31.3.2019

Remontin keskellä


Huh huh! Kun käy katsomassa Keski-Uudenmaan Teatterin (KUT) esittämän näytelmän Rempallaan, tietää, mitä on tulossa, jos remonttiin ryhtyy. Varsinkin, jos on mämmikoura, kuten minä. Onneksi näytelmä on hyvä esimerkki siitä, että mämmikouria löytyy muitakin. Tosiasia on myös se, että tällainen näytelmä kirvoittaa kunnon röhönaurut. Onhan se vain niin hauskaa nauraa toisten tekemille virheille, kun tietää, että kyse on kuitenkin vain näytelmästä.

Elina Varjomäki ja Jari Vainionkukka
Kuva © Kapina Oy, Keski-Uudenmaan Teatteri: Rempallaan
Timo (Jari Vainionkukka) ja Hanna (Elina Varjomäki) ovat lyöneet hynttyyt yhteen. Avioitumisen jälkeen muutetaan yhteiseen rintamamiestaloon, joka on hieman remonttia vailla. Mukaan  huusholliin muuttavat Timon lapset Jesse (Anna-Leena Sipilä) ja Alina (Elina Varjomäki). Talossa on jo entuudestaankin asukas. Hiiri (Anna-Leena Sipilä), joka luo ympärilleen kauhua ja myöhemmin jaettuja ajatuksia. Paletti on valmis. Timo tietää olevansa kätevä käsistään tai ainakin kuvittelee niin. Hanna puolestaan vaihtaa lennossa ideoita remontin lopputuloksesta. Mukaan on pakko kutsua remonttialan ammattilaisia, vaikka sellaisia tuntuukin olevan todella vaikea saada. Lopulta, kun kaikki alkaa näyttää siltä, että remontti onnistuu, niin tulossa on vielä lisää vastoinkäymisiä.

Näyttämöllä nähtävä trio on mahtava. Vainionkukalla ja Varjomäellä rooleja on vain muutama, mutta Sipilällä niitä riittää. Reilun kahden tunnin esityksen aikana Anna-Leena Sipilä ehtii vaihtaa roolia parisenkymmentä kertaa. Ihan mieletön määrä ja vaatii näyttelijältä hurjaa ammattitaitoa, jotta ehtii heittäytyä roolista toiseen. Puhumattakaan esiintymisasujen vaihdosta. Sipilän roolihahmoista on pakko mainita erikseen Jesse ja Hiiri. Jesse on nuorukainen, jonka velttoa olemusta tekisi mieli hieman ravistella. Hiiri puolestaan on mahtava ruokavaras ja kätevä rakennuspuuhissa. Entä miltä kuulostaa vähäpukeinen öljytty mies näyttämöllä? Kyllä tykkäsin katsella Jari Vainionkukkaa tällaisessa rooliasussa. Testosteronia ilmassa tai sitten remontin aikaansaamaa jälkeä. Elina Varjomäellä mielialat vaihtuivat hetkessä toiseen. Välillä oli itku herkässä ja toisessa hetkessä nainen oli kuin räjähtävä pommi. Tähänkin on tietenkin syynsä, joka selviää näytelmästä.

Anna-Leena Sipilä
Kuva © Kapina Oy, Keski-Uudenmaan Teatteri: Rempallaan

Rempallaan on Roope Lipastin käsikirjoittama komedia, joka saa myös farssimaisia piirteitä. Ihmisen on välillä hyvä nauraa sydämensä pohjasta, ja tämä on juuri sellainen näytelmä, jossa nauru ottaa vallan. Ihan hulvatonta menoa, vaikka tietysti traagista Timoa ja Hannaa ajatellen. Olisihan se kauheaa, jos jollekin oikeasti kävisi niin kuin näytelmässä käy. Näyttelijöilläkin tuntui olevan hauskaa näyttämöllä. Ensi-illassa oli muutama kohtaus, jossa näyttelijöiden pokat eivät aivan pitäneet. Tuli heti mieleen, kuinka riemukasta tällaisen komedian tekeminen on ollut tai enhän minä tietysti tiedä, mitä haasteita näytelmän tekemisessä on tullut vastaan.

Pidin siitä, kuinka näytelmään oli saatu mahdutettua kaikkia klassikoita, joita voi sattua remonttia tehdessä. Remonttivälineiden hankinta, ammattilaisten saaminen työmaalle, lupa-asiat ja kaikki muut yllättävät käänteet. Toisaalta Lipasti on mennyt käsikirjoituksessaan vielä hieman pidemmälle ja välillä tuntuu kuin olisi osa jotain elokuvaa. Hyvä niin, koska nämä toivat aivan uusia ja yllättäviä piirteitä remontin keskelle.

Jari Vainionkukka
Kuva © Kapina Oy, Keski-Uudenmaan Teatteri: Rempallaan

Rempallaan on näytelmä, joka sopii hyvin sellaisille henkilöille, jotka eivät normaalisti teatterin penkkejä kuluta. Näytelmä on hauska ja katsoja voi vain heittäytyä tarinan vietäväksi.

Rempallaan sai ensi-iltansa Keski-Uudenmaan Teatterissa keskiviikkona 20.3.2019.

Rooleissa: Anna-Leena Sipilä, Jari Vainionkukka ja Elina Varjomäki

Käsikirjoitus: Roope Lipasti
Ohjaus: Kalle Tahkolahti
Lavastus, puvustus, tarpeisto: työryhmä
Tekniikka: Saku Tamminen
Valot ja grafiikka: Kalle Tahkolahti

Näin esityksen kutsuvieraslipulla. Kiitos Keski-Uudenmaan Teatterille, kuten kiitos myös kuvalainauksista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti