Tuulikummun keittiössä –blogissa oli arvonta, jossa
arvottiin blogin pitäjän Kaisa Sillanpään omia, uunituoreita kirjoja Reseptikuningatar - Tähteistä tähdiksi (Readme.fi, 2015). Onnetar oli suosiollinen ja
minä voitin keittokirjan omakseni. Olin todella tyytyväinen voitostani, koska
rakastan keittokirjoja. Lisäksi Kaisa Sillanpään blogi on niin loistava ja
innostava, jotta tartuin kirjaan enemmän kuin mielelläni heti, kun sen postista
kotiutin. Paikallisiin kirjastoihin kirjaa on jo hankittu, ja ei ehkä yllätä,
että kaikki kirjat ovat jo lainassa.
Tähteistä tähdiksi
kirjaan Kaisa Sillanpää on kehitellyt edellisen ruoan tähteistä uusia
makuelämyksiä. Ja millaisia makuelämyksiä kirjasta löytyykään? Kirjan
resepteistä voi kehitellä kokonaisia menuita. Alkuruoista lämpimien ruokien
kautta jälkiruokiin sekä paljon muuta. Kirja on todella kattava teos, josta
löytyy varmasti jokaiselle jotain. Miltä kuulostaisi esimerkiksi broileritäyte
uuniperunoille, jossa täytteeseen olisi käytetty tähteeksi jäänyttä kypsää
broilerinlihaa? Söisin. Söisin myös banaani-taatelikuppikakkuja,
tortillalasagnea ja pitasipsejä. Ehkä on parempi myöntää, että söisin ehkä
kaikkea, mitä tämän kirjan resepteistä olisi loihdittu.
Kirjan reseptit ovat selkeitä ja helposti seurattavissa
olevia. Reseptit antavat kuitenkin myös tilaa omalle innovatiivisuudelle. Mielestäni
Kaisa Sillanpää onkin osannut taitavasti tuoda esiin sen, että kannattaa antaa
luovuuden kukkia ja kokeilla rohkeasti kaappiin jääneiden ainesten lisäämistä
ruokiin. Lopputulos voi olla todella yllättävä ja jopa sellainen, joka antaa
sysäyksen tehdä kyseistä herkkua toistekin. Pidän myös kirjan layoutista.
Paljon herkullisen näköisiä, värikkäitä kuvia, selkeitä reseptejä sekä hienosti
jaoteltuja lukuja. Keittokirjassa täytyy ehdottomasti olla kuvia, koska ruokakuvat
herättävät mielitekoja ja antavat oivalluksia, mitä tehdä ruoaksi tai mitä
leipoa. Tähteistä tähdiksi kirjan
aukeamanäkymät ovat juuri sellaisia, joista itse pidän. Toisella sivulla
resepti tai kaksi ja toisella sivulla kuva annoksesta. Kirjan reseptit on jaoteltu aihepiireittäin omiin lukuihinsa. Tähteistä
tähdiksi –teema jatkuu aina uuden luvun alkaessa ruoka-aiheisella kuvalla,
josta löytyy tähti. Ihana idea tällainen.
Viime viikolla oli valtakunnallinen hävikkiviikko.
Sillanpään kirja oli siis sopivasti viikon aiheessa mukana. Mielestäni Tähteistä tähdiksi antaa lukijalle
ajattelemisen aihetta. Paljonko oikeastaan heitämme hyvää ruokaa hukkaan?
Voisiko pois heitettävää ruokaa oikeasti hyödyntää jollain tavoin? Itse ainakin
sain kirjaa lukiessani sysäyksen miettiä, mitä mistäkin voisi tehdä ennen kuin
vain heittää ruoan tähteet tai purkin pohjalle jääneen hillon pois. Teinkö
sitten jotain? Kyllä. Jääkaapissa oli pari päiväysvanhaa jogurttipurkkia sekä kaapissa
mantelijauhon jämät ja lähes tyhjä rusinalaatikko. Tein sovelletun piimäkakun
korvaamalla piimän jogurtilla ja osan vehnäjauhoista korvasin mantelijauhon
jämillä. Rusinat tietysti laitoin taikinan joukkoon. Ja täytyy sanoa, että
johan oli kakulla makua.
Kaisa Sillanpään Tähteistä
tähdiksi kirjaa voin suositella kaikille keittokirjojen kerääjille ja
henkilöille, jotka nauttivat reseptien lukemisesta ja herkullisen näköisten kuvien katselusta. Kirja on mielestäni myös oiva lahjaidea esimerkiksi kotoaan pois
muuttavalle nuorelle, koska hyödyntämällä ruoan tähteitä, säästää monta euroa.
Kirja ansaitsee tähtiä täydet 5 (asteikko 1-5).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti