18.11.2017

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan Suomi

Kyllä minua lykästi, kun Helsingin Kirjamessuilla kohtasin Tuomas Kyrön kolmeen otteeseen. Bonnierin bloggaaja-aamiaisella Tuomas Kyrö oli yksi kirjailijavieraista. Tilaisuudessa Kyrö kertoi elokuussa ilmestyneestä kirjastaan Mielensäpahoittajan Suomi (WSOY, 2017). Sain kirjan kotiin viemisiksi, joten kaunis kiitos kustantajalle.

Mielensäpahoittaja on noin 80-vuotias ukko, jolla on omat ja vankat mielipiteensä asiasta kuin asiasta. Miehen pojantytär on tullut isoisänsä luokse lukemaan ylioppilaskirjoituksiin. Mielensäpahoittaja alkaa kertoa tytölle Suomen tarinaa itsenäistymisestä lähtien vuosi vuodelta. Jokaiselle vuodelle on oma tarinansa joko Suomen – tai maailmanhistorian kannalta avattuna tai ihan vain pelkästään Mielensäpahoittajan oman elämän virstanpylväiden kautta katsottuna. Mielensäpahoittaja avaa sadan vuoden mittaisen tarinansa hyvin omapäiseen tyyliin. Hän tietää, kuinka asiat olisi pitänyt hoitaa tai kuinka niiden olisi pitänyt olla. Tytössä on selvästi isoisänsä piirteitä. Myös hänellä on omat mielipiteensä, jotka laittavat välillä jopa Mielensäpahoittajan miettimään omia ajatuksiaan.

Pidän siitä, millaiseksi Kyrö on luonut Mielensäpahoittajan. Mieheksi, joka ei muita kumartele, vaan kertoo rohkeasti oman mielipiteensä. Ei hyssyttele, eikä myötäile. Mielensäpahoittaja on rohkea. Mies, joka pysyy sanojensa takana. Kirjassa päästään myös hieman syvemmälle Mielensäpahoittajan ajatuksiin. Mielensäpahoittaja pahoittelee sitä, kuinka hänen suhteensa poikiinsa on jäänyt heikoille kantimille. Toisen pojan tyttäreen hän tuntuu tutustuvan paremmin kuin kumpaankaan poikaansa.

Mielensäpahoittaja on tämän aikakauden tuote. En tiedä, ovatko ihmiset vielä kyllästyneet Mielensäpahoittajaan. Itse en ole. Mielensäpahoittaja jaksaa naurattaa omalla vinksahtaneella tavallaan. Kyrön teksti on toteavaa ja terävää samanaikaisesti. Mielensäpahoittajan Suomi on myös yhdenlainen historiateos. Kirjasta löytyy aikakausille tärkeitä tapahtumia humoristisesti kirjoitettuna. Jos historia ei suuremmin kiinnosta, voisi tämän kirjan avulla kuitenkin jotain oppia.

Kirjamessujen bloggaajatilaisuudessa Tuomas Kyrö kertoi varastaneensa idean kirjaansa Günter Grassin kirjasta Minun vuosisatani. Kyrö kertoi myös, että Mielensäpahoittaja ymmärtää, että Suomen juhlavuotta juhlitaan, vaikka juhlimisessa keskitytäänkin vain sotavuosiin. Suomen historiassa on kuitenkin tapahtunut paljon muutakin merkittävää. Helsingin Kirjamessuilla presidentti Tarja Halonen haastatteli Tuomas Kyröä Aleksis Kivi lavalla. Haastattelua oli hauska kuunnella, mutta vielä nautinnollisemmaksi sen teki, kun luki kirjasta Mielensäpahoittajan ajatuksia naispresidentistä. 

Kirjaa voin suositella kaikille hieman vinksahtaneesta huumorista pitäville. Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan Suomi sopii mainiosti myös joulupukinkonttiin, ellei kirja jo aiemmin päätynyt esimerkiksi isänpäivälahjaksi.



2 kommenttia:

  1. Kirjoitinkin taannoin mietteitäni Kyrön kirjasarjasta oman blogin puolelle. Mielensäpahoittaja on aivan mielettömän symppis tapaus ja Kyrön huumori uppoaa minuun todela hyvin. Mutta. Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -kirjan jälkeen twkstissä on minusta ollut aika paljon höttöä ja vähän uusia ideoita. Tuntuu, että lukija etääntyy koko ajan vanhasta ukosta, häneen ei saa millään otetta. Ja nämä sata tarinaa tuntuivat varsinkin väkisin Suomi 100 -muottiin ahdetuilta, yksi tarinahan oli kopioitu lähes sanasta sanaan Hiihtokirjasta.

    Vaikka tässä ehdin jo mieleni pahoittaa, niin olihan tämä kirja kuitenkin viihdyttävä. Mutta silti. Tarina käärittiin jo niin nättii pakettiin kolmannen kirjan jälkeen, että kaikki muut tuntuu turhalta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse mietin, kauanko Mielensäpahoittajaa jaksetaan lukea, koska olin hyvin hämmästynyt kuullessani Kirjamessuilla, että messupäivien aikana oli ilmestynyt Mielensäpahoittajan olympiamatka. Mitä ihmettä? Ymmärrän, että silloin tahkotaan, kun aika on sille kypsä, mutta tämä tuntui jo hieman liioittelulta. Ei sen puoleen, kyllä tuo uutuuskin kiinnostaa.

      Poista