7.2.2021

Pirjo Toivanen: Siskoni Italiassa

 

Vaikka pidän helmikuun aurinkoisista pakkaspäivistä, täytyy myöntää, että Pirjo Toivasen Siskoni Italiassa (Stresa, 2020) kirjan kansikuva lämmitti mieltäni. Kaunis vihreä puutarha ja kauempana häämöttävä järvi. Tällaisen kansikuvan antama mielikuva tuo niin hyvän fiiliksen, ettei kirjaa voi ohittaa. 

Mirja on matkustanut 17-vuotiaan poikansa Markon kanssa Italiaan. Mirjan sisko Terhi ja hänen miehensä Roberto ovat ostaneet Stresasta satoja vuosia vanhan huvilan, jota ympäröi iso puutarha. Puutarha kaipaa kohennusta, joten Terhi on ottanut työharjoitteluun Englannista joukon nuoria puutarha-alan opiskelijoita kunnostamaan puutarhaa. Samalla Marko saa petrata kielitaitoaan, koska hän työskentelee nuorten kanssa. Ei Mirjakaan laakereilla lepää, vaan hänellekin riittää tehtävää puutarhassa sekä Sofian, Terhin ja Roberton, lapsen hoitamisessa. 

Mirjan kesälomaa tai pitäisikö sanoa työleiriä varjostaa kuitenkin muutama murhe. Hän ei tiedä, jatkuuko hänellä työt Helsingin Kaupunginteatterissa lomien jälkeen vai jääkö hän tyhjän päälle. Myös Juha, Mirjan avomies, aiheuttaa harmaita hiuksia. Juha on avaamassa Tallinnaan hammaslääkäriklinikkaa. Kaikki aika tuntuu menevän Helsingin ja Tallinnan välillä seilaamiseen ja muutenkin Juhassa on jotain outoa. Juhannukseksi Juha on kuitenkin tulossa Italiaan, mikä tuntuu kutkuttavalta vatsanpohjassa. Mutta ei murheet siihen jää. Huolta aiheuttaa myös Mirjan biologinen isä, Hannu, joka asuu Espanjassa. Hannu turvautuu aivan liian usein alkoholiin. Huvilalla työskentelevät nuoret tuovat kesään niin ikään lisämurheita. 

Siskoni Italiassa antaa sellaisen kuvan, että Italiassa ulkomaalaisiin suhtaudutaan huonosti. Vaikka Terhin mies on italialainen, ei huvilan muut asukkaat ole jääneet huomaamatta naapureilta ja muilta paikkakuntalaisilta. Naapuri valittaa joka asiasta ja poliisi tai joku muu lainvalvoja käy vähän väliä paikan päällä. Ihan vain tarkastaakseen, pitävätkö ilmiannot paikkansa tai noudatetaanko kaikkia lakipykäliä, kun huvilan vierasmajaa rakennetaan tai puutarhaa kunnostetaan. Ulkomaalaiset tuntuvat todellakin tuovan ongelmia. Tämä oli yllättävää, mutta jollain tavoin koomista. Ei me suomalaiset niin kummallisia ollakaan. Aika usein täälläkin suupielet kääntyvät alaspäin ja supattelu alkaa, jos ulkomaalaiset muuttavat naapuritontille. En tiedä, kuinka Italiassa, mutta täällä ei vain saisi tuoda ilmi negatiivisia ajatuksia ulkomaalaisista, vaan pitäisi olla suopea ja toivottaa kaikki tervetulleiksi. 

Kirjan tarinassa kuvataan alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden aiheuttamia ongelmia, joita todellakin tuntuu riittävän. Mirjan isä ei usko sairaalahenkilökunnan kehotuksia olla juomatta. Hän vain yhden lasillisen juo ruoan kanssa. Kas kummaa. Yhtäkkiä tilanne on taas riistäytynyt käsistä. Lääkkeiden väärinkäyttöön ajaudutaan ehkä enemmän salakavalasti. Ollaan hoitavinaan särkyjä ja erilaisia mielenterveydellisiä ongelmia. Ennen kuin huomataankaan, on ongelmaa enemmän kuin tarpeeksi. Huumepommi kytee nuorten suosimissa menomestoissa, eikä se jää tässäkään kirjassa huomaamatta. Osa nuorista suhtautuu huumeisiin hyvin vapaasti. Eihän se mitään tee, jos hieman pössyttelee, mutta mitä sitten, jos viranomaiset puuttuvat asiaan? 

Koko korona-aikana en ole tuntenut minkäänlaista kaipuuta matkusteluun. Kirjan luettuani tuli kyllä sellainen tunne, että olisi ihana matkustaa Etelä-Eurooppaan. Jonnekin lämpimään ja idylliseen paikkaan, jossa kaikilla aisteilla voisi nauttia luonnon kauneudesta, kulttuurista, ihmisten erilaisuudesta, hyvästä ruoasta ja miksei juomastakin. Pirjo Toivanen on kuvannut hienolla tavalla italialaista miljöötä. Terhin ja Roberton huvilan kaltaisessa paikassa olisi mahtava päästä nauttimaan lomastaan.

Siskoni Italiassa on jatkoa Pirjo Toivasen esikoisromaanille Pyhä paha perhe. Kirjan voi toki lukea irrallisenakin teoksena, mutta ensimmäisen teoksen lukemalla saa kirjasta paremman otteen. Sarjalle on tulossa myös jatkoa. Seuraavassa kirjassa Mirja on viisikymppinen. Sitä odotellessa. Tällaisia kirjoja on mukava lukea, jossa päästään seuraamaan jonkin henkilön elämää ja elämän käännekohtia. 

Kirjan kauniiden kansien takana on Amelia Nyman. Perfecto! 

Pirjo Toivasen Siskoni Italiassa kannattaa ottaa lukulistalle, jos nauttii siitä, että pääsee kurkistamaan tavallisen suomalaisen naisen elämään. Toivasen selkeä ulosanti tuo lisäplussia kirjan viihdyttävyydelle.



Lämmin kiitos kustantajalle mukavasta kirjasta.



 

6 kommenttia:

  1. Italia ja kannen kesäinen tunnelma kyllä kiehtovat. Kiinnostava kirja. Pyhä paha perhekin on minulla kyllä lukematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin suositus molemmille kirjoille. Tuo kirjan kansi on kyllä upea. Jotenkin on tunne, että kesä saisi tulla ja nopeasti.

      Poista
  2. Pyhä paha perhe upposi minuun, tämä ei ihastuttanut aivan samalla tavalla. Aivan viime päivinä on iskenut kova halu / kaipuu / hinku päästä jonnekin matkalle, Italiaan, Espanjaan, minne vaan. Melkein kärsin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korona-aikaa on taidettu elää nyt niin pitkään, että ihmisten mieli alkaa haluta erilaisiin ympäristöihin. Talven paine siirtää tietysti ajatuksia myös etelän lämpöön. Täytyy vain ajatella, että kohta tulee kevät. :)

      Poista
  3. Kiitos vinkistä ja mukavaa helmikuun viimeistä viikkoa☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja kannattaa ehdottomasti lukea. :)

      Ihanaa kevään alkua sinulle!

      Poista