3.5.2016

Samuel Davidkin: Esikoisten lunastus

Aiemmin kertomassani Bloggariklubi-illassa toisena kirjailijavieraana oli Samuel Davidkin. Davidkinin esikoisromaani Esikoisten lunastus (Johnny Kniga, 2016) on yksi kevään kotimaisista uutuusdekkareista. Samuel Davidkin kertoi Bloggariklubi-illassa kirjastaan niin mielenkiintoisesti, että kirjaan oli pakko tarttua mahdollisimman nopeasti ja luettava kirja läpi. Se, mitä ihmettelen on, että kaikista Kirkes-kirjastoista löytyy kirjaa hyllystä. Herätkää ihmiset. Nyt on kiinnostava kotimainen dekkari käsillä.

Leo Asko työskentelee poliisin rikostorjuntayksikössä. Hänen uransa on vaakalaudalla jatkuvien säästöjen vuoksi. Hän saa kuitenkin mahdollisuuden tutkia Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitsevan asunnon. Asko löytää asunnosta tuoksuvihjeen, jonka hän yhdistää entiseen kollegaansa Daniel Janovskyyn. Daniel lähtee luvattomasti Askon mukaan tutkimaan asuntoa tarkemmin ja paljastuukin, että asunnon löydöt viittaavat ortodoksijuutalaisiin. Tapaukseen liittyy myös rikollinen taho, jota Askon täytyy pitää silmällä. Pian selviää, että rikolliset sekä Suomeen tulleet hasidijuutalaiset etsivät jotain, mutta mitä, se on epäselvää. Lopulta Asko saa luvan ottaa Danielin avukseen tutkimuksiinsa. Miehet tekevät yötä päivää töitä, eikä onnettomuuksiltakaan vältytä.

Kirjan päähenkilöt Asko ja Daniel mielestäni poikkeavat perinteisten dekkareiden poliiseista. Asko haluaa tehdä tutkimuksensa puhtaalta pöydältä ilman mitään ennakkoluuloja. Askolla tuntuu myös olevan paljon pimeitä kohtia, joista mies itsekin haluaisi saada selvyyden. Daniel puolestaan on harras juutalainen. Perjantaina alkaa sapatti, joka jatkuu lauantai-iltaan saakka. Sinä aikana ei tehdä töitä, ellei ole ihmishenki kyseessä. Juutalaisuus on Danielissa läsnä aina jollain tavoin ja se heijastuu myös Danielin työhön.

Samuel Davidkinin Esikoisten lunastus on kiehtova ja tiivistunnelmainen dekkari. Davidkinin teksti on hyvin ammattimaista, jos ajatellaan sitä, että kyseessä on miehen esikoisromaani. Tästä pidin todella paljon, koska kirjaa oli helppo lukea ja mielenkiinto pysyi koko ajan yllä. Erilaiseksi, mutta hyvin kiinnostavaksi kirjan tekee se, että kirjassa kuvataan Suomen juutalaisia. Vähemmistö, josta ei yleensä paljon puhuta. Kirjan viehättävyyttä lisäsi loistavat Helsinki-kuvaukset. Hyvin Davidkin kotikaupunkinsa on paperille tuonut. Kirjan juoni on mielestäni erittäin onnistunut ja jännittävä. Esikoisten lunastus on vaikuttava kirja.

Davidkin itse kertoi kirjastaan, että kirjassa on kauas menneisyyteen kuuluva mysteeri. Kirjan mysteeri on kuitenkin fiktiota, vaikka voisi periaatteessa olla tottakin. Davidkinin mukaan kirjan yhdeksi teemaksi ei pitänyt tulla Helsinki, mutta loppujen lopuksi Helsinki on kirjassa erittäin paljon läsnä. Davidkin kertoi myös, että vanhemmuuden merkitys ja se, kuinka toisen vanhemman puuttuminen jättää lapseen jälkensä, on kiehtonut häntä. Kirjan Leo Asko on tästä yksi esimerkki. Isätön poika. Kirjan ihmissuhteet jäävät kirjassa avoimiksi. Davidkinin mukaan jatkossa näitä on mahdollisuus syventää, koska Esikoisten lunastukselle on tulossa jatkoa.

Tässä on nyt sellainen kirja, josta olen aivan fiiliksissä. Odotan innolla kirjalle ja tarinalle jatkoa. Tätä kirjaa on myös mukava suositella kaikille dekkareiden ystäville. Hieman erilaista jännitystä, mutta kirjaan kannattaa ehdottomasti tarttua. Plussana tietysti myös kotimainen kirjallisuus. 

Tähtiä kirja saa 4½ (asteikko 1-5).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti