31.1.2021

Ernest Hemingway: Vanhus ja meri (Klassikkohaaste)

 

Kirjabloggaajien 12. klassikkohaastetta isännöi Gregorius Jotakin syötäväksi kelvotonta -blogista. Itse olen toista kertaa haasteessa mukana. Kirjaksi valikoitui Ernest Hemingwayn Vanhus ja meri. Tähänkin on oma syynsä, mutta siitä postauksessa myöhemmin lisää. 



Vanha kuubalainen kalastaja Santiago on kokenut epäonnea kalastuksessa. Kahdeksankymmentäneljä päivää on kulunut ilman saalista. Tilanne näyttää toivottomalta, mutta hän on varma, että hänen onnensa vielä kääntyy. Santiagon paras ystävä on nuori poika Manolin, joka on saanut kalastusoppinsa vanhukselta. Manolin haluaisi edelleen kalastaa vanhuksen kanssa, mutta hänen vanhempansa ovat kieltäneet sen, koska eivät enää usko vanhuksen kalastusonneen.

Kahdeksaskymmenesviides aamu koittaa. Vanhus on päättänyt, että tänään hän menee kauemmaksi ulapalle. Hän soutaa varmoin ottein, mutta antaa myös virran kuljettaa venettä. Vanhus on ollut oikeassa. Hänen syöttiinsä tarttuu valtava miekkakala. Niin valtava, ettei vanhus ole eläissään nähnyt. Miekkakala ei ole kuitenkaan niin vain otettavissa. Kala taistelee vastaan. Kuluu tunteja. Kuluu yö ja kuluu toinenkin yö ennen kuin miekkakala väsyy. Vanhus saa lopulta hengen vastustajastaan ja kotimatka voi alkaa. Kotimatka saa kuitenkin traagisen käänteen. Hait vainuavat miekkakalasta lähtevän verivanan. Vanhuksella alkaa uudet taistelut haita vastaan. Hait eivät päästä maittavaa ateriaa otteistaan, vaan lopulta miekkakalasta on vain ranko jäljellä. Vanhus on hävinnyt ottelun. 

Ernest Hemingwayn Vanhus ja meri on reilu satasivuinen tarina. Lyhyydestään huolimatta tarina on intensiivinen ja tunnetta täynnä oleva. Syy, miksi valitsin kirjan klassikkohaasteeseen, on se, että lukiossa meidän piti lukea Vanhus ja meri. Tästä on aika noin kolmekymmentäviisi vuotta. Muistan, kuinka tarina imaisi minut mukaansa ja luin kirjan kertaheitolla läpi. Kirja on jättänyt minuun voimakkaan lukujäljen. Halusin nähdä, millainen vaikutus kirjalla olisi minuun nyt, kun vuosikymmeniä on kulunut ja ehkä viisauttakin tullut lisää. Vastaus on kyllä. Vanhus ja meri kiehtoi minua edelleen ja luultavasti vielä voimakkaammin kuin lukioikäisenä. Käsittämätöntä, kuinka tällainen tarina voi vangita, vaikken edes ole millään tavoin merihenkinen, enkä tiedä kalastuksesta yhtään mitään, mutta syy onkin siinä. Vanhuksen tarina on yksinkertaisuudessaan hyvin inhimillinen. 

Santiagon ja miekkakalan taistelu symbolisoi sitä, kuinka ikinä ei saa antaa periksi. On annettava kaikkensa viimeiseen asti, vaikka ehkä tietäisikin olevansa häviäjä. Tätä pitää kunnioittaa. Itse taidan olla enemmän luovuttaja. En jaksa taistella asioista, joista tiedän jo etukäteen, etteivät ne johda mihinkään. Sen sijaan olen kyllä kärkäs puolustamaan asioita, joita pidän tärkeänä. Voin jopa sanoa suuttuvani, jos joku vähättelee jotain minulle tärkeää asiaa. 

Hemingway kuvaa kauniilla tavalla vanhuksen ja pojan ystävyyttä. Heidän suhteessaan on jotain sellaista, jota voisi kuvitella olevan isoisällä ja lapsenlapsella. Poika pitää vanhusta mestarina ja hän itse on kuuliainen oppipoika, joka huolehtii myös vanhuksen ravinnosta ja nukkumisesta. Vaikka vanhuksen ja pojan kalastusmatkat olivat loppuneet, toivoi vanhus moneen kertaan kalastusreissunsa aikana pojan olevan läsnä. Pidin myös siitä, kuinka mutkattomasti vuosikymmenten ikäerolla varustetut miehet keskustelivat baseballista. Tällainen yksityiskohta toi kirjan tarinaan viehättävää sympaattisuutta. 

