2.5.2017

Teatterissa: Saikkua, kiitos!

Onko sinulla ikinä tunne, että kaikki mättää, eikä mikään naurata? Jos on, suosittelen, että varaat liput Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilaan ja näytäntöön Saikkua, kiitos! Kyseessä on esitys, joka saa taatusti vähintään hymyilemään, vaikka oikeasti uskon, että tiedossa on mahtavat röhönaurut. Saikkua, kiitos! –näytelmän ovat käsikirjoittaneet maailman hauskin stand up -koomikko Ismo Leikola ja näyttelijä Kalle Pylvänäinen, joka myös itse näyttelee näytelmässä.

Saikkua, kiitos! on hulvatonta menoa alusta loppuun saakka. Näytelmässä katsoja pääsee kurkistamaan, mitä kaikkea lääkärin vastaanotolla oikeastaan voi tapahtua. Ei pääse potilas aina helpolla. Ei todellakaan. Entä miltä kuulostaa lääkäreiden suomenmestaruuskilpailut? Maalaislääkäri vastaan Eiran yksityissairaalan plastiikkatohtori. Ja koska elämme luomuaikaa, on näytelmässä mukana myös luomulääkäri. Hyvin mielenkiintoiset ovat luomulääkärin keinot parantaa potilas. Valelääkäreistä on ollut paljon puhetta ja parkua, mutta mitä sanotte valepotilaasta? Näytelmän kulkua avittaa orkesteri Duo Aspirin, jossa on hämmentävästi kolme musisoijaa.

Kalle Pylvänäinen, Mikko Kivinen ja Ville Keskilä
Kuva © Anna Karatvuo

Näytelmän lääkäritähtinä ja välillä potilaina lavalla nähdään Pylvänäisen lisäksi Mikko Kivinen ja Ville Keskilä. Mikko Kivinen lääkärintakissa on uskomaton tapaus. Lääkäri Kivinen kuuntelee potilasta, mutta apteekkireseptin lisäksi hämmentynyt potilas saa mukaansa jotain muutakin. Nipun ruokareseptejä. Mistä ihmeestä on kyse? Ei paljasteta liikaa, ettei mene ilo näytelmän seuraamisesta, mutta nauraa sai kyyneleet silmissä ja ripsivärit poskilla. Ville Keskilä vetää suvereenisti lääkäreiden suomenmestaruuskilpailuja. Tuli tunne, että mies on ennenkin juontanut kisoja. Oli hienoa nähdä Keskilä näyttämöllä, koska ainakin allekirjoittaneelle hän on enemmänkin TV:stä tuttu. Kalle Pylvänäinen on ehkä monelle vieras nimi, mutta kyseessä on mies, joka on täysin hulvaton tapaus. Pylvänäisen heittäytyminen rooleihinsa on aivan mieletöntä. Tässä on mies miljoonine ilmeineen.

Duo Aspirin tuo näyttämölle erikoista musisointia. Näyttelijät itse tarttuvat soittimiin ja laulavat mukana. Itselleni tuli jonkinlainen takauma Lapinlahden lintuihin, ja toisaalta miksei olisi tullut. Onhan Mikko Kivinen vaikuttanut kyseisessä yhtyeessä. Lääkäreiden ja potilaiden hittibiisi taitaa olla Duo Aspirinin esittämä Seuraava. Kappale, josta tulee hyvin helposti korvamato. Löytyisiköhän näytelmän lääkäreiltä resepti korvamatoon? Oli miten oli, mutta Duo Aspirinin kappaleiden myötä tulee myös selville, että lääkärit saavat vakiopotilailtaan joululahjoiksi hyasintteja ja puutarhatonttuja.

Kalle Pylvänäinen, Mikko Kivinen ja Ville Keskilä
Kuva © Anna Karatvuo

Näytelmän lavastus on hyvin pelkistetty, mutta esitys ei paljon esineistöä ympärilleen kaipaakaan. Kyse on kuitenkin näyttelijäkolmikon verbaalisesta esiintymisestä. Saikkua, kiitos! ammentaakin voimansa nimenomaan verbaalisuudesta. Näytelmän sketsit eivät missään tapauksessa ole moneen kertaan naurettuja, vaan ne ovat uusia ja oikeasti hauskoja. Yleisö nauroi esityksen alusta alkaen näytelmän viime sekunneille asti. Välillä ihmettelin, kuinka näyttelijöiden pokka pitää, mutta ei se aina pitänytkään. Myös näyttelijöillä tuntui olevan kivaa ja pienoista repeilyä oli nähtävissä.

Saikkua, kiitos! on kiertänyt Suomea muutaman vuoden ajan. Esityksellä on ollut jo noin 40.000 katsojaa. Studio Pasilassa on vielä pari esitystä toukokuussa ja syksyllä esitykset jatkuvat. Ja jos Helsinki on liian kaukana, kannattaa pitää silmät auki, jos näytelmä tulee kotipaikkakuntasi läheisyyteen. Esitystä suosittelen esimerkiksi pikkujouluihin (tiedän, olen ajoissa, mutta enää vajaa kaksi kuukautta ja juhannus on juhlittu ja sitten voi alkaa odotella joulua). Toisaalta esitys sopii myös hyvin stressinpolkemille persoonille. Ainakin voi aivan vapaasti heittää aivot narikkaan pariksi tunniksi.

Saikkua, kiitos! sai ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa 10.2.2017.

Rooleissa: Ville Keskilä, Mikko Kivinen ja Kalle Pylvänäinen

Sovitus ja ohjaus: Otto Kanerva ja työryhmä

Näin esityksen pressilipulla. Kiitos Helsingin Kaupunginteatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista. 

PS. Näytelmälle on tulossa syksyllä 2017 jatko-osa Lisää saikkua, kiitos! Minä ainakin haluan nähdä jatko-osan, kiitos.2 kommenttia:

 1. Kiva blogin nimi :) ja muutenkin..täss yksi jo keski-iän ylittänytkin liittyi lukijaksi .Mukavaa torstaita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olen iloinen jokaisesta uudesta lukijasta. Yritän katsoa maailmaa positiivisten lasien läpi ja nahdä asioiden mukavat puolet. Ja vaikka ei aina niin kivaa olisikaan, on elämä siltikin ihanaa, :)
   Mukavaa torstai-illan jatkoa myös sinulle!

   Poista