31.8.2016

Catrine Tollström: Kokeilu

Yleensä en pidä trillereistä, mutta nyt löytyi mielenkiintoinen kirja. Catrine Tollströmin Kokeilu (HarperCollins Nordic, 2016) on psykologinen trilleri, jota ei malttaisi laskea käsistään. Ruotsinkielinen teos Experimentet on vuodelta 2015. Kirjan on suomentanut Pirjo Lintuniemi. Kiitos lähtee kustantajalle, jolta kirjan sain. Kirjassa on myös todella kaunis kansi. Kannen kuva on Shutterstockin ja suunnittelu Intergrafika UAB.

Ruotsin suurimman tosi-tv:n kuvaukset ovat käynnissä Palawun saarella, joka on auringonpalvojan unelma. On autioita hiekkarantoja, luontoa ja luksushotelli. Kilpailijat ovat kahdessa leirissä. Pohjoispuolelle pääsee voittajat, jotka saavat asua luksushotellissa ja heille tehdään muodonmuutosleikkauksia. Eteläpuolen kilpailijat puolestaan kärsivät tyypillistä Selviytyjät-meininkiä. Liian vähän ruokaa, ei hygieniatuotteita, eikä muitakaan mukavuuksia. Jostain syystä tosi-tv-sarjan kuvauksien budjetti on ylittynyt huomattavilla summilla. Åse Nordenskiöld lähetetään paikalle vetämään projekti loppuun ja selvittämään, minne rahat hupenevat. Åsen saavuttua saarelle alkaa tapahtua ikäviä asioita, joille ei tunnu löytyvän selityksiä. Joku tuntuu sabotoivan kilpailua. Lopulta käy niin, että kaikki yhteydet mantereelle katkeavat ja alkaa ajojahti, jossa ihminen ei voi luottaa kuin itseensä.

Kokeilu on piinaava tarina, jossa joukko täysin erilaisia ihmisiä on laitettu samaan paikkaan. Vaikka kirjan henkilöt ovat tietynlaisia stereotypioita, on kirjailija osannut luoda kertomuksellaan hienoja jännitteitä henkilöiden välille. Kirjassa on myös pahuutta. Aivan kammottavaa pahuutta, jota vain sairas ihmismieli keksisi toteuttaa. Osa kirjan kohtauksista on todella inhottavia, mutta kirjan psykologinen puoli pitää lukijaa otteessaan. Pidin myös siitä, kuinka kirjan luvut olivat suhteellisen lyhyitä. Mitään kauhutarinaa ei jatkettu sivutolkulla, vaan asiat saivat yleensä jonkinlaisen päätöksen melko nopeasti.

Pidin myös siitä, kuinka osa kirjan henkilöistä kehittyi henkisellä tasolla. Ihmisen joutuessa tilanteeseen, jossa vastassa on väkivaltainen tai piinaavan hitaasti lähestyvä kuolema, saattaa ihmismieli löytää itsestään täysin uusia ulottuvuuksia. Kirjan henkilöistä kokiksi pestautuneen Josefinen pelkojen määrä on loputtoman suuri. Nainen pelkää merta, liskoja, pimeää, hämähäkkejä, isokokoista kilpailijaa. Lista tuntuu loputtoman pitkältä, mutta oppiessaan itsestään jotain, Josefine pystyy selättämään pelkojansa. Pidin tavasta, jolla Tollström tämän toi kirjassaan ilmi.

Kokeilu on Catrine Tollströmin ensimmäinen romaani. Tollströmillä on takanaan monivuotiset opinnot käyttäytymistieteiden alalta, joita hän on hyödyntänyt kirjan psykologiselin pelin kehittelyssä.

Catrine Tollströmin Kokeilua voin suositella kaikille, jotka pitävät psykologisista trillereistä. Piinaavia lukuhetkiä on tiedossa, mutta ei onneksi liian piinaavia. Kokeilu on saatavilla myös pokkarina syyskuusta lähtien, joten kirja sopii myös mukana kannettavaksi.

Annan kirjalle tähtiä 4+ (asteikko 1-5).
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti