9.9.2018

Mehevä porkkanapiirakka


Nyt on aika lunastaa lupaukseni toisesta leivontaohjeesta. Sain Confetilta kahdenlaisia koristerakeita testattavakseni. Valkosuklaamustikkakakkua koristivat kauniit violetit Scrumptious-suklaapallot. Sprinkletit päätin laittaa porkkanapiirakkaa koristamaan. On muuten hauska Halloween-teema Sprinkletti-koristerakeissa. Kurpitsoja, kummituksia ja lepakoita. Lisäksi mukana suuri joukko erivärisiä ja -kokoisia palloja sekä pitkulaisia nonparelleja.


Porkkanapiirakan ohjeen olen napannut Anna-Maija Tantun toimittamasta Hyvää ruokahalua! – Kotikokin parhaat leivontaohjeet -kirjasta (Suuri Suomalainen Kirjakerho, 2000). Kirjan ohjeet ovat peräisin Suuren Suomalaisen Kirjakerhon lukijoilta kerätystä aineistosta. Lainaamani ja omaan käyttöön muokkaamani resepti on alkujaan torniolaisen Riitta Kinnusen reseptivarastosta.

Mehevä porkkanapiirakka

5 kananmunaa
4 dl sokeria
200 g sulatettua voita tai margariinia
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa. En tiedä, miksi tämä on alkuperäisessä ohjeessa mukana, koska ohjeessa on kohotusaineena leivinjauhe. Voi varmaan halutessaan jättää poiskin.
2 tl vaniljasokeria
3 tl kanelia
2 tl kardemummaa
6 dl hienoksi raastettua porkkanaa

Kuorrutus:
300 g maustamatonta sulatejuustoa
6 dl tomusokeria
75 g pehmeää voita

Pinnalle: Sprinkletti-koristerakeita

Ihan ensi alkuun kannattaa sulattaa margariini tai voi ja antaa sen jäähtyä kunnolla. Raasta myös porkkanat hienoksi raasteeksi ennen leivontaan ryhtymistä.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen voisulan kanssa. Lisää viimeiseksi taikinaan porkkanaraaste.

Kaada taikina leivinpaperille uunipellille. Paista pohjaa noin 20 minuuttia. Kumoa hieman jäähtynyt pohja puhtaan leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä kunnolla.

Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään sähkövatkaimella. Levitä seos jäähtyneelle pohjalle ja ripottele pinnalle koristeeksi Sprinkletti-koristerakeita.


Jos jääkaapissasi on tilaa, niin laita piirakka hetkeksi jääkaappiin ennen annospaloiksi leikkaamista. Paloista tulee siistimpiä tällä tavoin. Minulla ei ollut tilaa, joten kuorrutus hieman valui leikatessa.

Piirakka mehevöityy vanhetessaan, ja onkin parhaimmillaan parin päivän kuluttua leipomisesta. Säilytä piirakkapalat viileässä.

Myönnän, etten ole ennen tehnyt porkkanakakkua tai -piirakkaa, mutta tästä tuli todella hyvää. Jopa mies, joka täällä asuu, piti piirakan mausta, vaikka ihmettelikin porkkanaa. Sanoi, että seuraavaksi varmaan punajuurta. Sanoin, että se oli jo viime vuoden hitti, jota täällä ei testattu.


Tämä on muuten hyvä idea tulevien Halloween-juhlien varalle. Juurikin noiden Sprinkletti-koristerakeiden värityksen ja aiheen vuoksi.

Kuuluuko porkkanakakku sinun leivontarepertuaariisi vai menetkö ihan muilla linjoilla?



4 kommenttia:

  1. Porkkanakakku on ihanaa! En kuitenkaan itse ole koskaan leiponut sitä. Kakkupalasta tuli hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanakakku on todella hyvää ja oli oikeastaan aika helppo tehdäkin. Alkuperäisessä ohjeessa oli kuorrutuksen aineita vähemmän, mutta laitoin hieman enemmän ja postauksen ohjeessa onkin juuri se määrä, jota itse käytin. Minulla on jotenkin aina sellainen tunne, että tuollaiset kuorrutukset loppuvat kesken laiton. :D

      Poista
  2. Porkkanakakku on ihanaa, mutta olen vähentänyt sokerin käyttöä ja mietin, että mitähän voisi käyttää tilalla. Olen porkkanafani, eli syön miltei päivittäin porkkanaa jossakin muodossa. Porkkanapiirakat ovat ihania eli riisipiirakat, joissa on porkkanaa. Porkkanalaatikko on superihanaa :) Inhosin lapsena keitettyä porkkanaa ja ihmettelen, että miksiköhän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään porkkanoista. Porkkanalaatikko on joulun laatikkoruoista suosikkini. Prkkanat ovat myös hyväksi iholle.

      Sokeria pitäisi vähentää ihan oikeasti ja onneksi minäkin leivon nykyisin todella harvoin. Nyt vain tuli putkeen kahdet leivonnat, koska tuotetestausta. :) Olisikohan se ruskea ruokosokeri yhtään parempi vaihtoehto? Ainakin olisi aromaattisempi. Ja onhan niitä erilaisia luonnontuotejuttuja, mutta niihin en ole kauheasti tutustunut.

      Poista