24.11.2020

Kaspar Colling Nielsen: Tanskan sisällissota 2018-24

 

Miltä kuulostaisi ikuinen elämä? Nuoruuden eliksiiri, jolla voisit jatkaa maallista taivallustasi eteenpäin ja eteenpäin. Itsestäni tämä kuulostaisi aika kauhealta, mutta niin se vain on, että Kaspar Colling Nielsen on kirjoittanut aiheesta kirjan Tanskan sisällissota 2018-24 (Aula, 2019). Nimestä voi tietysti arvata, että kirjan tarina on täysin fiktiivinen, vaikka se sivaltaakin nykymaailman menoa rajulla tavalla. 

Tanskalainen 475-vuotias mies kertoo 350-vuotiaalle Geoff-koiralleen elämästään tai siitä ajasta, jolloin koiraa ei vielä ollut ja Tanskaa koetteli raaka sisällissota. Mies ja koira ovat molemmat saaneet kantasoluterapian avulla itselleen ikuisen nuoruuden tai ainakin ikuisen elämän, koska henkilö voi itse päättää, minkä ikäinen hän tahtoo milloinkin olla. Jaksaako sitä esimerkiksi nuoruuden iloja vuosisadasta toiseen, kun hieman vanhempanakin voi harrastaa siveetöntä elämää ja huikeita orgioita. Kaikki on vain rahasta kiinni. 

Mutta siis Tanskassako sisällissota? Kyllä vain. Onhan se uskottava, kun sen kirjasta lukee, vaikka tietenkään tarina ei voi olla totta, koska nyt eletään vasta vuotta 2020. Miehen muistellessa menneitä vuosia, käy hän samalla läpi rakkauttaan Leonoraan. Naiseen, jonka kanssa mies uskoi tulevaan, mutta sisällissota erotti heidät. Päällisin puolin Tanskan sisällissodassa oli kyse luokkaeroista. Rikkaat vastaan köyhät. Se ikiaikainen ongelma, josta ei varmasti ikinä päästä yli. Aina jossain päin maailmaa ollaan valmiita taistelemaan tasa-arvoisemman elämän puolesta. Sinänsähän tämä ei ole hullumpi ajatus, mutta totuus on kuitenkin se, että aina on ollut köyhiä ja rikkaita, eikä se siitä miksikään muutu. Päinvastoin. Mielestäni nykyään luokkaerot ovat räikeämpiä kuin aikaisemmin. 

Kun mies muistelee mennyttä elämäänsä, hän heittelee ilmaan eriskummallisia tarinoita ihmisistä, paikoista ja tapahtumista, joihin hän on elämänsä aikana törmännyt. Tällaiset tarinat tuovat miehen tarinaan eloa ja iloa, vaikka välillä tarinat ovat hyvinkin traagisia. Näitä tarinoita voisi pitää miehen elämän suolana. Ilman niitä hänen elämänsä olisi ollut paljon yksioikoisempaa. 


Olin täysin välinpitämätön. Me kaikki olimme välinpitämättömiä. Millään ei ollut enää merkitystä. Muistelin elämääni. Hymähtelin ivallisesti nuoruuteni ahdistukselle. Kun sitä ajattelee jälkeenpäin, se oli niin banaalia, ja loputtoman samantekevää, heitinkö henkeni täällä vai jossain muualla. Oikeastaan olisi ollut parempi, jos olisin pudonnut varresta silloin. (sivu 190)

 

Päällimmäinen ajatus, joka minuun iski kirjan luettuani, muuttuuko ihminen koskaan. Onko kyse aina ja vain rahasta ja taloudellisesta hyvinvoinnista? Jos Kaspar Colling Nielsen on kirjoittanut kirjan, jossa eletään kaukana tulevaisuudessa, mutta kirjan tapahtumat ovat nykyisestä ajastamme, on pakko spekuloida, onko Eurooppa murenemassa käsiin. Mitä tapahtuu, kun Brexit astuu voimaan vuodenvaihteessa? Onko tämä alkusysäys jollekin suuremmalle vai pitäväkö jäljelle jäävät EU-maat kynsin ja nahoin yhteisestä unionista kiinni? Syöksyykö Iso-Britannia valtavaan rotkoon vai tehtiinkö siellä järkiratkaisu? 

Kaspar Colling Nielsen oli vuoden 2019 Helsingin kirjamessuilla bloggaajatilaisuudessa kertomassa kirjastaan. Sain kirjasta sellaisen kuvan, että kirjaa lukiessa saisi nauraa paljon, mutta toisaalta myös sellaisen kuvan, että kirja on vakava muistutus hyvinvointivaltion kepeistä rakenteista. Lukiessani kirjaa minua ahdisti melkoisen paljon. Toki kirjassa oli meheviä ja maukkaita tarinoita, jotka naurattivat kaikella absurdiudellaan, mutta päällisin puolin minua hirvitti. Tässä voi olla tietysti sellainenkin juttu, että tanskalaiset ymmärtävät erilaista huumoria kuin suomalaiset. Ehkä he osaavat kepeämmin suhtautua kirjailijan kuvaamiin tapahtumiin. 

Kirjan tanskankielinen alkuteos Den Danske Borgerkrig 2018-24 on ilmestynyt vuonna 2013. Kirjan on suomentanut Katriina Huttunen. 

Kaspar Colling Nielsenin Tanskan sisällissota 2018-24 on kirja kaikille satiirista pitäville mietiskelijöille. Mustaa huumoria löytyy myös.



Kiitos kustantajalle kirjasta, joka herätti paljon ajatuksia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti