15.3.2015

Teatterissa: Avoin liitto – lähes levällään

Vietin ystäväni kanssa mukavan lauantai-iltapäivähetken Studio Pasilassa seuraten Helsingin Kaupunginteatterin uutuusnäytelmää Avoin liitto. Komedian on kirjoittanut aviopari Dario Fo ja Franca Rame vuonna 1983. Näytelmän on suomentanut Aira Buffa. Avoin liitto on ollut aiemmin ainakin Komediateatteri Arenan ja Tampereen teatterin ohjelmistossa. Jyväskylän Kaupunginteatterissa ensi-ilta on aivan lähipäivinä. Vaikuttaa siis siltä, että Avoin liitto on jonkinlainen klassikkoteos teatterimaailmassa.

Helsingin Kaupunginteatterin Avoimen liiton on ohjannut Pekka Strang. Rooleissa kisaavat Riitta Havukainen ja Sixten Lundberg. Lavastuksesta on vastannut Antti Mattila. Valosuunnittelu on Teppo Saarisen ja äänisuunnittelu Ari-Pekka Saarikon käsialaa. 


Sixten Lundberg ja Riitta Havukainen
Kuva © Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri/Studio Pasila


Avoin liitto on komedia, joka kertoo kolmekymmentä vuotta naimisissa olleesta pariskunnasta. Miehellä, laskentapäällikkö Mannisella (Sixten Lundberg), on useita naissuhteita, joista vaimo Anu (Riitta Havukainen) on tietoinen. Mies hakee jatkuvasti itseään huomattavasti nuorempaa seuraa, lähinnä pönkittääkseen omaa seksielämäänsä. Vaimon seksielämällä ei ole väliä, koska sitä ei enää avioparin välillä ole. Mies kuitenkin rakastaa vaimoaan ja ehdottaakin hänelle avointa liittoa, jossa molemmilla on vapaus tulla ja mennä miten haluaa. Vaimo suostuu ehdotukseen pitkin hampain. Kuinka avoimessa liitossa lopulta käykään? Se jätetään salaisuudeksi.


Riitta Havukainen ja Sixten Lundberg
Kuva © Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri/Studio Pasila


Riitta Havukainen on nappivalinta vaimon rooliin. Hän osaa vetää aviovaimon roolinsa erittäin vakuuttavasti. Havukaisen esittämä keski-ikäinen, ikänsä naimisissa ollut nainen kyllä tietää, kuinka raivotaan ja ilkutaan miehelle, jonka kanssa on pidetty yhtä kolmisenkymmentä vuotta. Havukainen lentää hetkessä mielialasta toiseen. Katsoja voi vain ihmetellä naisen sanallista tulitusta.

Aviomiehen roolia vetävä Sixten Lundberg näyttelee vähäeleisemmin kuin Havukainen, mutta toisaalta tällä tavoinhan keski-ikäinen mies usein käyttäytyy. Keskittyy lähinnä kuuntelemaan aviovaimon mekastusta, kommentoiden välillä jotain mielestään viisasta. Kun Avoin liitto pääsee kliimaksiinsa, näyttää Lundberg monipuolisuutensa ja miehessä nähdään todellakin eloa. Näytelmä osoittaa, että Sixten Lundberg on erittäin ammattimainen näyttelijä.


Sixten Lundberg ja Riitta Havukainen
Kuva © Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri/Studio Pasila


Avoin liitto on komedia, joka hengästyttää, naurattaa ja vie katsojan kaiken huomion. Komediaa voisi välillä kuvata jopa mustaksikin. Tarina etenee loistavan näyttelijäkaksikon voimin nopeasti kohti loppuaan. Näytelmä ei kestä kuin reilun tunnin ajan, eikä sisällä väliaikaa. Pidempi esitys olisi saattanut pilata näytelmän intensiivisyyden.

Näytelmän lavastus oli minimalistista, mutta ei kaivannut enempiä, koska näytelmän tapahtumat sijoittuivat yhteen huoneeseen, jossa parisuhdekiemuroita selviteltiin. Ääniefektejä ja musiikkia oli näinkin lyhyeen näytelmään yllättävän paljon, mutta äänet tai musiikki tulivat aina oikeaan aikaan eli mitään ylimääräistä meteliä ei näytelmässä tarvinnut kuunnella.

Vaikka Avoin liitto onkin komedia, on se mielestäni erittäin ajankohtainen näytelmä. Näytelmän jälkeiset ajatukset olivat, että tämähän oli kuin tosielämästä, vaikkakin ehkä hieman kärjistetysti. Pitkään parisuhteessa olleet tietävät sen tunteen, kun tietää tarkasti toisen osapuolen ajatukset ja mielenliikkeet. Näytelmä voisikin olla mukava piristysruiske avioparille, joka kaipaa arkeensa jotain yhteistä eloa.

Kiitos Helsingin Kaupunginteatterille kuvalainauksista sekä mahdollisuudesta kultaposseiluun.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti