25.4.2018

Juuli Niemi: Yömatkat


Nyt on huhtikuu, mutta jo maaliskuussa tuli luettua Juuli Niemen Yömatkat (Otava, 2010). Runoteos, jonka valitsin summamutikassa kirjaston runohyllyjen kätköistä. Kirjan suhteen ei ollut mitään ennakko-odotuksia, joten yllätyin positiivisesti avattuani kirjan. Positiivista ei ole kuitenkaan se, että kirjan hyvyydestä huolimatta postaus on jäänyt odottelemaan aikoja parempia. Kirjoistusjumi on se peikko, joka on nyt jyllännyt päällä. Vai onko se kevätväsymystä?

Rai, on se, joka jostain syystä jäi ensimmäisenä mieleen runoista. RaiRaiRai. Tämä on ilmeisesti joskus ollut jotain nuorisokieltä rai rai, mutta kirjassa Rai on nainen. Rai särähtää kivasti korvaan ja jää mieleen soimaan. Sen takia se varmaan mieleeni jäikin. Ja tähän voisi sitten piirtää hymiön. Runot saavat Rain elämään ja Rain elämästä runoissa kerrotaankin.

Runoissa kuljetaan Rain elämän matkassa. Väliotsikkotasolla on joka toinen kerta otsikkona lyhyesti ja ytimekkäästi Matkat. Näissä runoissa matkataan maailmalla, mutta myös Rain elämässä. Kaikkia runoja yhdistääkin se, millainen ihmisen elämän matka voi olla. Kuvauksia lapsuudesta, pienistä yksityiskohdista, arkisista asioista. Ihmisen oppimisesta, kasvamisesta ja itsensä etsimisestä. Pidin kirjassa erityisesti siitä, kuinka lapsuutta ja sisaruutta kuvattiin. Hienoja olivat myös kohtaukset, joissa Rai tarkkaili ympäristöään.

Juuli Niemen runoja yhdistää raikkaus ja nuorekkuus. Tällaista teosta on mukava lukea, koska tulee tunne, että onhan se elämä itselläkin joskus ollut tuoretta ja kaikessa on ollut uutuudenviehätystä. Pidin myös siitä, kuinka selkeitä runot olivat. Ei tarvinnut arvailla, mitä runoilla on tahdottu sanoa. Simppeliä, kuten elämän pitäisi olla, vaikka se ei sitä aina olekaan. Teoksessa on mukana myös muutamia pidempiä runoja. Voisi kenties puhua proosarunoista.

Syntymäpäiväjuhlissa oli tyttö nimeltä Inga
Koko kakun ajan saattoi kerätä rohkeutta
sanoakseen hej, vaheterdu, jaheterannabella
Ellei ollut kovin rohkea sanoi vain hej

Ote lainattu Juuli Niemen runokirjan Yömatkat runosta Ellei 2.

Juuli Niemen Yömatkat on sellainen runokirja, jota voisin suositella aloittelijoille. Siis henkilöille, jotka availevat ensimmäisiä kertoja runokirjoja.

Juuli Niemen Yömatkat -kirjalla osallistun Reader, why did I marry him? -blogin runohaasteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti