Tulin juuri Turkista matkatuomisinani puoli kiloa
kaakaohalvaa. Halvaa. Siis tätä unohdettua herkkua. Nam. Ja miksi juuri halvaa?
Ystävättäreni kehotti tuomaan Turkista halvaa, koska se on siellä huomattavasti
edullisempaa kuin Suomessa. Niinhän se olikin. Puolen kilon paketti kustansi
muistaakseni alle viisi Turkin liiraa, joka tekee euroissa tämän hetkisellä
kurssilla reilusti alle kaksi euroa. En edes osaa kuvitella, paljonko sadan
gramman paketti samaista herkkua maksaa Suomessa, mutta luultavasti ainakin
saman verran kuin ostamani puolen kilon punnus.
Halva on tehty kuorituista ja murskatuista seesaminsiemenistä,
johon on lisätty ainakin kasviöljyä ja sokeria. Herkku ei siis sovi kaikille,
koska se sisältää allergeeneja. Lisäksi tuote on varsinainen kaloripommi, joten
painontarkkailijoiden on syytä olla valppaina. Minunkin pitäisi, mutta en nyt kykene mihinkään valppauteen.
Mitä sitten halvasta tekisin? Muistelin, että lapsuudessani
70-luvulla halvalla herkuteltiin ihan sellaisenaan. En kuitenkaan halua vetää
puolta kiloa halvaa ihan pelkästään, joten aivoriihi raksuttamaan. Mieleeni juolahti,
että vanhassa työpaikassani oli muutaman kerran halvamoussea jälkiruokana.
Halvamousse oli ihanaa, joten päätin kehitellä oman herkkuversioni. Lopputulos on kaukana vanhan työpaikkaruokalan versiosta, mutta ei häpeä sille pätkääkään.
Tämä versio voi pahimmassa tapauksessa viedä järjen ja on kaiken lisäksi äärimmäisen yksinkertainen valmistaa.
Halvamousse
2 dl vispikermaa
½ dl tomusokeria
1 rkl tummaa rommia tai jotain muuta hyvää viinaa
100 g kaakaohalvaa
Paloittele tai murusta halva. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää
tomusokeri vatkauksen loppuvaiheessa kermavaahtoon. Lorauta joukkoon tummaa
rommia (tai jotain muuta hyvää viinaa). Lisää murustettu halva vaahtoon ja sekoita.
Annostele mousse annosmaljoihin tai tarjoiluvatiin ja laita
maustumaan jääkaappiin pariksi tunniksi. Kun mousse on maustunut tarpeeksi
kauan, koristele annokset lopuksi halvamuruilla.
Tämä ohje on sen verran jymäkkää tavaraa, että tästä tulee
ainakin neljä annosta, ellei halua ahmia itseään ähkyyn.
Maisteltuani valmista moussea, saattaisin seuraavalla
kerralla heittää kermavaahdon joukkoon purkin rahkaa. Moussea voisi laittaa
myös hedelmäsalaattiannosten päälle.
Aaah, mitä herkkua! Onneksi puolen kilon punnusta on vielä
reilusti jäljellä. Ties mitä kaikkea tässä tuleekaan kehitettyä halvasta. Onko
teillä halvavinkkejä jaettavaksi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti