9.9.2017

Teatterissa: Mechelin

Kuka tunnustaa tietävänsä, kuka on Mechelin, Leo Mechelin? Minä tunnustan, etten tiennyt miehestä oikeastaan mitään ennen perjantaita. Kaikki tietävät, että Helsingissä on Mechelininkatu, mutta suuruus nimen takana on jäänyt unholaan. Jopa niin unholaan, ettei Yleisradio kelpuuttanut miestä vuonna 2004 äänestyslistalleen Suomen suurimmasta henkilöstä kautta aikain. Onneksi Heikki Lund tarttui aiheeseen ja kirjoitti näytelmän Mechelin. Keski-Uudenmaan Teatteri (KUT) toi näytelmän lavalle ja minä pääsin yleisön mukaan kantaesitysiltaan.

Urheilutoimittaja (Seppo Halttunen) saa päätoimittajalta (Jari Hämäläinen) visaisen tehtävän. Hänen pitää kirjoittaa laaja-alainen artikkeli Leo Mechelinistä itsenäisyyden juhlavuoden suurnumeroon. Homma ei ota oikein tuulta siipiensä alle, koska mitä urheilutoimittaja voi tietää jostain Mechelinistä. Työ kuuluisi jollekin toiselle, mutta kun on lomautukset päällä, niin urheilutoimittajakin voi joutua taipumaan moneksi. Tuskien taival alkaa, mutta sitten tapahtuu jotain. Ääni tai oikeammin nainen menneisyydestä nousee näyttämölle. Mechelinin sukulainen, Tekla Hultin (Anna-Leena Sipilä), aikansa tunnetuimpia naisvaikuttajia, tulee kertomaan, kuka oli Leo Mechelin. Urheilutoimittajan juttu lähtee liikkeelle, vaikka päätoimittaja onkin hieman skeptinen lähteiden suhteen.

Seppo Halttunen
Kuva © Sebastian Rosenberg, Keski-Uudenmaan Teatteri

Seppo Halttunen urheilutoimittajan roolissa on hyvin uskottava. Hikoiluttaa jo pelkkä ajatus siitä, että pitäisi kirjoittaa jostain sellaisesta, josta ei tiedä mitään. Kuitenkin kirjoitustyön päästessä vauhtiin Halttusen eläytyminen ja äännähdykset tekstin äärellä ovat hyvin luontevia. Halttunen on muutenkin yksi ehdoton Suosikkini KUT:in rivistöstä. Taitava näyttelijä. Näytelmän päähenkilöksi nousee kuitenkin ilman muuta Anna-Leena Sipilä, joka vetää näyttämöllä hyvin vaativan roolin. Tekla Hultinin vaatteissa Sipilällä on paljon muistettavaa ja kerrottavaa. Nainen vetää roolin arvokkaasti ja hienolla rauhallisella otteella. Aivan kuin näyttämöllä olisi oikeasti ollut haamu menneisyydestä. Entä sitten Jari Hämäläinen? Monitaituri, joka saa vetää päätoimittajan asun lisäksi päälleen Mannerheimin, Paasikiven ja Leninin vaatteet. Hämäläinen on se, joka saa yleisön suupielet nousemaan ylöspäin. Vaikka päätoimittajan roolissa Hämäläinen on vakava, miehet menneisyydestä hän tuo hauskalla tavalla näyttämölle.

Seppo Halttunen ja Anna-Leena Sipilä
Kuva © Sebastian Rosenberg, Keski-Uudenmaan Teatteri

Näytelmä on taitavasti rakennettu. Historiallinen suurmies tuodaan yleisölle tutuksi hieman vajaassa tunnissa, joka on juuri sopiva aika. Pidempi esitys olisi ehdottomasti ollut liian raskas, koska esitys vaatii katsojalta tiukkaa keskittymistä. Tunnissa katsojalle tuodaan kuitenkin kuin tarjottimella mahtava historiakatsaus aikamme yhdestä ehdottomista suurmiehistä. Tämän voin allekirjoittaa nyt, kun tiedän, kuka on ollut Leo Mechelin.

Näytelmän lavastus on hyvin minimalistinen, mutta se ei kaipaakaan yhtään isoja visuaalisia lavasteita, valoja ja ääniä. Kyseessä on kuitenkin selkeästi puhenäytelmä, jossa on paljon asiaa. Ylimääräiset asiat olisivat haitanneet keskittymistä. Mechelinin kantaesitys pidettiin Keravalla Keuda-talon Aimo-salissa, joka on pieni ja intiimi sali. Paikka sopi hyvin näytelmän luonteeseen.

Jari Hämäläinen
Kuva © Sebastian Rosenberg, Keski-Uudenmaan Teatteri

Mechelin on tilattavissa eri puolille maata. Itse näkisin, että Mecheliniä voisi esittää myös kouluissa osana historianopetusta. Ainakin yksi Suomen historian suurmies jäisi varmasti mieleen koululaiselle tai opiskelijalle. Näytelmä sopii hyvin myös katsottavaksi, jos pitää historiasta tai haluaa päivittää historiantietojaan.

Mechelin sai kantaesityksensä Keravan Keuda-talon Aimo-salissa perjantaina 8.9.2017.

Rooleissa: Seppo Halttunen, Jari Hämäläinen ja Anna-Leena Sipilä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Heikki Lund
Puvustus ja lavastus: työryhmä
Graafinen suunnittelu: Kalle Tahkolahti

Näin esityksen kutsuvieraslipulla. Kiitos Keski-Uudenmaan Teatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.

Ai niin. Kuka muuten oli Leo Mechelin? Mechelin oli toimelias mies. Hän oli oikeustieteilijä, suomalainen valtiomies ja talouselämän vaikuttaja. Sortovuosina Mechelin oli yksi Suomen ja suomalaisten perustuslaillisten oikeuksien näkyvimmistä puolustajista. Hän oli Suomen autonomian puolustaja ja hän ajoi myös naisten äänioikeuden senaatissa läpi. Mechelin kirjoitti suomalaisille ensimmäisen valtiosäännön ja Suomen ensimmäisen puolueohjelman Liberaaliselle puolueelle. Mechelinillä oli myös näppinsä mukana, kun Nokiaa perustettiin. Mechelin oli yhden aikalaisensa sanoin Suomen kruunamaton kuningas.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti