14.12.2016

Tietokoneen käytön alkeet – Tietokoneopas kaikenikäisille

Onko teillä ikinä tunnetta, että tietokoneella on jotain teitä vastaan? Luultavasti aika tuttu tunne monelle. Itse olen ollut yleensä mielestäni suhteellisen hyvissä väleissä tietokoneiden kanssa, mutta on päiviä, jolloin mikään ei ota sujuakseen. Olinkin iloinen, kun minulta kysyttiin halukkuutta osallistua blogiyhteistyöhön Klingelin kanssa, joka on julkaissut netissä ilmaisen e-kirjan Tietokoneen käytön alkeet – Tietokoneopas kaikenikäisille. Kirjan on kirjoittanut Cordei Clottey, joka toimii muun muassa Microsoft Office -asiantuntijana.


Tietokoneen käytön alkeet on hyvä perusteos aloittelijoille ja miksei myös hieman kokeneemmille konkareille. Kirjan rakenne on selkeä ja järkevästi etenevä. E-kirja esittelee aivan aluksi, mikä on tietokone ja siihen liittyvät laitteistot. Tästä on helppo siirtyä tietokoneen sisuksiin ja kirja kertookin yksinkertaisesti, mutta selkeästi, mitä tarkoittavat esimerkiksi suoritin ja työmuisti. Pieniä asioita, joista moni on kuullut puhuttavan, mutta ei itseasiassa tiedä, mitä käsitteet tarkoittavat. Itseäni ainakin helpottaa, kun tietää, mitä joillakin sanoilla tarkoitetaan tietokonemaailmassa.

Kuva: Pixabay

Kun konetta ja sen sisustaa on esitelty, on seuraavaksi luonnollinen siirtymä siihen, kuinka tietokone käynnistetään ja Windowsiin kirjaudutaan. Nyt joku ajattelee, ettei tuollaisia tarvitse kirjoittaa. Kyllä tarvitsee. Minulla ainakin on tuttavapiirissäni ihmisiä, joille tietokone on täysin vieras maailma. Lukemani e-kirja kertoo tämänkin asian perusteellisesti ja kertoo jopa sen, mikä on Enter-nappula. Tämäkään ei kaikille ole aivan selvä juttu. Pidin myös siitä, että kirjan esimerkit on otettu sekä Windows 7:stä että Windows 10:stä. Itse tajusin vasta siinä vaiheessa, kun ostin uuden tietokoneen alkuvuodesta, kuinka erilainen ja ehkä hieman hankalakin Windows 10 on, kun oli tottunut aiemmin työskentelemään Windows 7 -maailmassa.


Oppaassa kerrotaan myös esimerkiksi hiiren käytöstä. En edes kehtaa kertoa, kuinka monta vuotta minulla meni ennen kuin ymmärsin, että hiiren kakkospainikkeella on oikeasti jotain virkaa. Nykyisin käytän mielestäni hyvinkin suvereenisti molempia hiiripainikkeita. Oppia ikä kaikki. Myös näppäimistön eri painikkeiden toimintoja on kuvattu e-kirjassa. Entä kuka tunnustaa osaavansa kaikki Ctrl + kirjain -yhdistelmät tai muut näppäinyhdistelmät? En minä ainakaan. Kopioi ja liitä lienevät minulle tutuimmat sekä Ctrl + Alt + Delete. Tietokoneen käytön alkeissa on näistä yhdistelmistä mukava listaus vaikka tulostettavaksi ja seinälle laitettavaksi. Suosittelen tutkimaan, jos kiinnostuit asiasta.

Kuvakaappaus Wordistä

E-kirjassa opetetaan myös perusasioita ohjelmien käytöstä sekä neuvotaan vielä hieman tarkemmin sähköpostiohjelmien käyttöä. Hyviä tietoja sellaiselle, jolle tietokoneet ovat vieras maailma. E-kirja avaa myös muutamalla sanalla sosiaalisen media kasvoja. Mitä ne kaikki Twitterit, Facebookit ja Pinterestit ovatkaan? Voin uskoa, että tuottaa tuskaa, jos kaikki puhuvat jostain Twitteristä, eikä sinulla ole käsitystäkään koko asiasta.

Onkohan tällä herralla ongelmia tietokoneen käytön kanssa?

Entä mikä tietokoneissa pelottaa? Voisin kuvitella, että aika moni vastaa, että virukset ja pelko siitä, uskaltaako netissä tehdä ostoksia. Tietokoneen käytön alkeet opastavat myös näissä asioissa. E-kirjassa kerrotaan internetin käyttötuvallisuudesta ja siitä, mitä ovat virukset, madot ja troijalaiset ja kuinka niitä vastaan voi suojautua. Opastetaan salasanojen valinnoissa ja niiden vaihtamisessa. Lisäksi ohjeita nettipankkien saloihin sekä viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä ohjeita turvalliseen verkko-ostamiseen.

Kuvakaappaus Klingel.fi

Kiinnostuitko kirjasta? Olen sitä mieltä, että kannattaa ehdottomasti tarttua tilaisuuteen ja ladata Klingelin sivuilta Clotteyn ilmainen e-kirja Tietokoneen käytön alkeet –Tietokoneopas kaikenikäisille, jos hiemankin epäilyttää, että jotkin tietokoneen käytön perusasiat tarvitsivat kertausta. Itse ainakin ajattelin tulostaa näppäinyhdistelmät työpisteeni muistitaululle. Tai vaihtoehtoisesti tulostan ne ja piilotan ne näppäimistön alle ja briljeeraan tiedoillani aina sopivan tilaisuuden tullen. 

Postaus tehty blogiyhteistyönä Klingelin kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti