3.10.2015

Åsa Larsson: Kunnes vihasi asettuu

Luin jo kesällä Åsa Larssonin Kunnes vihasi asettuu (Otava, 2008), mutta nyt vasta saan postattua kirjasta. Huono minä, kun en hoida postauksia ajallaan. Ruotsinkielinen alkuteos Till dess din vrede upphör on julkaistu niin ikään vuonna 2008. Kirjan suomennoksen on tehnyt Sanna Manninen. Lukemani kirja, jonka sain lainaksi äidiltäni, oli Seven-pokkari vuodelta 2010. Paikallisista kirjastoista kirjan saa suhteellisen helposti lainattua, vaikka kirjaa on toki koko ajan lainassakin.

Nuoripari, Wilma ja Simon, ovat lähteneet sukeltamaan hyisessä lokakuun ilmassa etsiäkseen Vittangijärveen sota-aikana tippunutta lentokonetta. Järven pinta on jo jäässä ja tämä tuo lisähaastetta heidän sukellusretkelleen. Sukellusretkestä tulee kohtalokas. Nuoripari häviää, eikä heidän kohtalostaan tiedetä mitään ennen kuin huhtikuussa, kun Wilman ruumis löydetään Tornionjoesta. Syyttäjä Rebecka Martinsson ottaa johtaakseen rikostutkinnan rikoskomisario Anna-Maria Mellan rinnalla, kun selviää, että Wilman ruumista on siirretty. Pala palalta rikostutkinta etenee ja aina vastaan tulevat Krekulan veljekset, toinen ilkeääkin ilkeämpi ja toinen muuten vain outo sekä heidän kummalliset vanhempansa.

Kirjan tapahtumat etenevät pääsääntöisesti Rebeckan ja Anna-Marian näkökulmista, mutta kolmanneksi kertojaääneksi Larsson on ottanut kuolleen tytön Wilman. Tämä tuo kirjaan omaa maagisuuttaan tekemättä kirjaa kuitenkaan millään tavoin liian erikoiseksi. Wilman kertojaääni selittää kirjan tapahtumia paljon ja ilman tätä lukijalle saattaisi jäädä hyvin paljon mustia aukkoja tarinaan.

Kunnes vihasi asettuu tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Ruotsiin. Larsson osaa kuvata pohjoista talvea sen verran hyytävästi, että kesälläkin kirjaa lukiessani tunsin välillä palelevani. Minulla oli sellainen mielikuva, etten olisi aiemmin lukenut Åsa Larssonin tuotantoa, mutta aloittaessani lukemisen, aloin miettiä sitä, kuinka Rebecka tuntui jollain tavoin tutulta. Menin tutkimaan kirjahyllyä ja sieltähän löytyikin Larssonin Musta polku (Otava, 2007). Larssonin kirjoissa siis seurataan myös rikostutkijoiden sekä syyttäjän elämän kulkua. Tämä tuo aina oman kiehtovuutensa kirjoihin. Musta polku on jäänyt jotenkin vaisuksi lukukokemukseksi, koska en muista siitä juuri mitään, mutta Kunnes vihasi asettuu sen sijaan karmaisee vieläkin pari kolme kuukautta lukemisen jälkeen.

Larsson on rakentanut kiehtovan rikostarinan, jossa murhaaja selviää lukijalle jo kirjan alkumetreillä, mutta mikä on syy tällaiseen tekoon? Tarina johtaa 1940-luvulle sota-aikaan ja saksalaisiin. Murhan motiivi saattaa olla lukijalle kummallinen, mutta ihmisen henkinen paha olo voi syöstä ihmisen aivan käsittämättömiin tekoihin.

Åsa Larssonin Kunnes vihasi asettuu suosittelen kaikille dekkareiden ystäville. Ehkä kannattaa kuitenkin lukea ensin aiemmat Larssonin suomennokset, jotta täysin ymmärtää päähenkilöiden tarinaa. 

Tähtiä kirja ansaitsee 5- (asteikko 1-5).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti