30.5.2014

Raparperia raparperia

Arkivapaan kunniaksi päätin ryhtyä leipomispuuhiin. Raparperipiirakka on päivän sana. Polkupyörä esiin ja polkaisu veljeni luo raparperivarkaisiin. No joo, olihan siitä ollut puhetta, että voin hakea raparpereja niin paljon kuin haluan. 

Ja mikä raparperitaivas veljeni luona odottikaan. Oho! Raparperit olivat jo kukassa. Eipä ole tainnut veljeni paljon raparperimaalla viihtyä.


Hieman tuli karsittua kukintoja, mutta en raaskinut kaikkia kukkia napsia, koska ovat oikeastaan aika upean näköisiä. Otettuani tarpeeksi raparperia, fillaroin takaisin kotiin ja hellan ääreen. Tällaisella perusreseptillä mentiin tällä kertaa.

Raparperipiirakka

4 kananmunaa
3 dl sokeria
150 g margariinia tai voita (laitoin margariinia, koska olin sitä varta vasten kaupasta ostanut)
4 tl vanilliinisokeria (laitoin vaniljasokeria, koska vanilliinisokeria ei kaapissani ole)
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
8 dl ohuita raparperiviipaleita (en mitannut, vaan laitoin reilulla kädellä, varmasti enemmän kuin ohjeessa)
Pinnalle: sokeria

Sulata rasva. Pese ja paloittele raparperit ohuiksi viipaleiksi. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vähän jäähtynyt rasva vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne kaapimella sekoittaen taikinaan. Minä en ikinä onnistu tuossa kunnolla, joten vatkasin jauhoseoksen taikinan sekaan pienimmällä teholla, mitä vatkaimesta lähtee. Tätä eivät tietenkään tee kuin amatöörit, mutta sellainenhan minä olenkin. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Lisää raparperiviipaleet taikinan päälle. Lopuksi ripottele sokeria pinnalle. Paista piirakkaa uunin keskiosassa noin 35-40 minuuttia.


Piirakan ollessa uunissa, tee lopuista raparperiviipaleista kiisseli, siivoa keittiö ja tiskaa, jos et omista astianpesukonetta.

Nauti valmis piirakka jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa tai ihan vain sellaisenaan, kuten minä ja mies, joka täällä asuu. Hyvää piirakkaa, mutta ei niin hyvää kuin se yksi, johon tulee kookoshiutaleita. Se vasta hyvää piirakkaa onkin. Taidankin tehdä sitä seuraavalla kerralla, vaikka edellä mainittu mies ei siitä niin paljon pidäkään


Alkuperäinen resepti on puolet pienempi ja tarkoitettu pyöreään piirakkavuokaan, mutta kuka sitä nyt niin pientä raparperipiirakkaa tekee, kun kyseessä on kevään tai oikeastaan kesän ensimmäinen raparperipiirakka.

Resepti on lainattu vanhasta koulukirjasta (jestas miten hyvät keittokirjat koulusta aikoinaan saatiinkaan) Keitämme ja leivomme 2 (1981, WSOY). Tekijöinä Aura Liimatainen, Tuula Teerikangas ja Kirsti Kunnas.


1 kommentti:

  1. Kiitos! Tähän täytyy tutustua ja kenties liittyä sivustoon, vaikka ei minulla täällä vielä ole kuin pari reseptiä.

    VastaaPoista