26.7.2018

Emelie Schepp: Hidas kuolema


Tiedättekö sen tunteen, kun jokin kirja päättyy ja tulee sellainen olo, ettei mikään kirja pitkään aikaan voi kolahtaa samalla tavoin kuin juuri lukemasi kirja? Minulle harvoin tulee dekkareiden kanssa tällaista tunnetta, mutta nyt tuli. Emelie Scheppin Hidas kuolema (HarperCollins Nordic, 2018) on kirja, jonka jälkeen pelotti ottaa uutta kirjaa luettavaksi, koska jos en kokisi samanlaista lukuelämystä, tulisi pettynyt olo.

Ensihoitajat Sandra ja Philip kohtaavat karmaisevan näyn mennessään kiireiselle hoitokeikalle. Nainen on pahoinpidelty todella pahasti, eikä ensiapu enää riitä. Nainen kuolee matkalla sairaalaan. Asia siirtyy poliisin tutkittavaksi ja vastuun tukinnasta saa ottaa syyttäjä Jana Berzelius vanavedessään rikosylikomisario Henrik Levin ja rikoskomisario Mia Bolander. Ei kuitenkaan riitä yksi menehtynyt nainen. Ruumiita alkaa tulla lisää. Kuka on sarjamurhaaja?

Samaan aikaan sairaalasta on karannut murhasta epäilty Danilo Peña. Mies Janan menneisyydestä. Jana joutuu tahtomattaan sotketuksi myös tähän tapaukseen. Murhaajan kiinni saamisen ja Peñan tapauksen päälle Janan elämää varjostaa äidin äkillinen kuolema. Liian paljon lastia yhden naisen harteille. Varsinkin kun Jana ei omista asioistaan avaudu kenellekään.

Aivan mielettömän kiehtova dekkari, jossa on oikeastaan kaksi erillistä tarinaa. Sarjamurhaajan etsintä ja Peñan kiinni saaminen. Toisaalta, voiko näillä kahdella asialla olla jotain yhteistä? En halua paljastaa liikaa, koska tämä kirja on itse luettava. Täytyy kuitenkin myöntää, että Schepp todellakin osaa kirjoittaa. Kirja on piinaava, koukuttava ja jännittävä. Pidän myös siitä, että vaikka kirja onkin koukuttava, niin luvut ovat lyhyitä ja kirja on helppo laskea käsistään silloin, kun on lukutauon paikka. Kirjan henkilöhahmot ovat hyvin luotuja. Janan sulkeutuneisuus, Henrikin tarkkasilmäisyys ja Mian äkkipikaisuus.

Kirjassa otetaan mielestäni kantaa lääkkeiden väärinkäyttöön ja työuupumukseen. Kuinka helppo ihmisen on joutua pillerikierteeseen huomaamattaan. Lääkkeiden väärinkäyttöä on vaikea katkaista ja saattaa mennä pitkäänkin ennen kuin läheiset huomaavat riippuvuuden. Työuupumus on myös asia, johon pitäisi puuttua. Työpaikalla lähimmät työkaverit varmasti huomaavat tilanteen ja tämä pitäisi ottaa puheeksi. Itse tiedän kokemuksesta, että työuupumuksesta ei välitetä, vaikka siitä puhutaankin. Keskustelu lopetetaan yleensä vaikenemalla, kun asia otetaan puheeksi. Ei haluta keskustella ikävistä asioista.

Hidas Kuolema on kolmas Jana Berzelius -dekkari. Itse olen lukenut aiemmin sarjan toisen osan Valkoiset jäljet (2017). Vaikka kirjat ovat itsenäisiä tarinoita, voisi olla hyvä, jos kirjat lukisi kronologisessa järjestyksessä, koska edelliset osat tukevat uudempaa osaa. Tämä sarja kannattaa pitää ehdottomasti mielessä, kun kaipaa laadukasta dekkaria luettavaksi.

Emelie Scheppin Hitaan kuoleman on suomentanut Meri Ala-Tauriala. Ruotsinkielinen alkuteos Prio ett ilmestyi vuonna 2016. Emelie Scheppistä mainittakoon vielä sen verran, että nainen on Ruotsin dekkarikirjailija vuosilta 2016 ja 2017.

Sain kirjan kustantajalta, joten lämmin kiitos jännittävästä lukuelämyksestä lähtee sinne suuntaan.
6 kommenttia:

 1. Kiitos kirjan mielenkiintoisesta esittelystä. Tämä on minulle ihan tuntematon kirjailija, mutta rupesi kiinnostamaan. Uudet dekkarivinkit ovat aina tervetulleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman olen ihmetellyt, miksen itsekään ole kuullut Emelie Scheppistä kovinkaan paljon, vaikka kyseessä on todella taitava dekkaristi. Toivottavasti viihdyt sarjan parissa, jos näitä alat lukea. :)

   Poista
 2. Juuri sain myös tämän kirjan luettua loppuun ja pidin myös. Tästä ja hänen edellisestä kirjastaan Valkoiset jäljet tulee mieleeni monin paikoin hieman hyvässä mielessä nopeutettu Lars Keplerin dekkari. Muistuttavatko Scheppesin kirjat mielestäsi Keplerin kirjoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täytyy myöntää, että sivistyksessäni on aukko. En ole tainnut lukea yhtään Keplerin dekkaria. Toisaalta, jos Scheppin dekkarit ovat nopeutettuja "Keplereitä", niin Kepleriin täytynee myös tutustua, kunhan ei vain ole liian hidastempoista. :)

   Poista
  2. Keplerin ehkä vähän kuvailevampia, mutta eivät kyllä hidastempoisia ☺. Emelie Schepp oli Korjaamon dekkarilauantaissa haastateltavana ja siellä ekan kerran vasta hänen nimensä kuulin. Hyviä ja napakoita ainakin nämä kaksi lukemaani dekkaria.

   Poista
  3. Itsellänikin olisi ollut tilaisuus viime syksynä kuulla Scheppiä livenä, mutta oli jotain muuta menoa, enkä voinut iltamiin osallistua. Antaa aina enemmän, kun olet kuullut kirjailijan itsensä kertoan teoksistaan.

   Poista