27.4.2016

Tony Johansson: Kolmas matkustaja

Like Armyn Facebook -sivuilla oli helmikuussa kilpailu, jossa arvottiin jollekin lukupiirille Tony Johanssonin Kolmas matkustaja (Like, 2016) kirjan ennakkokappaleet. Kilpailuunhan piti osallistua ja hieman usuttaa muitakin lukupiiriläisiä osallistumaan. Ja kuinkas siinä sitten kävikään? Tattaraa ja rumpujen pärinää! Meidän lukupiiri voitti kilpailun. Kaikille kahdeksalle lukupiiriläiselle lähetettiin kirjat luettavaksi. Nyt on raati vihdoin istunut alas ja käynyt kirjan tarinaa läpi. Kirkes-kirjastoissa kaikki kirjat näyttävät olevan lainassa tällä hetkellä, joten mielenkiintoa herättävä kirja on kyseessä.

Landskronan kadulta löytyy syyskuussa 2001 paikallisen äärioikeistolaisen ruumis yliajettuna. Yliajaja on paennut paikalta, eikä paikallinen poliisi saa teosta minkäänlaisia vihjeitä. Yleisön ja lehdistön mielenkiinto on kohdistunut syyskuun 11. päivän tapahtumiin, joten tapahtuma hautautuu vähitellen muiden asioiden alle. Joulukuussa toimittaja Erik Larsson löytää roskapostien joukosta viestin, joka johdattaa miehen laittoman maahanmuuttajan Abdel Ibrahimin puheille. Maahanmuuttaja on nähnyt syyskuussa tapahtuneen yliajon, mutta haluaa pysyä nimettömänä ja kasvottomana, koska on saanut karkotuspäätöksen. Todistajan nimi tulee kuitenkin julki, ja pian Erik Larsson sekä toimittajaharjoittelija Karin huomaavat joutuneensa kasvokkain poliisin ja sotilastiedustelun kanssa. Tapahtumasarja saa uuden dramaattisen käänteen, joka yltää kymmenen vuoden päähän.

Tony Johanssonin Kolmannen matkustajan juoni on koukuttava, kiinnostava ja taitavasti punottu. Lukijalle on yllätyksiä tiedossa kirjan loppusivuille asti. Yksi syy siihen, miksi kirja on koukuttava, on se, että lähes kaikki kirjan henkilöt valehtelevat tavalla tai toisella, paitsi niin sanotut hyvät ihmiset. Kolmannen matkustajan yksi suuri ongelma lienee siinä, että tarina hyppii ikävästi vuodesta toiseen. Lukupiiriläisten mielestä tällainen katkaisee lukijan ajatuksen sekä tekee lukemisesta vaikeaa. Lukupiirissä keskusteltiin myös siitä, jotta kirja avautuisi lukijalle paremmin, pitäisi lukijan tietää enemmän Ruotsin yhteiskunnasta, politiikasta ja poliitikoista. Nyt lukijalle tuli välillä tunne, ettei aivan sisäistänyt kaikkea vai onko lukupiiriläisten yleissivistyksessä aukkoja? Henkilöhahmoja kirjassa oli myös hieman liikaa. Kirjan kannessa oli vertaus Henning Mankelliin, mutta tätä lukupiiri ei allekirjoita. Henning Mankell kilpailee aivan omassa sarjassaan.

Tony Johansson kertoo kirjailijan terveisissä, että Kolmas matkustaja on trilogian ensimmäinen osa. Toisen osan on tarkoitus ilmestyä Ruotsissa tämän vuoden aikana. Osa lukupiiriläisistä oli sitä mieltä, että voisivat tarttua trilogian muihinkin osiin. Eräs lukupiiriläinen ei pitänyt ajatuksesta, että kirjassa esiintynyt tyttö, Sara, asetettiin tavallaan lukijalle syötiksi, jotta lukija tarttuisi trilogian seuraavaankin osaan.

Kolmas matkustaja käsittelee vaikeita asioita. Kirjan kansien väliin on saatu mahdutettua monta eri aihetta, mutta pakolaisuus ja terrorismi ovat kirjan päällimmäiset teemat. Erittäin ajankohtaisia aiheita molemmat. Siinä mielessä Johansson on osunut kirjallaan oikeaan aikaan, että näistä aiheista keskustellaan nyt paljon ja laajalti.

Tony Johanssonin Kolmatta matkustajaa voin suositella dekkareiden ystäville sekä henkilöille, jotka tykkäävät lukea ajankohtaisista asioista. 

Lukupiiri antoi kirjalle tähtiä 3- (asteikko 1-5).



2 kommenttia:

  1. - Mikä on paras lukemasi kirja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella vaikea kysymys, koska olen lukenut paljon todella hyviä kirjoja. Vastaan kuitenkin sen, mikä tuli ensimmäisenä mieleen. John Irving: Oman elämänsä sankari. Mahtava kirja, johon palaan aina uudestaan ja uudestaan.

      Poista