4.6.2013

Järjen käyttö sallittua

Kesäinen arkiaamu. Tallustan kohti rautatieasemaa. Ihmiset ovat kesäisissä asuissa ja vaikuttavat tyytyväisiltä. Kerrassaan seesteinen aamu, vaikka onkin maanantai. Asematunnelin rapuissa kuulen, kuinka joku tulee takanani polkupyörää kantaen. Onpa siinä urheilullisen näköinen mies. Viimeisen päälle pyöräilyvarusteet, mutta silti epäilen miehen olevan matkalla töihin. Ihaillen ajattelen, kuinka joku on niin reipas, että raahaa polkupyörän junaan ja pyöräilee määränpäässään työpaikalle. Itsehän käytän vain kahta jalkaa kodin ja lähtöaseman sekä määränpääaseman ja työpaikan välillä. Onhan sekin tietysti arkiliikuntaa parhaimmillaan.

Junakin tulee ajallaan. Voi kuinka nautinkaan rauhallisista työmatkoista. Pohjoisen suuntaan matkustettaessa eivät ruuhkat haittaa. Junavaunussa on tilaa vaikka muille jakaa. Itsekin saan lähes oman loossin. Vain yksi nuori neito tulee toiselle puolelle istumaan, mutta toiseen reunaan niin, että voimme oikaista jalkamme suoriksi ja nauttia aamun rauhasta.

Kuulen kuinka polkupyörämies tulee viimeisenä junavaunun eteiseen ja on aikeissa asettaa polkupyöränsä toisen eteistilassa olevan polkupyörän seuraksi. Samassa kuuluu kuulutus: ”Polkupyöriä ei saa kuljettaa ruuhkajunissa. Poistukaa välittömästi junasta polkupyörien kanssa”. Siis mitä? Ruuhkajunassa? Uusi kuulutus tulee tiukempaan sävyyn. ”Poistukaa välittömästi polkupyörien kanssa junasta. Ruuhkajunissa ei saa kuljettaa pyöriä”. Mitä ihmettä? Onko pohjoiseen menevä paikallisjuna ruuhkajuna, jos junavaunussa istuu maksimissaan seitsemän henkilöä? Jo on aikoihin eletty. 

Kuulen, kuinka polkupyörämies peräytyy pyöränsä kanssa junasta. Samoin lähtee toisen polkupyörän omistaja. Kuinka tällaista voi tapahtua? Samassa loossissa istuva neitonen sanoo, että onpa kummallista. Vastaan hänelle, että pikkusieluista. Ihan voisi kuuluttaja, joka lienee veturinkuljettaja tai lipunmyyjä, käyttää tervettä järkeä ja omaa harkintakykyä tällaisessa tapauksessa. Pahoitan mieleni polkupyörämiehen ja sen toisen polkupyörän omistajan vuoksi. Epäilen, ettei muualla maailmassa tällaista voisi tapahtua. Junassa ei ole hauska matkustaa, vaan junassa on komentoa toteltava.


PS. Muurahainenkin on löytänyt voikukkansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti