Olen teenjuoja. Kahvia juon lähinnä kahviloissa ja silloinkin jotakin erikoiskahvia. Sen takia sydämeni sykähtikin, kun luin, että oli ilmestynyt ihana tietokirja teeyrteistä. Sinikka Piipon ja Pertti Salon 100 teeyrttiä luonnosta ja puutarhasta (Minerva, 2021) oli kirja, johon oli pakko tutustua tarkemmin. Tutustuminen kannatti. Mahtava tietopaketti, josta on moneksi.
100 teeyrttiä luonnosta ja puutarhasta esittelee upealla tavalla luonnosta ja omasta puutarhasta löytyvien yrttien hyötykäyttöä. Kirjan selkeä rakenne auttaa lukijaa helposti löytämään haluamansa. Kirjan alussa johdatellaan aiheeseen, mitä yrttiteet ovat, ja mitkä niiden hyödyt ovat. Kerrotaan myös oikeat tavata kerätä teeyrttejä, ja kuinka niitä säilötään. On selkeät ohjeet, kuinka yrttiteetä valmistetaan. Lisäksi on tietysti mukana varoitukset. Kaikki yrtithän eivät käy kaikille, eikä kaikkia yrttejä sovi mielin määrin käyttää.
Kun kirjan alkusivut malttaa lukea rauhallisesti ja ajatuksen kanssa, voi sen jälkeen vai siirtyä yrttien pariin. Kirjassa esitellään jokainen yrtti omana itsenään. Mukana on myös kuva, joka helpottaa yrtin tunnistusta. Toki täytyy olla täysin varma, mitä yrttiä kerää, ettei vahingossa joudu harhapoluille ja kerääkin jotain hyvin samannäköistä kasvia. Se voi aiheuttaa jopa isojakin ongelmia. Huh! Kasvin esittelysivuilla kerrotaan myös tietenkin se, mihin vaivoihin kyseinen kasvi sopii sekä mahdolliset haittavaikutukset. Lisäksi aivan mielettömänä plussana löytyy yksi tai useampi resepti, kuinka kyseistä kasvia voi hyödyntää teejuomissa.
Jos sitä sitten alkaa miettiä, mihin vaivaan haluaisi helpotusta, on kirjan kasviosuuden jälkeen erittäin hyvin rakennettu taulukko, josta voi hakea vaivan ja siihen sopivan tai sopivat yrtit. Esimerkiksi hammassärkyyn sopivat ahopäivänkakkara, kamomilla, kihokit, kumina, kyläkellukka, malvat, mustaselja, mäkimeirami ja pajut. Joillekin vaivoille löytyy todella paljon kasveja, joita voi hyödyntää vaivan hillitsemisessä. Kirjan loppupuolella löytyy useampi sivu aineosista ja niiden hyödyistä ja haitoista. Löytyy myös sanasto, jolla selvennetään vierasperäisten ja vaikeiden sanojen tarkoitusta. Kirjan lopusta löytyy niin ikään hakemisto, miltä sivulta mikäkin kasvi löytyy.
Entä olenko itse jo kokeillut yrttiteetä? Kyllä. Ihan pakko oli kokeilla ja kokeilut jatkuvat. Kärsin näillä keleillä hikoilusta ja voisin sanoa liiallisesta. Ihmettelen aina, kuinka ihmiset ovat niin fressejä kelillä kuin kelillä. Minulla hikikarpalot tippuvat hyvin nopeasti kasvojani pitkin, jos joudun kauheasti näillä helteillä rehkimään. Kirjasta löytyy tähänkin apu. Iisoppi tai salvia. Minähän sitten ostin itselleni kaupan yrttihyllyltä salvian ja istutin sen omaan ruukkuun. Nyt olen aamuisin haudutellut salviateetä. Täytyy vain antaa hautua rauhassa, jotta tärkeät ainesosat liukenevat veteen. Täytyy sanoa, että olen jopa jäänyt hieman koukkuun salvian ihanaan makuun, vaikka sitä ei saisikaan käyttää pitkäaikaisesti, koska se sisältää tujonia. Tujoni voi aiheuttaa hermosolujen yliärsytystä. Voi tulla pahoinvointia, hallusinaatioita ja koordinaatio-ongelmia. Oliko salviateestä apua hikoiluun? Täytyy myöntää, että mielestäni oli.
Kokeilin myös hauduttaa teetä vihermintusta. Kylläpä sekin maistui hyvälle ja tietenkin raikkaalle. Sattui vielä niin, että vatsani oli oireillut muutaman päivän, niin kirjastahan löytyi sekin tieto, että minttutee sopii ruoansulatusvaivoihin. En tiedä, olenko helposti uskova, mutta vatsavaivatkin väistyivät.
Sinikka Piipon ja Pertti Salon 100 teeyrttiä luonnosta ja
puutarhasta on kirja, johon tulen varmasti tarttumaan melko usein. Etenkin
kesäaikanahan tällainen on hauskaakin. Kun kävelet luonnossa, niin voit katsella
ympärillesi ja miettiä, mitä kaikkea luonnosta löytyy, ja mihin vaivaan niistä
voisi olla apua. Tämä on todellinen mahtikirja ihmiselle, joka tykkää juoda haudutettua
teetä, ja joka nauttii luonnon antimista.
Lämmin kiitos kustantajalle hienosta kirjasta.
Onpas hieno tietopaketti! Itseäni aihe ei niin kiinnosta, mutta asiaan vihkiytyneille varmasti hyvä opus.
VastaaPoistaTämä on varmasti sellainen aihe, joka joko kiinnostaa tai sitten ei kiinnosta. Itse innostuin aiheesta täysin. :)
Poista