12.6.2016

Arto Paasilinna: Jäniksen vuosi

Oli pakko tarttua jälleen kerran Arto Paasilinnan legendaariseen kulttiteokseen Jäniksen vuosi. Kirja on ilmestynyt ensimmäisen kerran Weilin & Göösin kustantamana vuonna 1975. Tämän jälkeen kirjasta on otettu useita eri painoksia eri kustantajien julkaisemina. Lainasin kirjan kirjastosta ja hyllyn ainokainen kappale oli Suuren Suomalaisen Kirjakerhon julkaisu vuodelta 2000. Syy, miksi halusin lukea Jäniksen vuoden taas kerran, oli siinä, että olin menossa katsomaan Keski-Uudenmaan Teatterin kesäteatteriesitystä Jäniksen vuosi. Huikeasta teatteri-illasta on tulossa myöhemmin postausta.

Toimittaja Vatanen on läpeensä kyllästynyt työhönsä, vaimoonsa ja oikeastaan koko elämäänsä. Yhtenä päivänä juttureissulta palatessaan autoa ajava valokuvaaja törmää jäniksenpoikaseen. Vatanen saa valokuvaajan pysäyttämään auton ja lähtee katsomaan, kuinka jäniksenpoikaselle kävi. Ei käynyt hyvin. Eläimen toinen takajalka oli poikki. Vatanen ottaa jäniksenpoikasen syliinsä ja unohtaa kaikki ulkopuoliset asiat. Tästä lähtee mieletön kertomus kaiken jättäneestä miehestä ja jäniksestä. Mies ja jänis kiertävät ympäri Suomea. Välillä ollaan metsässä ja välillä viihdytään kylillä.

Jäniksen vuosi on helppo- ja nopealukuinen kirja. Suomalaiseen lukijaan on vuosikymmenet iskenyt kirjan humoristinen puoli. Kirja on hauska, mutta se on myös paljon muuta. Paasilinna on osannut kuvata suomalaista luontoa todella hienosti, ja tämä lienee osasyynä siihen, että etenkin Ranskassa ja Italiassa Jäniksen vuodesta on tullut aikoinaan bestseller. Paasilinna on tehnyt kirjan henkilöhahmoista hersyviä karikatyyrejä. Aivan uskomattomia tapauksia, joita lukijan täytyy lähestyä pilke silmäkulmassa.

Jäniksen vuosi on myös siitä syystä hyvä kirja, että se kestää ajan hammasta. Kirja on lisäksi edelleen ajankohtainen. Itselle ainakin tuli kirjaa lukiessa mieleen, kuinka voisin heittäytyä oravanpyörästä pois ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Toisaalta en raaskisi jättää herra Karvajalkaa ja ehkä voisi tulla hieman ikävä miestäkin, joka täällä asuu. Joka tapauksessa stressaantuneelle mielelle loistavia ajatuksia antava kirja. En voinut olla myöskään miettimättä sitä, kuinka samanlainen maailma on nyt kuin neljäkymmentä vuotta sitten. Ihmiset ovat kärsineet samankaltaisesta uupumuksesta, stressistä ja burn outista ennenkin, mutta niitä on saatettu nimittää toisilla sanoilla. Arto Paasilinna on osannut olla harvinaisen tarkkanäköinen kirjailija.

Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi on käännetty ainakin kahdellekymmenelle kielelle, joka kertoo jotain kirjan viehätysvoimasta ja Paasilinnan taituruudesta. Kirja on kiinnostava ja se kannattaa ehdottomasti lukea, jos et ole kirjaa aikaisemmin lukenut. 

Tähtiä kirja saa 4½ (asteikko 1-5).2 kommenttia:

  1. Jäniksen vuosi on minultakin lukematta. Olen miettinyt Hannu Salaman Juhannustanssien lukemista tulevana juhannuksena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava idea tuo Hannu Salaman Juhannustanssit juhannuslukemiseksi. Taidan muuten ottaa saman tavoitteen. En ole aivan varma, luettiinko Juhannustanssit joskus lukioaikana, mutta jos ei, niin nyt on viimeistään viisainta kirja lukea.

      Poista