16.1.2021

Kirjatilastoa vuodelta 2020


Olisi pitänyt kirjoittaa tämä postaus aikaisemmin, mutta en ole saanut istuttua koneen äärelle etätyöpäivien jälkeen ja on ollut muutenkin kaikkea mahdollista mielen päällä. Nyt on kuitenkin hyvä aika tehdä tilintekoa viime vuoden luetuista kirjoista. 

Vuoden 2020 aikana luin yhteensä 54 kirjaa eli noin kirjan viikossa. Luettuja sivuja oli yhteensä 18.625. Kirjan keskimääräiseksi sivumääräksi tulee 345 sivua, vaikka oikeasti ohuimmassa kirjassa oli sivuja 175 ja paksuimmassa 906. Kaikki kirjat luin, koska en jaksa keskittyä äänikirjoihin. Joskus yritin kissan ulkoilutuksen ohessa kuunnella kirjoja, mutta minua häiritsi suunnattomasti se, etten kuullut luonnon ääniä. Ehkä äänikirjat odottelevat kohdallani parempia aikoja. 

Mielenkiintoista on tietää, kuinka lukemiseni painottuu. Ei paljon yllättänyt, että kesäkuukausina olen lukenut enemmän. Tämä johtuu varmasti ainakin siitä, että kissaulkoilujen ohessa ehtii lukea paljon. Se kun sattuu usein olemaan sitä, että Herra Karvajalka tuijottaa jotain hiiren- tai myyränkoloa. Tarkkailua saattaa kestää todella pitkäänkin. Mitäpä ihminen siinä muuta kuin lukisi samalla. Ihmettelin joulukuun yhtä luettua kirjaa, mutta siihen on syynä se, että aloitin joulukuussa lukemaan yhtä möhkälekirjaa, jonka lukemista olen jatkanut tämän vuoden puolella.



Ei pitäisi miettiä, kumpi tai mikä sukupuoli on kirjan kirjoittanut, mutta halusin silti tehdä tällaisen vertailun. Surullistahan se on, että peräti 74 % lukemistani kirjoista on ollut naisten kirjoittamia. Toki voin puolustautua sillä, että miesten kirjoittamia kirjoja oli 12 kpl eli yksi kirja kuukautta kohti.



Olen lukenut kaikki kirjat suomeksi, mutta kiinnostusta herättää tietysti sekin, millä kielellä kirjat ovat alun perin kirjoitettu. Suuri yllätys ei liene se, että minun kohdallani suomi on vahva voittaja. Englanti toisena ja ruotsi kolmantena. Yli puolet kirjoista on ollut suomenkielisiä alkujaan. Niin se vain on, että pidän kotimaisesta kirjallisuudesta.



Lukemieni kirjojen alkuteoksista vanhin oli vuodelta 1847. Viisi kirjoista oli kirjoitettu 1900-luvulla ja loput tämän vuosisadan puolella. Alla oleva grafiikka ei ehkä ole paras mahdollinen, mutta kertoo kuitenkin sen, minkä ikäisissä kirjoissa pääpaino on ollut.



Minua kiinnosti tietää myös se, minkä kustantajien kirjoja suosin vai onko mitään suosimista edes olemassa. Kyllähän siellä kolme kovaa on kärjessä, vaikka ei nuo muutkaan mitään huonoja kustantajia ole. On vain sattunut käsiin juuri näiden kustantajien kirjoja eniten. Yksittäisten kustantajien kirjoja luin kymmenen kappaletta.



Näistä voisi tietysti tehdä vaikka minkälaisia kaavioita, mutta nämä on tehty ihan oman mielenkiinnon pohjalta. Yritän jatkaa tänä vuonnakin kirjojen tilastointia, koska tilastotiedehän on aina kiinnostavaa. 

Tästä voi tietysti päätellä myös sen, että olen keskiverto lukija. Yksi kirja per viikko on ihan hyvä tahti. Enempää en varmasti edes ehtisi lukea. 

Oletko sinä tehnyt tilastointia lukemistasi kirjoista? 



4 kommenttia:

  1. Oletpa tehnyt hienot tilastoinnit. Minulle riittää listojen tekeminen. Tiedän kyllä, että luen enemmän naisten kirjoittamia kirjoja. Miehillä menee yleensä kaikki överiksi, myös naisten kuvaaminen.
    Pohjoismainen kirjallisuus, samoin englantilainen, kiinnostaa. Mutta luen kyllä monen maan kirjallisuutta, myös suomalaista. Ehkä pitäisi joskus tilastoida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Listojen tekeminenkin on mukavaa. Siinä saa kerralla kattauksen, mitä kaikkea tuli luettua.

      Jostain syystä sitä tosiaan lukee vähemmän miesten kirjoittamia kirjoja. Voi hyvinkin johtua överiydestä ja tietenkin myös siitä, että maailmaa saattaa katsoa erilaisten silmälasien takaa.

      Poista
  2. Näitä tilastopostauksia on aina mukavaa lukea (varsinkin, kun en itse koskaan jaksa niitä väkertää...). :) Kustantajajakauma on kiinnostava, sillä mututuntumani mukaan luulen, että minulla painottuvat Otavan, WSOYn ja Tammen kirjat eniten (jollei lasketa muut-ryhmää mukaan).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin tämä vuositilastointi oli ensimmäinen kerta. Olin yllättynyt, että S & S oli listallani kärjessä. Heillä on hyviä kirjoja, mutta en olisi uskonut, että olisin lukenut niinkin monta kirjaa heidän tuotannostaan. :) Kiva katsoa, millainen tilanne on vuoden kuluttua.

      Poista