10.11.2018

Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi


Viimeisestä lukupiirikirjapostauksesta on aikaa. Kävi nimittäin niin, etten saanut lainattua kirjastosta kirjaa. Oli vain yksi kirja kirjaston valikoimissa ja sekin lainassa. Kuvittelin saavani kirjan syyskuun lopussa, mutta en saanutkaan. Jostain syystä joku oli saanut napattua kirjan ennen minua. Itselleni tuli noutoviesti kirjastosta lukupiiripäivänä. Kaiken kukkuraksi unohdin hakea kirjan, joten taitaa olla kirjaston tilillä sakkomaksukin maksettavana. Huoh! Onneksi uusimman lukupiirikirjan olin saanut valita minä itse, joten kirja löytyi hyllystäni. Ei tullut mitään episodeja kirjan suhteen. Niin, ja kirjahan on Mamen Sánchezin On ilo juoda teetä kanssasi (Bazar, 2015). Kirjan sain joskus kälyltäni, joka haluaa laittaa hyvän kiertämään. Itse teen samoin kirjan suhteen.

Madridissa sijaitsee Librarte-lehden toimitus, joka on englantilaisen mahtisuvun häpeäpilkku. Lehti on nimittäin kannattamaton. Siksipä suvun komea poikamies Atticus Craftsman lähetetään Espanjaan hoitelemaan toimituksen lakkauttaminen. Toimituksessa työskentelee viisi yhteen hiileen puhaltavaa naista: Berta, Soleá, Maria, Asunción ja Gabriela. Naiset eivät lakkautukseen suostu, vaan saavat uskomattoman idean, jolla voivat pelastaa työpaikkansa. Alkaa tapahtua ja samassa tohinassa Atticus häviää.

Ihan ensimmäinen ajatukseni kirjasta oli, että onpas runsas ja pursuava kirja, mutta mitä kirjasta sanottiin lukupiirissä? Kirja on viihdyttävä ja helppolukuinen. Sisältää hirtehistä huumoria miehen ja naisen välisistä eroista ja käänteitä riittää joka lähtöön. Jotain kuitenkin tuntui puuttuvan, ja monet jutut olivat melkoisen yliampuvia. Erään lukupiiriläisen mielestä kirjaa voisi verrata tv-sarjaan, jossa kädet viuhtovat ja pajatus kuuluu. Kirjassa on hyvin kuvattu myös espanjalaisen temperamentti ja eloisuus sekä englantilaisen hillitty käytös. Jos nyt vain nautittaisiin kupit teetä ja rauhoituttaisiin.

Kirjan henkilögalleria on melkoinen. Pitää silti sanoa, että hyvin henkilöiden erilaiset piirteet tulivat esiin. Lukupiiriläiset pitivät Bertaa kirjan päähenkilönä. Isoäiti Remedios sen sijaan vakuutti lukupiiriläiset viehättävyydellään ja viisaudellaan. Atticusin äiti puolestaan oli kaikkien kauhu. Juuri sellainen nainen, jonka seurassa ei voi olla luontevasti.

Kirjassa riittää hauskoja juonenkäänteitä yllin kyllin tai sen verran vedän takaisin, ettei parisuhdeväkivalta ole ikinä hauskaa. Sekin oli kuitenkin saatu mahdutettua kirjaan ehkä ajatuksia herättäväksi asiaksi. Toisaalta kirjassa käsitellään myös lapsettomuutta ja sinkkuutta. Kirjan yhtensä sanomana on ilman muuta myös se, kuinka viisaus asuu vanhoissa naisissa, ja kuinka vanhempia ihmisiä kunnioitetaan. Lukupiirissä tulikin keskustelua siitä, oliko tarpeellista survoa nämä kaikki asiat yksien ja samojen kansien väliin. Toisaalta, miksipäs ei, koska kirja oli sen verran nopeasti ja helposti luettava.

Kirjan espanjankielinen alkuteos La felicidad es un té contigo on ilmestynyt vuonna 2013. Kirjan on suomentanut Satu Ekman. Kirjan kauniit kannet ovat Eevaliina Rusasen käsialaa.

Mamen Sánchezin On ilo juoda teetä kanssasi -kirja kannattaa lukea vaikkapa välipalakirjana raskaampien teosten välillä.

Lukupiiri antoi kirjalle tähtiä 3+ (asteikko 1-5).
4 kommenttia:

 1. Pitäisiköhän lähteä tutkimaan uuden paikkakunnan kirjastoa? Haluaisin jotain kevyttä luettavaa junamatkoille ja tämä kuulostaisi siltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kannattaa mennä. Tämä on juuri sopiva matkakirja. Itse luin kirjan työmatkoilla ja Mannia ulkoiluttaessa. :)

   Poista
  2. Haettu kirjastosta ja ensimmäinen luku luettu 😁

   Poista
  3. Jes! Toivottavasti nautit lukemastasi. On sopivan kevyt matkaluettava. :)

   Poista