Teki kovasti jotain makeaa mieli, eikä missään kaapissa
ollut mitään. Ei edes pakastimessa. Kauppaankaan ei huvittanut lähteä. Jospa
sitä sitten jotain leipoisi. Ei kyllä ollut oikein mitään aineitakaan. Selailin
aikani kuluksi leivontakirjoja. Ihania täytekakkuja, piiraita pullia jne. Mutta
ei tuollaisia viitsi vääntää, eikä ole edelleenkään niitä aineita. Sitten
silmäni osuivat otsikkoon Haarukkaleivät.
Voiko retrompaa olla? Muistan haarukkaleivät elävästi 70-luvun kahvipöydistä.
Yksinkertaiset aineet. Näitähän minä sitten leivon tuosta vaan.
Tarkemmin ohjetta lukiessani huomasin, ettei mene ihan
putkeen, koska siirappia ei ole tarpeeksi. Tein kuitenkin haarukkaleivistä oman
versioni, joka tulee tässä:
Haarukkaleivät
150 gr voita (ei ollut leivontamargariinia tarpeeksi jääkaapissa)
1½ dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl siirappia (piti olla 2, mutta pullosta ei saanut tätä määrää ulos)
2 rkl fariinisokeria (tämän keksin lisätä, koska siirappia ei ollut tarpeeksi)
2 tl kardemummaa (meni enemmän)
2 tl kanelia (reiluja teelusikallisia)
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vaahdota pehmeä voi ja
sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna joukkoon hyvin vatkaten. Lisää siirappi ja
fariinisokeri. Tässä vaiheessa pitäisi varmaan luopua vatkaimesta, mutta, minä
vatkasin kaiken. Sekoita mausteet ja sooda vehnäjauhoihin ja lisää seos
taikinaan pienissä erissä eli kolmessa osassa. Tässä vaiheessa lue ohjetta tarkemmin
ja sammuta uuni. Taikina pitääkin laittaa puoleksi tunniksi jääkaappiin
vetäytymään. Siirry sohvalle lukemaan naistenlehtiä tai rakkausromaania. Minä
valitsin jälkimmäisen (Jane Austen: Järki
ja tunteet).
Kun olet lukenut 20 minuuttia lehteä tai kirjaa, käy
laittamassa uuni uudestaan 200 asteeseen lämpenemään. Jatka lukemista vielä
vartti, jonka jälkeen voit siirtyä takaisin lieden ääreen.
Ota taikina jääkaapista. Jaa taikina neljään osaan.
Pyörittele vuorotellen kukin osa tangoksi ja leikkaa tangot paloiksi.
Pyörittele palat Mozartin kuulan kokoisiksi palloiksi ja asettele pellille
leivinpaperin päälle. Yhdelle pellille mahtuu noin 16 palloa. Meinasin ohittaa
tankojen teon pyörittelemällä taikinan suoraan palloiksi, mutta noudatin tässä
vaiheessa kirjan ohjetta. Paina palloihin haarukalla ristikkokuvio ja ihmettele
samalla, mihin osa taikinasta hävisi. Paista pikkuleipiä 8-10 minuuttia uunin
yläosassa ja siis 200 asteessa. Alkuperäisessä ohjeessa oli 10 minuutin
paistoaika, mutta minun tekeleissäni aika oli hieman liian pitkä.
Kun viimeinen pellillinen on paistumassa, jatka retroilua
tiskaamalla astiat käsin. Ihmettele samalla, minne osa valmiista pikkuleivistä
on hävinnyt.
Reseptistä tulee noin 50 pikkuleipää, jos kukaan, joka
teillä asuu, ei käy salaa syömässä taikinaa ja valmiita pikkuleipiä.
Alkuperäinen resepti lainattu Ulla Svenskin toimittamasta
kirjasta Pipareista pitsikakkuun
(2009, Otava).
-Tuli lapsuus mieleen kun oma äitini leipoi näitä aina jouluksi.
VastaaPoistaKyllä. Haarukkaleivistä tulee nimenomaan lapsuus mieleen. Kyllähän nämä ihan tänä päivänäkin vielä on maistuvia leivonnaisia.
Poista