11.6.2017

Kesäteatterissa: Tankki täyteen

Kesäteatterikausi on korkattu. Sain kutsun Keski-Uudenmaan Teatterilta (KUT) Tuusulan Krapille ensi-iltanäytäntöön katsomaan Tankki täyteen -esitystä. Kiitos siis KUT:ille. Tankki täyteen on KUT:in kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle. Onko mitään suomalaisempaa kuin 70-luku ja yksinäinen huoltoasema hieman syrjäisessä paikassa ison tien varrelta? Itselleni Tankki täyteen on jotain hyvin legendaarista, joka saa hymyn huulille jo pelkkänä ajatuksena. En usko, että yksikään ikäiseni ei voisi muistaa samannimistä tv-sarjaa, jota esitettiin 70- ja 80-luvuilla. Voi niitä aikoja!

Kuinka KUT sitten onnistui tuomaan kesäteatterin näyttämölle klassikon, joka saattaa olla monelle niin pyhä asia, ettei siihen saisi muut kajota? Näytelmä alkaa sillä, että karvahattuiset kertojat (Johannes Korpijaakko, Anna-Leena Sipilä ja Heini Inkeri) alkavat kuvata näytelmän tilanteita kohtaus kohtaukselta, jonka jälkeen näyttelijät astuvat tilanteeseen ja näyttelevät. Hetkinen! Onko tämä tällainen näytelmä, jossa kertojat ohjaavat katsojan eri kohtauksiin? Hienoinen pelko hiipii tajuntaani, mutta yritän olla häiriintymättä ajatuksesta. Onneksi pelkoni osoittautuu vääräksi. Näytelmä alkaa elää omaa elämäänsä Vilénien huoltoasemalla ja pian tunnen olevani osa 70-lukulaista suomalaista sielunmaisemaa. Kertojat kylläkin vierailevat silloin tällöin näyttämällä, mutta se ei tunnu enää häiritsevältä.

Sanna Saarijärvi ja Jarkko Pajunen
Kuva © Jussi Virkkumaa, Keski-Uudenmaan Teatteri


Sulo Vilén (Jarkko Pajunen) ostaa, jos halvalla saa. Ja halvallahan saa, mutta mitä? Ei ainakaan laatua. Sen puolestaan tietää enemmän kuin hyvin Sulon vaimo Emmi (Sanna Saarijärvi). Emmi avaa sanaisen arkkunsa halavalla ostamisesta, mutta osaa myös mykkäkoulun jalon taidon. Vilénien aikamiespoika Juhana (Kalle Tahkolahti) yrittää pistää pelin poikki ja lähteä kaupunkiin, mutta yleensä lähtö jää vain aikomiseksi. Toisaalta huoltamon kahviossa on töissä viehkeä Ulla (Inka Kallén), josta Juhana uneksii. Ullan kauneus ei ole myöskään jäänyt huomiota vaille konstaapeli Reinikaiselta (Seppo Halttunen). Vilénien huoltoasema on syrjässä, mutta tapahtumaköyhää elämä huoltamolla ei taatusti ole.

Jarkko Pajunen on kuin ilmetty Sulo Vilén pipoa myöten. Miehen verkkaus ja hyväuskoisuus luovat kuvan rehdistä, suomalaisesta miehestä. Yrittää pitää, vaikka välillä kalliiksi käykin. Sanna Saarijärven tulkinta Emmistä on voimakas. Voisi jopa sanoa, että Saarijärven päästessä valloilleen muut näyttelijät jäävät ehkä hieman varjoon. Saarijärvi eläytyy rooliinsa kympillä. Juhanan housuihin hypännyt Kalle Tahkolahti tekee roolistaan omannäköisensä. Mies saa sympatiapisteitä pelkällä olemuksellaan. Ei ole helppoa olla Juhana Vilén.

Johannes Korpijaakko ja Kalle Tahkolahti
Kuva © Jussi Virkkumaa, Keski-Uudenmaan Teatteri


Täytyy myöntää, että minua hieman jännitti, millainen Reinikainen näytelmästä löytyy, mutta Seppo Halttusen pyöräillessä paikalle, jännitykseni laukesi. Halttunen on taitava. Se on jo aiemmin todettu ja se tuli todettua taas. Halttunen Reinikaisena on hauska. En ole muistaakseni aiemmin nähnyt Inka Kallénia teatterin näyttämöllä, mutta näpsäkästi nainen roolinsa veti. Yksi loistava kohtaus oli ilman muuta se, kun Ulla räjähti Emmille. Kallén osaa heittäytyä rooliinsa rajulla tavalla, jos kohtaus sitä vaatii. Anna-Leena Sipilällä ja Heini Inkerillä on näytelmässä useita rooleja. Naiset hyppäävät roolista toiseen ammattimaisesti ja sutjakkaasti. Välillä ei meinaa perässä pysyä. Myös Johannes Korpijaakolla on useita rooleja, joista esiin on nostettava rovastin rooli. Tuo kristillinen mies pappamopoineen. Voitte vain arvata, naurattiko.

Näytelmän on ohjannut ja sovittanut Milko Lehto. Mies on tehnyt hyvää jälkeä. Kokonaisuutena Tankki täyteen on hieno kokonaisuus, vaikka heti esityksen päätyttyä en osannut sanoa mielipidettäni näytelmästä. Parin hyvin nukutun yön jälkeen osaset ovat kuitenkin loksahdelleet paikoilleen. Näytelmän lavastus on juuri sellainen kuin 70-luvun huoltamoilla oli. Löytyy oranssit muovituolit, pajatso ja jukeboksi.

Jarkko Pajunen ja Seppo Halttunen
Kuva © Jussi Virkkumaa, Keski-Uudenmaan Teatteri


Suomen kesä on yllättävä, joten ikinä ei tiedä, mitä sääherra kullekin esityskerralle keksii. Krapin kesäteatterin katsomo on katettu eli sateen yllättäessä katsoja pysyy kuivana. Ensi-iltana oli Suomen kesä kauneimmillaan, mutta silti kannattaa ottaa mukaan lämmintä vaatetta ja hyttysmyrkkyä.

Tankki täyteen -esitystä voin suositella kaikille fiilistelijöille. Viuhahtelua esityksessä ei ole, jos joku sitä kesäteatterista hakee. Itse en kuulu kyseiseen kastiin.

Tankki täyteen sai ensi-iltansa Krapin kesäteatterissa 9.6.2017.

Rooleissa: Seppo Halttunen, Heini Inkeri, Inka Kallén, Johannes Korpijaakko, Jarkko Pajunen, Sanna Saarijärvi, Anna-Leena Sipilä ja Kalle Tahkolahti

Käsikirjoitus: Neil Hardwick ja Jussi Tuominen
Ohjaus ja sovitus: Milko Lehto
Musiikki: Altti Uhlenius
Puvustus ja lavastus: Heini Maaranen
Äänisuunnittelu: Saku Tamminen
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti