22.1.2017

Kader Abdolah: Talo moskeijan vieressä

Tämän vuoden ensimmäinen lukupiirikirja oli valitsemani Kader Abdolahin Talo moskeijan vieressä (Bazar, 2011). Kirja valikoitui sattumanvaraisesti. Menin kirjastoon kaunokirjallisuushyllylle ja aloitin A-kirjaimesta. Kirjailija taisi valikoitua sillä, monesko kuukauden päivä oli menossa ja kirja sillä, kuinka mones viikonpäivä oli menossa. Jos nyt vaikka olisi ollut keskiviikko, niin kolmas kyseisen kirjailijan kirja. Todella sekavat valintaperusteet, mutta ainakin tuli kirja, joka oli itselle täysin uusi tuttavuus, kuten myös lukupiirin ruodinnassa mukana olleille. Kirjan hollanninkielinen alkuteos Het huis van de moskee on ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 2005. Kirjan on suomentanut Sanna van Leeuwen.

Talo moskeijan vieressä on erään iranilaisen suvun tarina. Suvun talo on Senedžanissa sijaitsevassa moskeijassa kiinni. Suku on huolehtinut moskeijasta vuosisatoja ja nyt suvun päämiehenä on mattokauppias Agha Džan. Mies johtaa moskeijaa sekä basaaria. Hänen vaimonsa Fagri Sadat on omalta osaltaan talon naisten keulahahmo. Moskeijan rukouskutsun huutaja on sokea Muezzin. Hänellä on poika Šahbal, josta Agha Džan toivoo moskeijalle jatkajaa. Zinatin aviomies on moskeijan imaami Alsaberi. Alsaberin kuoltua moskeijalla on väliaikaisia imaameja siihen asti, kunnes Zinatin ja Alsaberin poika Ahmad saa imaamiopintonsa suoritettua. Yksi imaameista on Galgal, Zinatin ja Alsaberin tyttären Seddiqin erikoinen ja kapinoitseva aviomies. Agha Džanin veli Nosrat tulee ja menee. Hän on mies, joka ikuistaa Iranin historiaa valokuviksi. Moskeijassa on myös kaksi isoäitiä, jotka vanhoilla päivillään tekevät radikaalin tempauksen.

Kirjan tarina alkaa 1960-luvun lopulta, jolloin moskeijan taloa asustaa kolme sukulaisperhettä. Tulevien vuosikymmenten aikana Iranin poliittinen tilanne on hyvin levotonta. Šaahin valta horjuu ja hänet syöstään vallasta. Ajatollah Khomeini palaa maanpaosta ja järjestää vallankumouksen, joka laittaa iranilaisten peruspilarit täysin uuteen uskoon. Vuonna 1980 Irakin Saddam Hussein hyökkää Iraniin vallatakseen öljykenttiä. Iranin kuohunta vaikuttaa myös Agha Džanin perheeseen. Mikään ei ole enää niin kuin ennen.

Lukupiiriläisten mielestä kirja kuului ”pakko lukea” -sarjaan. Kirjaa pidettiin helppolukuisena ja mielenkiintoisena. Henkilöhahmoja kirjasta löytyy paljon, mutta kirjan alussa oleva sukukartta auttaa pysymään perässä, jos muuten meinaa tippua kärryiltä kaikkien nimien kanssa. Kirjassa on raakuuksia, mutta niihin ei sydän aivan pysähtynyt. Fiktiivinen kirja, jonka faktapohja antoi hyvän kuvan Iranin historiasta, josta ainakin allekirjoittaneella oli vain epämääräisiä tietoja sieltä täältä. Kirjassa kuvataan historialliset tapahtumat helpolla ja mielenkiintoisella tavalla kirjan henkilöiden kautta. Tuli taas kerran mieleen, miksei koulun historiantunneilla jaeta historiaa tällaisella kaavalla. Kirjan tapahtumat olivat hyvin realistiset ja lukija sai melkoisen tuntuman siitä, millaista on elää sisällissotaa käyvässä maassa. Kirjan runous sai myös lukupiiriltä erityiskiitokset.

Kirjasta löytyy myös mukavaa nippelitietoa. Mustaa turbaania käyttävät profeetta Muhammedin jälkeläiset. Kirjassa puhuttiin myös paljon naisten käyttämästä tšadorista. Arvasin tietysti, että tšadorin avulla nainen peittää itseään, mutta nimitys oli outo, joten piti googlettaa. Kyse on nimenomaan iranilaisten naisten käyttämästä lakanamaisesta kankaasta, jota pidetään käsin tai hampain kiinni. Kiinnitysmekanismeja ei siis ole. Kirja kertoo myös tarinan, kuinka islam jakautui kahtia šiialaisiin ja sunnalaisiin. Myös Qomin kaupungin erityistärkeys selventyi kirjan avulla.

Kirjailija Kader Abdolah on paennut Iranista vuonna 1988. Hänen uusi kotimaansa on Hollanti, jonka kielen hän opiskeli ja alkoi julkaista kirjoja hollannin kielellä. Hänen kirjansa käsittelevät pakolaisuutta sekä Iranin elinoloja diktatuurin aikaan. Monet hänen kirjoistaan perustuvat hänen omiin kokemuksiinsa. Talo moskeijan vieressä on äänestetty Hollannin toiseksi parhaaksi romaaniksi kautta aikojen.

Kader Abdolahin Talo moskeijan vieressä kannattaa lukea, jos haluaa uppoutua erilaiseen, mutta mielenkiintoiseen sukutarinaan. Samalla tulee mahtava annos historiatietoutta kaupanpäällisiksi.

Lukupiiri antoi kirjalle tähtiä 4 (asteikko 1-5).





6 kommenttia:

  1. Olipas hauska tapa valita lukupiirikirja. Ja ilmeisen onnistunut! :) Tämä on minullakin lukulistalla, joten kiva kuulla että tykkäsitte kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin kyllä iloinen onnistuneesta kirjavalinnasta. Tämä kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Mielenkiintoinen ja mukaansatempaava.

      Poista
  2. Mielenkiintoiselta kuulostaa tämä kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ilman muuta lukea. Hieno kirja ja mahtava lukukokemus.

      Poista
  3. Tätä samaa kirjaa havittelen lukuun. On jo pinossani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kirjassa oli sitä jotain, joka imaisi mukaansa. Toivottavasti pidät lukemastasi, kun kirjaan ehdit tarttua.

      Poista