11.5.2015

Teatterissa: Kivaa ja korkealta

Sain hienon tilaisuuden päästä ystävättäreni kanssa seuraamaan Uuden Iloisen Teatterin (UIT) Kivaa ja korkealta –revyytä Linnanmäen Peacockiin toukokuisena lauantai-iltapäivänä. Peacockin lava on ollut muutaman vuoden ilman kesäistä revyytä, mutta nyt on UIT palannut lavalle. Kiva niin, koska UIT kuuluu Peacockin kesään. Muistan jo lapsuudestani, kun isä joka kesä soitteli Peacockin lipunmyyntiin ja varaili lippuja koko perheelle UIT:n esityksiin. Äidille tänään ihmettelin asiaa, kuinka me lapset jaksoimme seurata esityksiä, koska nykyiset revyyt ainakin mielestäni ovat enemmän aikuiseen makuun. Äitini sanoi, että porkkanana taisi olla se, että samalla saisimme viettää aikaa huvipuiston hurjissa laiteissa. Kiitos kuitenkin vanhemmilleni, jotka istuttivat minuun jo lapsuudessani kulttuurin siemeniä.

Kivaa ja korkealta –revyyn on käsikirjoittanut Seppo Ahti, Katariina Havukainen, Kari Ketonen, Timo Kärkkäinen, Melli Maikkula, H. Miettinen, Markku Salo ja Simo Talasranta. Ohjauksesta ja koreografiasta on vastannut Reija Wäre. Kapellimestarina on Timo Kärkkäinen. Lavastussuunnittelu on Jyrki Sepän ja pukusuunnittelu Sari Suomisen käsialaa. Valosuunnittelusta on vastannut Pekka Hänninen ja äänisuunnittelusta Sakke Kiiski. Maskeerausten ja kampausten suunnittelusta on huolehtinut Tiitta Stoor. Näyttelijä- ja tanssijakavalkadi on laaja. Mukana esiintyvät, laulavat ja tanssivat Niina Koponen, Vanessa Kurri, Sari Siikander, Jussi Lampi, Mikko Rantaniva, Puntti Valtonen, Sonja Sorvola, Minttu Sinkkonen, Hanna Rajantie, Kalle Lähde ja Marjatta Leppänen. Pisteenä iin päälle revyytä musisoi legendaarinen Jean S.


Vanessa Kurri/Ouvertyyri
Kuva © Mirkku Merimaa, Uusi Iloinen Teatteri/Peacock

Puolitoistatuntinen esitys koostuu sketseistä ja musiikkiesityksistä, jotka ovat mukavasti nidottu yhteen yleensä jollain tanssiesityksellä. Sketsien aiheet liikkuvat tosi-tv -ohjelmissa ja julkisuuden henkilöissä. Toisaalta sketseissä käydään myös esimerkiksi anoppilassa, tatuoijalla ja pikatreffeillä.


Sari Siikander ja Puntti Valtonen/Speed Dating
Kuva © Mirkku Merimaa, Uusi Iloinen Teatteri/Peacock

Kivaa ja korkealta –revyyn sketsit naurattivat lähestulkoon aina. Puntti Valtonen luontoliittolaisena oli mainio. Mies osaa komiikan taidon. Mies tulee lavalle, ottaa lavan haltuunsa ja jaksaa naurattaa. Todellakin tykkään tästä. Puntti Valtosen uraa olen seurannut jo Juice Leskinen Grand Slamin ajoilta lähtien. Mies on yksinkertaisesti taitava. Entä sitten Sari Siikander? Nainen, joka muuntautuu moneen. Loistava komedienne. Jussi Lampi, pitkä mies ei esittelyjä kaipaa. Anoppilassa –sketsin appiukkona Jussi Lampi oli jo ulkonäöllisesti niin huvittavan näköinen, etten voinut olla nauramatta. Jussi Lampi on Näyttelijä isolla N:llä.

Tanssijoista minulle jäi parhaiten mieleen harlekiiniasuinen Kalle Lähde. Nuori mies todellakin hallitsee kehonsa liikkeet. Ei voinut muuta kuin ihailla sitä notkeutta ja rytmiikan tajua. Täytyy myös myöntää, että minulla oli ennakkokäsityksiä Vanessa Kurrin suhteen, mutta nainen yllätti. Yllätti todella positiivisesti astuessaan revyyn alussa yksin lavalle laulamaan. Monipuolinen nainen, joka on saanut turhaan tietynlaisen julkisuusleiman. Mikko Rantaniva ja Niina Koponen ovat minulle vieraimmat näyttelijänimet. En ole seurannut Putousta, joten Koponen ei ole saanut edes tätä kautta mahdollisuutta vakuuttaa minua, mutta nyt vakuutti. Hieno ja ammattimainen näyttelijätär. Koponen osaa hommansa. Mikko Rantaniva oli todellinen yllättäjä. Tästä miehestä tulemme kuulemaan jatkossa varmasti paljon. Erittäin muuntautumiskykyinen ja vakuuttava.


Marjatta Leppänen/Vuosia vaan
Kuva © Mirkku Merimaa, Uusi Iloinen Teatteri/Peacock

Marjatta Leppänen, suomalaisen viihdemaailman Grand Old Lady, joka sai yleisöltä valtaisat aplodit jo pelkästään sillä, että astui näyttämölle. Nainen huokuu karismaa. Hän on taiteilija, joka muistetaan. Peacockissa hän on mielestäni esiintynyt aina, vaikka saattaa olla niitäkin vuosia, jolloin hän ei ole ollut mukana vaikuttamassa. Ihailen tätä naista, joka aina vain jaksaa viihdyttää suomalaista yleisöä.

Jean S. hoiti revyyn musisoinnin ja hyvin hoitikin. Pidän UIT:n tavasta, jossa orkesteri otetaan mukaan sketseihin ja musiikkiesityksiin. Olipa revyyssä Aamutunnelma –kappale, jonka koreografiasta huolehti kokonaisuudessaan vain ja ainoastaan Jean S. Vaatii muusikoilta heittäytymistä, kun lähtevät tanssimaan yleisön eteen.


Minttu Sinkkonen ja Jussi Lampi/Cheek to Cheek
Kuva © Mirkku Merimaa, Uusi Iloinen Teatteri/Peacock

Kivaa ja korkealta –revyyn valomaailma oli mielestäni onnistunut. Revyy vaatii näyttävää valo-show’ta ja tästä esityksestä sitä kyllä löytyi. Laulajien äänet toisinaan hieman hukkuivat musiikin alle, mutta sketsien äänet kuuluivat yleisöön asti loistavasti. Peacock on paikkana mielestäni tunnelmallinen. Täällä voi tuntea ja aistia historian havinaa. Katsomon istuimet eivät ole mukavimmat istua, mutta koska Kivaa ja korkealta on mukaansa tempaava esitys, ei istuimien kovuutta huomaa.

Suosittelen revyytä, jos olet aiemmin tykännyt UIT:n Peacockin kesäesityksistä. Suomalaista viihdettä taitavalla kokoonpanolla varustettuna. Viimeiset esitykset ovat 13.6.2015, joten pidä kiirettä, jotta ehdit nauttia iloittelusta.

Kiitos Uudelle Iloiselle Teatterille esityksestä sekä kuvalainauksista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti