22.12.2014

Kate Atkinson: Elämä elämältä

Lukupiirin kirjasyksy on edennyt hieman kangerrellen johtuen kaikkien työ- tai opiskelukiireistä tai kiireistä ylipäänsä. Kate Atkinsonin Elämä elämältä (Schildts & Söderströms, 2014) tuli kuitenkin arvioitua vielä ennen joulua. Alkuteoksen nimi on Life After Life (2013). Kirjan käännöstyön suomeksi on tehnyt Kaisa Kattelus. Kirjan sai paikallisesta kirjastosta pienellä jonotuksella lainatuksi.

Elämä elämältä on merkillisen erikoinen kirja. Päähenkilö Ursula Todd syntyy vuonna 1910, mutta menehtyy kaulansa ympärillä olevaan napanuoraan, koska lääkäri ei ehdi ajoissa paikalle. Ei sittenkään. Ursula Todd syntyy vuonna 1910. Lääkäri ehtii paikalle juuri ennen lumimyrskyä ja auttaa katkaisemaan tytön kaulan ympärillä olevan napanuoran. Ursula jää henkiin. Nelivuotiaana Ursula seuraa isosiskoaan Pamelaa meren tyrskyihin ja hukkuu. Ei sittenkään. Rannalla oleva taidemaalari herra Winton maalaa tyttöjen rantaleikkejä ja huomaa vaaran. Hän pelastaa Ursulan ja tyttö jää henkiin. Kirjan kulku etenee siten, että tarinat alkavat yhä uudestaan ja uudestaan. Loput ovat kuitenkin aina erilaisia. Lukupiiri keskustelikin aiheesta, kuinka pienestä voi olla kiinni ihmisen elämän suunta.

Kate Atkinsonin kirjassa käydään läpi Euroopan historiaa 1910-luvulta 1960-luvulle. Kirjan tarinat painottuvat melkoisesti sotavuosiin 1940-luvulle. Sota-ajan kuvaukset ovat paikoitellen rankkaa luettavaa ja siksi osa lukupiiriläisistä totesi, että sota-ajan kuvauksia olisi saanut olla hieman vähemmän kirjassa. Keskiluokkaisen englantilaisen perheen elämänmenoa kuvaavat kohdat Englannin maaseudulla olivat kuitenkin kaikin puolin viehättäviä. Nämä antoivat hyvää vastapainoa rujoille sotakuvauksille. Kate Atkinsonin on täytynyt hyvin perehtyä historiaan, koska sen verran uskottavia kuvaukset olivat.

Kirjan kerronta ja kieli olivat miellyttävää luettavaa. Henkilökuvaukset loistavia. Erästä lukupiiriläistä hieman häiritsivät vihjailut sielunvaelluksesta ja déjà vu –kokemuksista. Elämä elämältä ei päästä lukijaansa helpolla. Lukijaa saattaa häiritä se, että aina palataan takaisin siihen, mistä aloitettiin, mutta toisaalta kirjan viehätys lienee siinä, että tarinat poikkeavat toisistaan melkoisesti. Myös henkilöhahmot ovat lähes poikkeuksetta jotenkin erilaisia eri tarinoissa, lukuun ottamatta Toddin perheen miehiä, jotka ovat jokseenkin samanlaisia kertomuksesta toiseen. Kirjassa vihjailtiin paljon joihinkin tiettyihin tapahtumiin, mutta ei annettu selviä vastauksia, kuinka tarinat oikeastaan menivätkään, vaan annettiin lukijan mielikuvitukselle työtä. Lukupiirin keskustelut sivusivat myös ajatusta, kuinka paljon kirja avautuisi enemmän ja paljonko kirjasta löytyisi uusia ulottuvuuksia, jos kirjan lukisi uudestaan.

Elämä elämältä on herkullisen monipuolinen ja lähes 600-sivuinen, tuhti lukupaketti. Kirjaa suosittelen ehdottomasti lukijalle, joka haluaa pohtia elämänkulkua, eikä halua valmiita vastauksia. 

Lukupiiri antoi kirjalle tähtiä yhteensä 4 (asteikko 1-5).





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti