17.10.2015

Sofi Oksanen: Norma

Vietin syyskuussa ikääntymispäivää. Äitini halusi hieman lahjoa minua, ja mitä paketista paljastuikaan? Sofi Oksasen uusin romaani Norma (Like, 2015). Olin todella iloinen lahjasta, koska olin vain haaveillut, että saan kirjan luettavakseni ehkä joskus parin vuoden kuluttua. Kuten arvata saattaa, on kirja paikallisissa kirjastoissa todella varattu. Jono on sen verran pitkä, että ihmettelen, milloin jonon viimeiset saavat kirjan luettavakseen.

Norma kertoo naisesta nimeltä Norma. Norman äiti on tehnyt itsemurhan hyppäämällä metron alle. Norma ei voi ymmärtää äitinsä ratkaisua ja alkaakin selvittää, mistä kaikessa on ollut kyse. Vähitellen Normalle alkaa paljastua hämäriä asioita äidistä ja äidin lähipiiristä. Samaan aikaan Norma joutuu kiristyksen kohteeksi äidin velkojen takia. Norma ei ole millään tavoin normaali nainen. Hänen hiuksensa kasvavat vähintään metrin vuorokaudessa. Norman äiti on aina suojellut tytärtään piilottelemalla tytön hiuksia ja leikkaamalla niitä päivittäin. Myös Norma on oppinut varovaiseksi hiuksiensa suhteen. Hiukset ovat muutenkin erikoiset. Ne aistivat ihmisten sairauksia ja sitä, kuinka luotettavia ihmiset ovat. Hiukset niin ikään käyttäytyvät kuin olisivat oma itsenäinen persoonansa.

Sofi Oksanen on kirjoittanut nykyaikaan sijoittuvan kirjan, jota on mielestäni vaikea luokitella mihinkään omaan luokkaansa. Kirja on sekoitus muun muassa jännitystä, fantasiaa ja satua. Kirja on kiehtova ja jollain tavoin uskottava. Itse asiassa minun oli pakko googlata, onko tällaista hiusten kasvua oikeasti olemassa. Ilmeisesti ei, mutta sen sijaan kirjassa mainitaan hypertrikoosi, joka on perinnöllinen liikakarvaisuutta aiheuttava häiriö. Oksasen sanankäyttö on taitavaa ja hienoa. Normaa on mukava lukea jo pelkästään kielen takia. Oksanen osaa myös vangita lukijansa. Kirjan tarina etenee koko ajan rauhallisella tavalla, vaikka pinnan alla kuplii ja paljon. Mielestäni kirja on kaiken kaikkiaan hämmentävä ja erikoinen.

Oksanen ottaa kirjallaan kantaa ihmiskauppaan ja naisen asemaan. Lukija alkaa pakostakin miettiä, kuinka karmeita ihmiskohtaloita maailmassa on. Ihmiskauppa on uskomattoman rumaa ja voittajia pelissä ei ole. Niille, jotka itseään voittajiksi kuvailevat, soisin saman kohtalon kuin ihmiskaupan poloisille.

Sofi Oksanen on eniten palkittu suomalainen nykykirjailija. Viimeisimpiä ovat Ruotsin akatemian pohjoismainen palkinto ja Budapestin suurpalkinto. Sofi Oksasen tuotantoa on käännetty yli 40 kielialueelle

Normaa voin suositella luettavaksi, jos haluat ihastella taitavaa sanankäyttöä ja miettiä, millainen naisen asema voi kaikessa kaameudessaan olla. 

Tähtiä kirjalle annan 4+ (asteikko 1-5).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti