Tartuffe vaikuttaa olevan jalo ihminen, mutta oikeasti hän on oikea sika. Ihminen, joka pesiytyy joka paikkaan ja aiheuttaa mielipahaa. Näytelmän on ohjannut Kari Heiskanen ja Tartuffena kieroilee Asko Sarkola. Komedia saa ensi-iltansa 8.9.2016.

Kuva © Riikka Kiviaho, Tartuffe


Toinen Lilla Teaternin mielenkiintoinen uutuus on Mirakelmetoden. Parisuhdekomedia, jossa etsitään vanhaa rakkautta parisuhdeterapeutin luota. Näytelmän ohjaa Marina Meinander ja Kirsi Porkka. Komedian ensi-ilta on 2.11.2016.

Viimeiseksi uutuus, josta itse kiinnostuin kovasti ja aionkin näytelmän käydä katsomassa. Taju kertoo Tyko Sallisen tyttären Tajun viimeisen teoksen Isä ja minä syntyprosessista, joka on kipeä ja ahdistava. Näytelmän ohjaa Laura Jäntti. Tajun nimiroolissa on Ursula Salo. Näytelmä saa ensi-iltansa Pengerkadun näyttämöllä 10.11.2016.

Täytyy myöntää, että monipuolinen teatterikausi Helsingin Kaupunginteatterilla on tulossa. Kannattaa muistaa myös vanhat näytelmät, joita vielä esitetään, kuten esimerkiksi vuonna 2002 ensi-iltansa saanut Kiviä taskussa, Kari Hotakaisen tekstiin perustuva Palvelija tai riemastuttava Sylvia

Minkä näytelmän sinä näistä haluaisit nähdä?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti