Nyt on aika lunastaa lupaukseni toisesta leivontaohjeesta.
Sain Confetilta kahdenlaisia koristerakeita testattavakseni.
Valkosuklaamustikkakakkua koristivat kauniit violetit Scrumptious-suklaapallot.
Sprinkletit päätin laittaa porkkanapiirakkaa koristamaan. On muuten hauska
Halloween-teema Sprinkletti-koristerakeissa. Kurpitsoja, kummituksia ja
lepakoita. Lisäksi mukana suuri joukko erivärisiä ja -kokoisia palloja sekä
pitkulaisia nonparelleja.
Porkkanapiirakan ohjeen olen napannut Anna-Maija Tantun
toimittamasta Hyvää ruokahalua! –
Kotikokin parhaat leivontaohjeet -kirjasta (Suuri Suomalainen Kirjakerho,
2000). Kirjan ohjeet ovat peräisin Suuren Suomalaisen Kirjakerhon lukijoilta
kerätystä aineistosta. Lainaamani ja omaan käyttöön muokkaamani resepti on
alkujaan torniolaisen Riitta Kinnusen reseptivarastosta.
Mehevä
porkkanapiirakka
5 kananmunaa
4 dl sokeria
200 g sulatettua voita tai margariinia
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa. En tiedä, miksi tämä on alkuperäisessä ohjeessa
mukana, koska ohjeessa on kohotusaineena leivinjauhe. Voi varmaan halutessaan
jättää poiskin.
2 tl vaniljasokeria
3 tl kanelia
2 tl kardemummaa
6 dl hienoksi raastettua porkkanaa
Kuorrutus:
300 g maustamatonta sulatejuustoa
6 dl tomusokeria
75 g pehmeää voita
Pinnalle: Sprinkletti-koristerakeita
Ihan ensi alkuun kannattaa sulattaa margariini tai voi ja
antaa sen jäähtyä kunnolla. Raasta myös porkkanat hienoksi raasteeksi ennen
leivontaan ryhtymistä.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat
aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen voisulan kanssa. Lisää
viimeiseksi taikinaan porkkanaraaste.
Kaada taikina leivinpaperille uunipellille. Paista pohjaa
noin 20 minuuttia. Kumoa hieman jäähtynyt pohja puhtaan leivinpaperin päälle ja
anna jäähtyä kunnolla.
Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään sähkövatkaimella. Levitä seos jäähtyneelle pohjalle ja ripottele pinnalle koristeeksi
Sprinkletti-koristerakeita.
Jos jääkaapissasi on tilaa, niin laita piirakka hetkeksi jääkaappiin
ennen annospaloiksi leikkaamista. Paloista tulee siistimpiä tällä tavoin.
Minulla ei ollut tilaa, joten kuorrutus hieman valui leikatessa.
Piirakka mehevöityy vanhetessaan, ja onkin parhaimmillaan
parin päivän kuluttua leipomisesta. Säilytä piirakkapalat viileässä.
Myönnän, etten ole ennen tehnyt porkkanakakkua tai
-piirakkaa, mutta tästä tuli todella hyvää. Jopa mies, joka täällä asuu, piti
piirakan mausta, vaikka ihmettelikin porkkanaa. Sanoi, että seuraavaksi varmaan
punajuurta. Sanoin, että se oli jo viime vuoden hitti, jota täällä ei testattu.
Tämä on muuten hyvä idea tulevien Halloween-juhlien varalle.
Juurikin noiden Sprinkletti-koristerakeiden värityksen ja aiheen vuoksi.
Kuuluuko porkkanakakku sinun leivontarepertuaariisi vai
menetkö ihan muilla linjoilla?
Porkkanakakku on ihanaa! En kuitenkaan itse ole koskaan leiponut sitä. Kakkupalasta tuli hieno!
VastaaPoistaPorkkanakakku on todella hyvää ja oli oikeastaan aika helppo tehdäkin. Alkuperäisessä ohjeessa oli kuorrutuksen aineita vähemmän, mutta laitoin hieman enemmän ja postauksen ohjeessa onkin juuri se määrä, jota itse käytin. Minulla on jotenkin aina sellainen tunne, että tuollaiset kuorrutukset loppuvat kesken laiton. :D
PoistaPorkkanakakku on ihanaa, mutta olen vähentänyt sokerin käyttöä ja mietin, että mitähän voisi käyttää tilalla. Olen porkkanafani, eli syön miltei päivittäin porkkanaa jossakin muodossa. Porkkanapiirakat ovat ihania eli riisipiirakat, joissa on porkkanaa. Porkkanalaatikko on superihanaa :) Inhosin lapsena keitettyä porkkanaa ja ihmettelen, että miksiköhän?
VastaaPoistaMinäkin tykkään porkkanoista. Porkkanalaatikko on joulun laatikkoruoista suosikkini. Prkkanat ovat myös hyväksi iholle.
PoistaSokeria pitäisi vähentää ihan oikeasti ja onneksi minäkin leivon nykyisin todella harvoin. Nyt vain tuli putkeen kahdet leivonnat, koska tuotetestausta. :) Olisikohan se ruskea ruokosokeri yhtään parempi vaihtoehto? Ainakin olisi aromaattisempi. Ja onhan niitä erilaisia luonnontuotejuttuja, mutta niihin en ole kauheasti tutustunut.