3.8.2019

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen


Kevään viimeinen Bloggariklubi keskittyi kirjallisuuteen. Illan aikana meille esittäytyi kolme mielenkiintoista kirjailijaa. Yhden kirjaesittelyn olen jo tehnyt ja nyt tulee toinen eli hiljaa hyvä tulee. Johanna Venhon Ensimmäinen nainen (WSOY, 2019) kiehtoi aiheellaan. Fiktiivinen teos Sylvi Kekkosesta faktoilla sävytettynä. Itse olen aina vain ajatellut, että Sylvi Kekkonen oli presidentti Urho Kekkosen aviovaimo, mutta on hän ollut muutakin.Eletään kesää 1966. Sylvi Kekkosen hyvä ystävä Marja-Liisa Vartio on kuollut. Sylvi tarvitsee etäisyyttä kaikkeen. Hän lähtee ajamaan kuningatar Elisabethilta antamalla Morris Minillä kohti Katermaa. Yksin. Hän ei halua ketään lähelleen. Hän haluaa käydä läpi elettyä elämää ja miettiä, vieläkö voisi kirjoittaa kirjan. Katermassa Marjaliisa (kirjan kirjoitusasu) alkaa näyttäytyä hänelle. Hyvin elävän tuntuisena, mutta silti jollain tavoin erilaisena. Tällä kertaa on niin, että Marjaliisa on kuuntelijan roolissa ja Sylvi saa kertoa hänelle elämästään. Elämä Urho Kekkosen rinnalla ei ole ollut helppo. Sylvi ei olisi halunnut Urhosta presidenttiä, koska samalla koko perhe joutui tapetille. Urho tällaisesta nautti, Sylvi ei. Urholla riitti rakastajia, joista Sylvi oli tietoinen, mutta hän oli silti valtakunnan ensimmäinen nainen.

Samaan aikaan, kun Sylvi muistelee elämäänsä, kuvanveistäjä Essi Renvall tuskailee työnsä kanssa. Hänen pitäisi tehdä muotokuva Sylvi Kekkosesta, mutta hän ei saa siihen oikeaa ilmettä. Yrityksiä on monia, mutta jotain puuttuu. Sylvissä on monta puolta, ja aina kun jokin puoli tulee hyvin esiin, toinen häviää. Essin työ vaikuttaa mahdottomalta, eikä hän enää oikein tiedä, miten asian Sylville kertoisi.

En aluksi tiennyt, kuinka suhtautuisin kirjaan, jossa todellinen henkilö on ikään kuin herätetty henkiin. Tällaisessa voi joko onnistua loistavasti tai epäonnistua täydellisesti. Venho on kuitenkin onnistunut. Sylvi Kekkonen tuntuu hyvin todelliselta henkilöltä. Hänen elämänsä ei ole ollut helppo, vaikka moni niin ajattelee. Toki hänen ei ole tarvinnut miettiä rahojen riittämisestä, mutta toisaalta se on vaatinut veronsa. Häntä on pidetty aina presidentin puolisona. Hänen kirjallinen uransa katsottiin olevan vain presidentti Urho Kekkosen ansiota. Moni ajatteli, että tuskin hänen kirjojaan olisi julkaistu, ellei olisi ollut nimeä. Tällainen kuulkaa syö naista. Kaikki mitä teet, peilataan puolison kautta. Sylvi Kekkonen oli myös rakastava ja huolehtiva äiti. Anoppina Sylvi Kekkonen ei luultavasti ollut helpoin tapaus. Myöhemmin Sylvi Kekkosen elämää tuskastutti nivelreuma. Pidinkin siitä, kuinka hyvin Venho oli onnistunut vangitsemaan romaaniinsa Sylvi Kekkosen elämää, vaikka kirja fiktiivinen onkin.

Kirjan teksti on viipyilevää ja tuokiokuvia maalailevaa. Itse jätin usein lukemisen kesken, koska halusin nauttia lukemastani näystä. Pidin siitä, kuinka kirjassa ei ole mihinkään kiire. Ensimmäinen nainen luo miellyttävän pysähtyneisyyden tunnun. Teksti on kaunista ja sanat lipuvat lukijan tajuntaan. Tällaista tekstiä on ihana lukea etenkin silloin, kun itsellä on stressi ja kiire päällä. Tällaisen tekstin lukeminen rauhoittaa.

Johanna Venho kertoi Bloggariklubilla, että hän innostui Sylvi Kekkosesta, kun löysi hänen kirjojaan kirjastosta. Venhon mukaan Sylvi Kekkonen on unohdettu kirjailija. Hän halusikin kirjoittaa ensin kirjan Sylvistä ilman Urho Kekkosta, mutta se oli mahdotonta, koska miehellä oli joka tapauksessa niin suuri vaikutus Sylvin elämään. Johanna Venho kertoi myös, ettei kirja ole totuus Sylvistä, vaan muotokuva ja samalla Venhon tulkinta ja kuvitelma Sylvi Kekkosesta.

Kirjan kansipaperit ovat todella kauniit. Kannen suunnittelusta on vastannut Satu Kontinen. Täytyy paljastaa sekin, että kansipaperien alta löytyy mahtava yllätys. Essi Renvallin piirros Sylvi Kekkosesta. Pidän tällaisista yllätyksistä.

Johanna Venhon Ensimmäinen nainen kannattaa lukea, jos kaipaa hengähdystaukoa nopeatempoisista kirjoista, eikä kammoksu fiktiivistä teosta todellisesta henkilöstä.

Yllätys kansipapereiden alla: Essi Renvallin piirros Sylvi Kekkosesta


Kiitos kustantajalle hienosta kirjasta.

4 kommenttia:

 1. Aivan mahtava yllätys kansipapereiden alla. Meinasin tuskastua Essi Renvalliin, kun hän ei saanut mitään aikaiseksi, mutta lopulta sai.
  Tykkäsin kirjasta tosi paljon, samoin kansikuva on ihastuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hieno yllätys tuo Essi Renvallin piirros. Essillä taisi olla sitä kuuluisaa luomisen tuskaa, kun yritti saada Sylvistä mieleisensä. :)
   Kirja oli todellinen yllätys. Pidin Venhon kuvailevasta tyylistä todella paljon.

   Poista
 2. Olen parhaillaan lukemassa tätä. Puolessa välissä olen, olen ihan lumoutunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että sinäkin olet pitänyt lukemastasi. Kirja on jollain tavoin hyvin todentuntuinen.

   Poista