Vanhus tosiaan menettää pelinsä haille, eikä hänellä ole muuta tehtävää kuin palata kotiin nukkumaan. Vaikka moni olisi varmasti halunnut vanhuksen voittavan kilpailun, on kirjan loppu huikea. Kirja päättyy sanoihin: 

Ylhäällä tien varrella majassaan vanhus nukkui jälleen. Hän nukkui vatsallaan, ja poika istui vieressä katsellen häntä. Vanhus näki unta leijonista. (s. 133) 

Kirjan englanninkielinen alkuteos The Old Man and The Sea on ilmestynyt vuonna 1952. Ensimmäinen suomenkielinen painos ilmestyi samana vuonna. Itse luin Tammen Keltaisen kirjaston painoksen vuodelta 2007. Kirjan on suomentanut Tauno Tainio. Vuonna 1953 Ernest Hemingway voitti kirjallaan Vanhus ja meri Pulitzerin kirjallisuuspalkinnon. Vuonna 1954 kirjailija palkittiin Nobelin kirjallisuuspalkinnolla. Vanhuksesta ja merestä on tehty myös useita elokuvia. Kirja on niin ikään innoittanut teattereita. Kansallisteatteri tarjosi viime kesänä Vanhuksen ja meren lukudraamatallenteena Äänikanavallaan. Itse en tallennetta kuunnellut ja nyt hieman kirpaisee syvältä. 

Ernest Hemingwayn Vanhus ja meri on klassikko, joka on yksinkertaisesti hieno. Tätä kirjaa voin lämpimästi suositella. 

Edellisessä klassikkohaasteessa luin D. H. Lawrencen Lady Chatterleyn rakastajan.





 

18 kommenttia:

  1. Kyllä, tämän kirjan haluan lukea.

    Mukavaa sunnuntaita ja lukuiloa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin suositus. Toivottavasti pidät. Kirja pitää sisällään paljon, vaikka onkin fyysisesti kevyt.

      Ihanaa sunnuntaita sinullekin ja paljon luettuja sivuja. :)

      Poista
  2. Vanhus ja meri on toisaalta raastava, toisaalta kaunis. Inhimillinen. Upea klassikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella upea klassikko. Pieneen kirjaan mahtuu toivetta, iloa, surua ja rakkautta.

      Poista
  3. Jaksaisikohan ihminen, jota kalastus ei yhtään kiinnosta, lukea tämän...? Tätä aina mietin, kun joku kehuu Vanhusta ja merta. :) Kiva kuulla, että sinulle se seikka ei ollut este kirjasta pitämiselle. Ehkä minäkin uskaltaudun joskus tämän pariin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lue ihmeessä. Minä en oikeasti ole yhtään iinnostunut kalastuksesta, mutta Hemingwayn tarina on sellainen, joka tempaisee mukaansa. Tapa, jolla hän kuvailee vanhusta ja hänen elämäänsä sekä taistelua elämästä. Kirjan on sopivan ohut, jos ei muuten tarina nappaa. :)

      Poista
  4. Joku vuosi sitten tämäkin on luettu, en nyt ihastunut mutta joo, ymmärrän kyllä klassikkoaseman ja että kirja ansaitsee lukemisen (myös vaikkein kalastus kiinnostaisi)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä saattaa olla sellainen kirja, että joko siihen ihastuu tai sitten se jättää kylmäksi. Hieman ihmekin ihmettelen, kuinka olen kirjalle lämmennyt näin paljon kuin olen.

      Poista
  5. On kyllä klassikko. Näyte siitä, ettei paljon tarvitse olla tapahtumia ulkoisesti, mutta kertottavaa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lyhyessä kirjassa kerrottavaa riittää rivienkin välissä todella paljon. En ole lukenut muita Hemingwayn teoksia, mutta pitää ehkä tarttua niihinkin.

      Poista
  6. Mahtava, iätön teos tämä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On iätön. Kirjan tapahtumat voisivat tapahtua vaikka tänä päivänä. Hieno kirja.

      Poista
  7. Luin tämän teininä englanniksi ja silloin kirja oli minusta upea. Kun luin uudestaan suomeksi parisen vuotta sitten, en innostunut ollenkaan. Ikä vai kieli, tiedä häntä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah! Voiko olla niin, että englanniksi kirja on vielä huikeampi ja sinulla suomeksi luettuna on tullut totaalinen lässähdys? Minulle ikä ei merkinnyt mitään. Tosin luin kirjan molemmilla kerroilla suomeksi.

      Poista
  8. Ihastuin Hemingwayn tapaan kuvata luontoa ja ihmismieltä. Niukasti ja pelkistetysti, mutta samalla koskettavasti. Palaan Santiagon maailmaan aina silloin tällöin. 'Vanhus ja meri' on minulle tärkeä kirja, sillä se antoi aikoinaan sysäyksen esikoiskirjani syntymiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hemingway on kuvannut todella upeasti luontoa ja ihmismieltä. On ilahduttava lukea, että Vanhus ja meri on ollut innoittajana esikoiskirjallesi. Kun ihminen ihastuu Vanhukseen ja mereen, ei siitä helposti pääse irti.

      Poista