23.2.2017

Jukka Vieno: Ruttopuiston rakastavaiset

Tammikuussa Bloggariklubi vietti kustantamoklubi-iltaa, jossa itse odotin eniten Jukka Vienon haastattelua. Ai miksikö? Siksi, että Reader, why did I marry him? -blogin Omppu Martinin julkaisema runohaaste on saanut minut innostumaan runoista ja Jukka Vienolta on ilmestynyt uusi runokirja Ruttopuiston rakastavaiset (WSOY, 2017). Kustantamoklubilla saimme haastateltujen kirjailijoiden uutuuskirjat mukaamme, joten kiitos tästä ihanasta runokirjasta lähtee kustantajalle.

Ruttopuiston rakastavaiset sisältää runoja rakkaudesta ja kuolemasta, eläinkunnan ja kasvien ihmeellisestä maailmasta, kaupungista ja maaseudusta, planeetoista ja avaruudesta sekä yhteiskunnallisesta menosta. Kirja on oikea kunnon mahtiteos. Runoissa kaivataan, rakastetaan, haaveillaan, istutaan laiturin nokassa ja luetaan, nähdään unia, pohditaan. Lista on loputon ja niin on runojen määräkin. Jos oikein laskin, niin 165 runoa ja sivuja lähemmäs 250.

Se, mistä pidin Vienon runoissa, on rujo kauneus. Runot alkavat usein todella kauniilla sanoilla, jatkuen yhtäkkisesti jollakin yllättävällä. Runon lopussa kuitenkin ikään kuin palataan alkuun, mutta hieman haikeammin tai kenties ihmettelevin sanoin tai joskus jopa karkeasti todeten, kuinka asian laita on. Vienon runoissa on usein myös piilotettua huumoria, joka nostattaa suupielet ylöspäin. Pidän tällaisesta älyllisestä sanoilla leikkimisestä.

Pidin myös Vienon tavasta kuvata luonnon ihmeitä. Kuvaukset ovat niin hienoja, että näkymät voi nähdä omin silmin. Yksi kokonainen luku on omistettu lumiaiheisille runoille. Näiden lyhyiden runojen joukossa on myös yksi hyvin yllättävä lumiaiheinen runo. En kuitenkaan kerro enempää, jos joku vaikka haluaa itse keksiä, mistä runosta on kyse. Rakkausrunoissa kaivataan ajasta iäisyyteen siirtynyttä rakasta. Nähdään näkyjä ja jopa tunnetaan rakastetun läheisyys. Välillä minulle iski päälle surumielisyys lukiessani näitä säkeitä. Kauniita runoja, mutta haikeita.

Osa kirjan runoista on usean sivun mittaisia runoja. Voisi jopa puhua pienistä kertomuksista. Runot ovat kuitenkin helposti lähestyttäviä ja niistä löytyy monia tasoja. Mielestäni Vienon runoja on myös luettava ajan kanssa ja hitaasti. Itse saatoin käyttää esimerkiksi Omppu Martinin ohjetta lukea yksi runo aamulla. Tällä tavoin saatoin makustella runoa mielessäni työpäivän ajan, jonka jälkeen olikin hyvä lukea seuraava runo.

Jukka Vieno kertoi kustantamoklubilla, kuinka runo tulee hänelle näkynä tai tunteena. Runot eivät ole valmistuneet kertakirjoittamalla, vaan niitä on pitänyt hioa useaan otteeseen. Kirjan runoajatelmia hänellä on ollut olemassa jo vuosilta 2009-2010 lähtien. Runot on kirjoitettu suurella sydämellä, eivätkä isotkaan teemat ole olleet Vienon ulottumattomissa. Lari Mäkelä, joka haastatteli Vienoa kustantamoklubilla, sanoi, että Vieno olisi Helsinki-runoilija. Helsinki -kuvaukset ovat kyllä osuvia ja hienoja, mutta kirjassa on todella paljon muutakin. Helsinki-runoissa ei ole käytetty Helsingin slangia, koska Vieno tuntee slangin itselleen vieraaksi tavaksi kirjoittaa, eikä hän ole syntyperäinen helsinkiläinenkään.

Jukka Vienon Ruttopuiston rakastavaiset on Stockan kulman (WSOY, 2010) sisarteos ja runotrilogian toinen teos. Siis tätä on tulossa hamassa tulevaisuudessa lisää. Minä tykkään tästä ja pakkohan tuo trilogian ensimmäinenkin teos on lukea. Ja jos runot vähänkään kiinnostaa, niin tähän kirjaan kannattaa tarttua. Hienoa nykyrunoutta Suomesta.

Ikävystymisen autuudesta

Vetelehtimisen taito iän mukana
kehittyy huomaamatta ja vähitellen
jalostuu siten että lopulta voit
mitenkään erityisesti yrittämättä,
mikäli haluat, nauttia
ikävystymisen autuudesta

Lainattu Jukka Vienon runoteoksesta Ruttopuiston rakastavaiset.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti